5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.27

Μέσα σε μια εβδομάδα σπάει δύο φορές το ρεκόρ του ακριβότερου comic στον κόσμο, το San Diego δίνει κίνητρα στο Comic-Con International για να αγνοήσει τις άλλες προτάσεις και να παραμείνει στην πόλη, ξεκινάει η Will Eisner Week με τη συμμετοχή του comicdom.gr, οι εορτασμοί για τα 50χρονα του Asterix ανεβαίνουν Θεσσαλονίκη, ενώ ο Mark Millar ψάχνει σχεδιαστή για το νέο του project. Είναι η στήλη 5 Πρόσφατα Νέα που διαλέγει για σας τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε!

  • 1. ΠΑΝΩ ΑΠΟ $1.000.000 ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ COMIC ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Και ναι, μέσα σε μια εβδομάδα, ανέβηκε δύο φορές το ρεκόρ του ακριβότερου comic όλων των εποχών! Η πρώτη αγοραπωλησία έγινε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα δημοπρασιών,  ComicConnect.com, όταν ένα τεύχος του ACTION COMICS #1, πουλήθηκε για ένα εκατομμύριο δολάρια, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των $317.000 (πάλι για ένα τεύχος του ACTION COMICS #1). Η αγοραπωλησία έγινε ανάμεσα σε ιδιώτες και το τεύχος πουλήθηκε μόλις μερικά λεπτά μετά την ανάρτησή του στο site. Για την Ιστορία, το τεύχος που φιλοξενεί την πρώτη εμφάνιση του Superman, είχε cover price 10 cents. Σήμερα ξέρουμε ότι έχουν απομείνει καμιά εκατοστή τεύχη και μόνο για δύο από αυτά έχει αξιολογηθεί η κατάστασή τους ως “very fine”.  “Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις στην ίδια πρόταση τον τίτλο ενός comic και τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων” δήλωσε ο Stephen Fishler, συν-ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας στην οποία και πραγματοποιήθηκε η όλη διαδικασία.

Κι αφού μάθαμε όλες τις πληροφορίες για το νέο ρεκόρ, πάμε τώρα να μάθουμε για το ακόμα πιο νέο ρεκόρ που έσκασε μύτη τρεις μέρες μετά, καθώς ένα τεύχος του DETECTIVE COMICS #27 πουλήθηκε σε δημοπρασία στα Heritage Auction Galleries για $1.075.500! 

Πέρα από το εύκολο αστείο ότι ο Superman και ο Batman κονταροχτυπιούνται άλλη μια φορά για την πρωτιά, μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο αγοραπωλησίες, που επεσήμανε σε συνομιλία μας ο Δημήτρης Σακαρίδης, είναι ότι το ACTION COMICS #1 πωλήθηκε με την προκαθορισμένη τιμή του ενός εκατομμυρίου, ενώ στην περίπτωση του DETECTIVE COMICS #27, ακολουθήθηκε η κλασσική διαδικασία, δηλαδή με τιμή έναρξης που έφτασε τελικά να ξεπεράσει το εκατομμύριο κατά 75.500. Αυτό φυσικά δεν αλλάζει τα αναμφισβήτητα νούμερα, αλλά επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι από τη στιγμή που έσπασε το “ψυχολογικό όριο” του ενός εκατομμυρίου, το παιχνίδι -αργά ή γρήγορα- θα συνέχιζε την ανοδική πορεία του.

  • 2. ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ SAN-DIEGO, ΤΟ COMIC-CON INTERNATIONAL;

Σχέδιο του Anaheim Convention Center

Η πόλη του San Diego φοβάται – και δικαιολογημένα- ότι υπάρχει πιθανότητα να χάσει το “χρυσορυχείο” που λέγεται Comic-Con International, αφού ήδη τρεις πόλεις , το Las Vegas, το Los Angeles και το Αnaheim (με επικρατέστερο το τρίτο), έχουν κάνει στενό μαρκάρισμα στους διοργανωτές για το ενδεχόμενο να μετακομίσει το μεγαλύτερο “φεστιβάλ” comics στον κόσμο, καθώς το συμβόλαιο με την πόλη του San Diego λήγει το 2012, ενώ οι ανάγκες της διοργάνωσης ολοένα και μεγαλώνουν. Προκειμένου να παραμείνει το Con στην πόλη, τα τρία μεγάλα ξενοδοχεία στην παραλία του San Diego διατίθενται να παραχωρήσουν δωρεάν στη διοργάνωση περίπου 28.000 τετραγωνικά μέτρα, καθώς και να διπλασιαστεί ο αριθμός των δωματίων που παραχωρούν τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία της πόλης, από 7.000 σε 14.000.

Η υποψηφιότητα του Anaheim έχει ξεχωρίσει ως η επικρατέστερη, καθώς το Anaheim Convention Center που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2013, θα διαθέτει χώρους 75.000 τετραγωνικών μέτρων, έναντι των 52.000 του αντίστοιχου στο San Diego. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, οι διοργανωτές θα έχουν καταλήξει μέσα στον επόμενο μήνα, διαφορετικά για να μάθουμε τι αποφασίστηκε θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο, όταν και θα πραγματοποιηθεί το φετινό Comic-Con.  Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα ή/και να βάλει στοιχήματα, μπορεί να διαβάσει την εκτενέσταστη ανάλυση που φιλοξενεί το CBR.

  • 3. ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η WILL EISNER WEEK, ME ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ COMICDOM.GR

Το ότι εδώ στο Comicdom τρέφουμε απεριόριστη εκτίμηση και σεβασμό στη δημιουργική ευφυία του Will Eisner, το γνωρίζετε σίγουρα όσοι παρακολουθείτε τόσο τις δραστηριότητες, όσο και τα γραπτά της ομάδας μας. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μη συμμετέχουμε με την ιστοσελίδα μας στη φετινή Will Eisner Week, με τίτλο The Reading Revolution: Will Eisner and the American Graphic Novel, μια εβδομάδα αφιερωμένη στη σπουδαία κληρονομιά που άφησε στα comics, ο κορυφαίος δημιουργός. Έτσι από την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, μέχρι και το Σάββατο 6 Μαρτίου, το comicdom.gr θα φιλοξενήσει μια σειρά άρθρων αφιερωμένων στο έργο του μεγάλου οραματιστή καλλιτέχνη, που εκτός όλων των άλλων, υπήρξε και “πατέρας” του -πολυζητημένου τα τελευταία χρόνια όρου-graphic novel. Η Will Eisner Week είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Comic Book Legal Defense Fund, του Will & Ann Eisner Family Foundation, και ενός πλήθους comic institutions. Υπεύθυνη για την Will Eisner Week είναι η Barbara Schulz, Assistant Professor του Minneapolis College of Art and Design.  Οι ανυπόμονοι μπορείτε να μάθετε περισσότερα, άμεσα, επισκεπτόμενοι την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης!

  • 4. TA 50ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ASTERIX ΠΑΝΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Όλες οι λεπτομέρειες στο δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παράλληλα με την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης έχει προβλέψει διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις που θα απαριθμήσουμε παρακάτω :

  1. ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ / TABLE RONDE

Την επομένη των εγκαινίων στο Μουσείο, στις 2 Μαρτίου 2010, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα διοργανώσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με σκοπό να δώσει το λόγο σε Έλληνες και Γάλλους σκιτσογράφους και ειδικούς της σκιτσογραφίας. Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα έχει τη χαρά να υποδεχθεί τον Γάλλο συγγραφέα κόμιξ, David Prudhomme, που βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο του (τελευταία έκδοση «« Rébétiko », Prix coup de cœur, St Malo, κ.ά.)

Η συνάντηση αυτή θα περιλαμβάνει δύο μέρη και θα διαρκέσει από τις 7.30 μμ έως τις 10.00 μμ.:

Το πρώτο μέρος θα έχει σαν θέμα: «50 χρόνια Αστερίξ: ένας Γάλλος ήρωας κόμικς στην Ελλάδα», και το δεύτερο μέρος : «Υπάρχει μια σύγχρονη τέχνη σκιτσογραφίας; (Το ελληνογαλλικό παράδειγμα).

Στη συνάντηση αυτή θα παρευρεθούν οι εξής προσκαλεσμένοι:

-David Prudhomme, δημιουργός του κόμικς «Rébétiko», Οκτώβριος 2009, εκδόσεις Futuropolis.
-Α. Παπαδάτος, δημιουργός του κόμιξ «Logicomix», Οκτώβριος 2008, εκδόσεις Ίκαρος.
-Κωστής Κατσακιώρης, εκδόσεις Μαμούθ, συντονιστής του πρώτου μέρους της συζήτησης.
-Π. Μαρτινίδης, συγγραφέας και καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, συγγραφέας της μελέτης «Τέχνη και τεχνικές της εικονογράφησης» Θεσσαλονίκη, ΑΣΕ, 1990, 1991, Σελ. 186. ISBN: 960-212-086- X.
-Κώστας Αρώνης, Αρχιτέκτων, ζωγράφος, σκιτσογράφος, Ακαδημαικός διευθυντής σχολής «ΑΚΤΟ»,
-Τάσος Αποστολίδης, σεναριογράφος κόμιξ, συγγραφέας, δημοσιογράφος
-Γιάννης Γερούλιας, γελοιογράφος, επιμελητής παρουσίασης «Η Ιστορία της γαλλικής γελοιογραφίας»
-Δ. Νικολαΐδης, καθηγητής σκιτσογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και στο Βαφοπούλειο Ίδρυμα.
-Νίκος Δαλαμπύρας, εκδότης κόμιξ, μουσικός ραδιοφωνικός παραγωγός
-Γ. Κουκουλάς, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Ποντίκι», συγγραφέας άρθρων σχετικά με τη σκιτσογραφία.

  1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Παράλληλα, στις 2 Μαρτίου 2010, θα λειτουργήσουν εργαστήρια για εφήβους και ενήλικες, με θέμα την τεχνική της σκιτσογραφίας με τους Α. Παπαδάτο και D: Prudhomme.

Την Τρίτη το πρωί 9.30 με 10.30 καιτο απόγευμα 17.00 με 18.30

D. Prudhomme :

Πρωί: εισαγωγή στο κόμιξ
– Απόγευμα: τεχνική της διήγησης στο σύγχρονο κόμιξ

Α. Παπαδάτος : (πρωί και απόγευμα)
– « Οι μεταβάσεις από πάνελ σε πάνελ του Mc Cloud: το παράδειγμα του Logicomix»

  1. Σχολικό Πρόγραμμα
    – Γ. Γερούλιας
    : παρουσίαση «Η Ιστορία της γαλλικής γελοιογραφίας» (πρωί και απόγευμα κατόπιν συμφωνίας με τα σχολεία)
    – « Αστερίξ: τι είναι σωστό και τι λάθος »: Οι Γαλάτες φοβόντουσαν μη πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους; Κυνηγούσαν αγριογούρουνα; Λάτρευαν τα μενίρ; Για να ξεχωρίσουμε το σωστό από το λάθος, αυτή η παρουσίαση θα προσπαθήσει να δείξει το ποσοστό της αρχαιολογικής αλήθειας και της μυθοπλασίας στα κόμιξ στου Αστερίξ.

Σε συνεργασία με την Cité internationale de la BD à Angoulême.

  1. Κινηματογραφική Λέσχη / Ciné ClubΗ κινηματογραφική Λέσχη θα σας προτείνει, όπως κάθε Παρασκευή στις 19.30, ταινίες του Αστερίξ.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκει της έκθεσης!


  • 5. ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ MARK MILLAR;

“Αναζητώ κάποιον που να μην έχει εμφανιστεί (δουλειά του), ούτε στη Marvel, ούτε στη DC. Όσο πιο ασυνήθιστο (το σχέδιό του), τόσο καλύτερα, με το σκεπτικό ότι εδώ θέλω κάτι διαφορετικό”. Αυτό έγραψε ο Σκωτσέζος συγγραφέας σε ένα thread στα message boards του MillarWorld. “Αν το σχέδιό σου είναι anime, ζωγραφικό, non-sequential, καρτουνίστικο ή απλά παραδοσιακά superhero, παρακαλώ πόσταρε ένα δείγμα”. Μην αργείτε λοιπόν! Γραφτείτε στα MillarWorld boards, ποστάρετε ένα τρισέλιδο δείγμα δουλειάς σας και καλή επιτυχία!