COMITECH: Διάβασε Τα Αγαπημένα Σου Webcomics Offline (part one)

Σήμερα, θα ασχοληθούμε με κάτι λίγο διαφορετικό από ότι έχετε συνηθίσει να διαβάζετε στο Comicdom. Γενικότερα, φροντίζουμε να σας ενημερώνουμε για τεχνολογικά θέματα, τα οποία αφορούν στα comics και στον “περιβάλλοντα χώρο”. Πρόσφατα, διαβάσατε μια σειρά posts για το καινούριο παιχνιδάκι της Apple, για να αναφέρω ένα παράδειγμα. Επίσης, αρκετά συχνά, γράφουμε για webcomics.

Είπα, λοιπόν, να κάνω ένα συνδυασμό των παραπάνω και να γράψω για το πώς μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας webcomics χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του καθενός. Σε περίπτωση που δεν ενδιαφέρεστε παρά για έναν, άντε δυο, τίτλους, μάλλον δεν έχετε λόγο να συνεχίσετε την ανάγνωση, εκτός βέβαια για λόγους ενημέρωσης, δίψα για γνώση κ.λπ. κ.λπ.

Η λογική του “θέλω να μπορώ να εργάζομαι στον υπολογιστή μου χωρίς να χρειάζεται να ανοίγω κάποιον browser” είναι παλιά. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το email. Κάποιος που έχει έναν και μόνο λογαριασμό, ίσως και να μην έχει λόγο για να εγκαταστήσει κάποιον email client (όπως Outlook, Thunderbird κ.λπ.), εκτός και αν έχει κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις που δεν καλύπτονται από το web interface του mail provider που έχει. Φανταστείτε, όμως, κάποιος να έχει παραπάνω από έναν λογαριασμούς, τους οποίους θέλει να ελέγχει εξίσου τακτικά και να βλέπει όλα του τα email κάπου συγκεντρωμένα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ένας client είναι μονόδρομος σε αυτή την περίπτωση. Τα ίδια, πάνω-κάτω, ισχύουν και για πολλές άλλες εφαρμογές, όπως, ας πούμε, τα διάφορα social networks. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να βλέπουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook, το Twitter και το MySpace, από ένα σημείο. Περί ορέξεως κουραμπιέδες, θα μου πείτε και ο καθένας κάνει αυτό που τον βολεύει, απλά ήθελα να δείξω ότι όπου υπάρχει ανάγκη, υπάρχει και λύση.

Όπως φαντάζεστε, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα webcomics. Θα υπήρξε κάποτε κάποιος που θα σκέφτηκε: “Ωραία δεν θα ήταν να μπορώ να έχω κάπου μαζεμένα όλα τα webcomics που διαβάζω και να μπορώ, αν θέλω, να τα αποθηκεύω και στον υπολογιστή μου;”  Η αρχή έγινε πολύ παλιά, όταν κάποιος σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει μια εντολή του Unix, την περίφημη wget, με την οποία μπορεί κανείς να κατεβάσει αρχεία από κάποιον server στον υπολογιστή του.

wget -Α jpg -r http://megatokyo.com/strips/

Aν γράφατε την παραπάνω εντολή, θα κατεβάζατε από τον κατάλογο strips όλα τα αρχεία που έχουν κατάληξη .jpg  και, κατ’ επέκταση, θα είχατε στον υπολογιστή σας όλα τα strips του Megatokyo. Αυτό που μόλις διαβάσατε, πλέον ισχύει στο περίπου, ή και καθόλου, οπότε δεν έχει νόημα να το δοκιμάστε. Αν, παρ’ όλα αυτά, θέλετε να πειραματιστείτε, το wget υπάρχει και για Windows και μπορείτε να το βρείτε εδώ. Αν, πάλι, βρίσκετε πολύ βαρετά αυτά που γράφω, ζητώ συγγνώμη…

Το πρόβλημα με το wget είναι, με λίγα λόγια, ότι στην περίπτωσή μας, δεν δουλεύει. Ευτυχώς, όμως, για εμάς, που βρέθηκαν κάποιοι καλοί άνθρωποι και έφτιαξαν προγραμματάκια που κάνουν ακριβώς αυτό που θέλουμε και παρακάτω θα δούμε δυο από αυτά. Φυσικά, υπάρχουν περισσότερα, αλλά, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν αξίζει ιδιαίτερα να ασχοληθεί κανείς με αυτά.

Comical v. 0.99

Το Comical είναι ένα πολύ μικρό και απίστευτα λειτουργικό προγραμματάκι (ο installer είναι μόλις 531Kb) το οποίο έχει γράψει ο Joseph Cox και έχει την ευγενή καλωσύνη να μας το δίνει εντελώς δωρεάν, όπως και τα υπόλοιπα προγράμματα που έχει φτιάξει. Αν ασχολείστε με προγραμματισμό, ή σας ενδιαφέρει, για κάποιον λόγο, να διαβάζετε αυτά που γράφει ένας προγραμματιστής, ρίξτε μια ματιά στο site του.

Η εγκατάσταση του Comical είναι όσο απλή γίνεται. Κατεβάζετε το αρχείο εγκατάστασης από το site του, κάνετε διπλό κλικ σε αυτό και απλά ακολουθείτε τις οδηγίες. Ένα σημείο μόνο πρέπει να προσέξετε: όταν τελειώσει η εγκατάσταση και τρέξετε το πρόγραμμα, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, πατήστε το F7. Αυτό θα ενημερώσει την database του προγράμματος, που έχει πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα, είστε έτοιμοι να αρχίσετε να διαβάζετε όποιο από τα default comic strips που υποστηρίζει. Στην λίστα αριστερά, κάνετε διπλό κλικ σε αυτό που θέλετε και το πιο πρόσφατο strip θα εμφανιστεί στην οθόνη σας. Από μόνο του, το Comical υποστηρίζει αρκετά webcomics, αλλά σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε και άλλα. Η διαδικασία αυτή δεν είναι τρομακτικά δύσκολη, αλλά απαιτεί να κατανοήσετε τι είναι τα regular expressions και ενδεχομένως δυσκολέψει κάποιους. Μπορείτε, όμως, να κοιτάτε αυτό το thread στο forum του Comical, όπου ποστάρουν καινούρια definitions για webcomics που δεν υπάρχουν στο database. Οι αλλαγές που γράφονται εκεί, περνούν κάποια στιγμή και στην βάση δεδομένων του Comical, επομένως, εάν φροντίζετε να την κρατάτε ενημερωμένη, θα πληθαίνουν οι επιλογές σας.

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει, το Comical μπορεί να αποθηκεύει στον υπολογιστή σας τα strips που διαβάζετε. Αυτό, το επιλέγετε από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής και για να είμαι εντελώς ακριβής, με την εγκατάσταση του Comical η επιλογή αυτή είναι ενεργή και μπορείτε, αν θέλετε, να την απενεργοποιήσετε.

Το Comical είναι ταχύτατο και φιλικό προς το χρήστη, αλλά έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα, κατά την άποψή μου: Δεν μπορεί να φέρει τα προηγούμενα strips, ή τουλάχιστον δεν βρήκα εγώ πώς το κάνει αυτό. Μην φοβάστε, όμως, σας έχω λύση, αλλά θα σας την πω στο δεύτερο μέρος αυτού του post, όπου θα δούμε και το έτερο πρόγραμμα.

Υπομονή, λοιπόν…