PREVIEWS PICKS (MAR10): Manga

Πλούσιο και ποικίλο σε manga επιλογές και αυτό το μήνα το PREVIEWS. Ξεχωρίζουν comics που αναφέρονται έστω και έμμεσα σε φαγητό, στο καθημερινό (not) δράμα του να έχεις Φρόυντ για συμμαθητή και ο μπελάς που είναι όταν η εκλεκτή της καρδιάς σου είναι yaoi fangirl!

CARDCAPTOR SAKURA OMNIBUS ED VOL 01 (Dark Horse, p. 51, $ 19.99)
Η Dark Horse συνεχίζει την έκδοση των περιποιημένων omnibus για παλαιότερα manga Clamp. Έχοντας στην κατοχή μου το CLOVER μπορώ να σας εγγυηθώ ότι πρόκειται για ποιοτική έκδοση (καλό χαρτί και εκτύπωση, έγχρωμες σελίδες κτλ), οπότε αν είστε fans της θηλυκής υπερδύναμης των manga και λείπει το συγκεκριμένο  από την συλλογή σας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα αποκτήσετε. Τώρα, αν δεν ανήκετε στην προηγούμενη κατηγορία, ίσως θελήστε να το σκεφτείτε λίγο παραπάνω: οι Clamp είναι μια ομάδα με ορκισμένους οπαδούς όσο και εχθρούς. Προσωπικά με αφήνουν κάπως μιεχ γιατί π.χ. το προαναφερθέν CLOVER και το X/1999 είναι για τρελούς, ενώ κάποια άλλα όπως το ΧΧΧHOLIC  και το TSUBASA: RESERVOIR CHRONICLES μου είναι πιο συμπαθή. Το CARDCAPTOR, είναι κατά την γνώμη μου μια από τις πιο kid friendly και orientated δουλειές τους, αλλά αν σας αρέσουν ιστορίες που ο πρωταγωνιστής/στρια ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου για να συμπληρώσει συλλογή αντικείμενων και να νικάει με αυτά σε μάχες, νομίζω ότι δεν θα απογοητευτείτε.

NADESHIKO CLUB VOL 01 (CMX, p.126 $9.99)

Η CMX μπορεί να μην είναι καμία υπερδύναμη στα εκδοτικά των manga (και ούτε πιστεύω πως την απασχολεί ένας τέτοιος τίτλος) αλλά δείχνει αρκετή σύνεση στα κόμικς που εκδίδει. Η ανέλπιστη επιτυχία του EMMA πριν από κάποιο καιρό τους ανασκούμπωσε και τους υπέδειξε τον δρόμο για να εκδίδουν λιγότερο “ξακουστά” αλλά καλογραμμένα shojo manga. Έτσι, η πρότασή τους αυτόν τον μήνα μας συστήνει την Reo, η οποία δεν τα καταφέρνει καθόλου στο να δείχνει και να φέρεται θηλυκά, με αποτέλεσμα να την χωρίσει το γκομενάκι της. Για να διευρύνει λοιπόν τους ορίζοντές της γράφεται σε ένα τμήμα μαθημάτων οικιακής οικονομίας, όπου, όμως, προς μεγάλη της έκπληξη όλοι της οι συμμαθητές είναι αγόρια. Σας μυρίζει και εσάς WALLFLOWER?

NEKO RAMEN VOL 01 (OF 3) HEY ORDER UP (Tokyopop, p. 297, $10.99)

Το φαγητό (για ακόμα μια φορά εδώ και ενάμιση χρόνο) έχει την τιμητική του σε αυτό το PREVIEWS αρχής γενομένης με το (ολίγον τι κουλό από πλευράς υπόθεσης) NEKO RAMEN,  όπου μια γάτα που εργάζεται ως μοντέλο (!!! – δύσκολοι καιροί για γάτες, υποθέτω…) παρατάει το λαμπερό κόσμο της σόουμπιζ και βουτάει στα μαγειρικά σκεύη, όχι για να την σερβίρουν ως σουβλάκι, αλλά επειδή επιθυμεί να γίνει σεφ με ειδικότητα στο ράμεν.  Μοιάζει ιδιαίτερα διασκεδαστικό, αλλά διατηρώ τις επιφυλλάξεις μου καθώς, από ότι διαβάζω, βασίζεται σε anime, γεγονός που πολλάκις στο παρελθόν έχει να επιδείξει μετριότατα αποτελέσματα (COWBOY BEEBOP anyone?).

TORIKO GN VOL 01 (Viz, p. 304, $9.99)
Να και το δεύτερο, σχετικό με μαγειρική, manga! Tελικά, τα σχετικά με φαγητό manga εξελίσσονται σε απίστευτο hit! Πραγματικά μένω έκπληκτη, η Viz, μετά το critically acclaimed OISHINBO,  κυκλοφορεί άλλο έναν τίτλο σχετικό με γευσιγνωσία. O Toriko είναι ένας “Gourmet Hunter” και αναζητεί τα πιο νόστιμα φαγητά του κόσμου για να γεμίσει το απύθμενο στομάχι του, σκοτώνοντας στην πορεία ό,τι έχει το θράσος να βγει μπροστά του, φαγώσιμο και μη.

AFTERSCHOOL CHARISMA TP VOL 01(Viz,  p.303, $12.99)
Ένα “τα θέματα ήταν βατά για όσους είχαν μελετήσει” σίγουρα δεν αρκεί για να μπεις και να φοιτήσεις στην ιδιωτική ακαδημία St. Kleio και να έχεις για συμμαθητές προσωπικότητες όπως ο Μπετόβεν, η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, ο Ναπολέων, ο Φρόιντ και άλλες ιστορικές φιγούρες. Τι κάνουν όλοι αυτοί μαζί; Πενταήμερη πού πάνε; Πώς θα καταφέρει ο ήρωας που είναι ένα απλό αγόρι να ταιριάξει σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Και κυρίως, στις εξετάσεις του τριμήνου τι ελπίζει να καταφέρει;

LIBRARY WARS GN VOL 01 (Viz, $9.99)
Σε ένα μελλοντικό κόσμο κάτι με λογοκρισία στα βιβλία παίζει, και οι βιβλιοθήκες ορκίζονται να προστατέψουν με κάθε κόστος τις συλλογές τους, και έτσι δημιουργούν ειδικές στρατιωτικές ομάδες! Να υποθέσω ότι το σύνθημά τους θα είναι “Τα βιβλία για όλους και όλοι για τα βιβλία”;

BLACK BUTLER TP VOL 01 (Yen Press, p. 308, $10.99)
Χμμμ, αυτό ήδη θεωρείται από τα hits της χρονιάς καθώς ήταν ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα licences.  Αγγλική αριστοκρατία, πιστοί υπηρέτες της Βασίλισσας, Λονδίνο, δαίμονες, χιούμορ, βία και μυστήριο. Το σχέδιο μου αρέσει, αλλά διατηρώ μερικές επιφυλάξεις σχετικά με το σενάριο, μου κάνει πολύ deja vue και βαριέμαι.

Γενικά όμως έχει λάβει αρκετά θετικές κριτικές, οπότε λέω να δοκιμάσω.

MY GIRLFRIEND’S A GEEK GN VOL 01 (Yen Press, p. 309, $10.99)
Ένας φοιτητής ερωτεύεται μια μεγαλύτερή του, χαριτωμένη κοπέλα. Γνωρίζονται, συνάπτουν σχέση και όλα πάνε καλά και ρόδινα, αλλά λίγο πριν φύγουν πιασμένοι χεράκι-χεράκι προς το ηλιοβασίλεμα, ο ήρωας ανακαλύπτει ότι η εκλεκτή της καρδιάς του έχει πάθος με τα comics, ιδίως με τα yaoi. Εκεί αρχίζουν τα βάσανά του και η αναγκαστική ξενάγησή του σε ένα κόσμο με αγόρια τόσο όμορφα σαν κορίτσια, που δεν θέλουν να το κάνουν αλλά δεν μπορούν και να αντισταθούν, αχ!

KOBATO GN VOL 01 (Yen Press, p.308, $11.99)
Clamp και στην Yen Press αυτό το μήνα, αλλά με καινούργια δουλειά. Η Hanato Kobato θέλει να της ικανοποιήσουν μία ευχή. Για να το επιτύχει αυτό πρέπει να ελαφρύνει από τα βάσανά τους αυτούς που συναντάει στον δρόμο της, χωρίς να ερωτευτεί κανέναν τους. Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό…