New York, Τhe Super-City

Η Νέα Υόρκη είναι αναμφισβήτητα μια από τις πόλεις, στις οποίες έχουν γυριστεί πάρα μα πάρα πολλές ταινίες. Επίσης, είναι μια από τις πόλεις, στις οποίες έχουν διαδραματιστεί αρκετές λογοτεχνικές ιστορίες. Και σίγουρα είναι η πόλη, την οποία συναντάμε πιο συχνά στις υπερηρωικές (και όχι μόνο) ιστορίες comics.  Στις 9 Μαρτίου, στο New York Center for Independent Publishing έλαβε χώρα ένα – κατά τα λεγόμενα γιατί δυστυχώς δεν ήμασταν εκεί για να το παρακολουθήσουμε – ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάνελ με τίτλο “New York, the Super-City”.

Οι Danny Fingeroth, πρώην group editor της σειράς SPIDER-MAN της Marvel, δημιουργός comics και συγγραφέας βιβλίων όπως το SUPERMAN ON THE COUCH: WHAT SUPERHEROES REALLY TELL US ABOUT OURSELVES AND OUR SOCIETY, Peter Gutiérrez, γνωστός για τις παρεμβάσεις του – μεταξύ άλλων – για τη χρήση των comics στα σχολεία, Gene Kannenberg, θεωρητικός των comics, Frank Tieri, συγγραφέας comics και Billy Tucci – γνωστός σε όλους εμάς εδώ – συζήτησαν γιατί η Νέα Υόρκη αποτελεί την αγαπημένη πόλη-έμπνευση για τόσους δημιουργούς. Από τον Batman και την Gotham City (πολλοί υποστηρίζουν ότι βασίστηκε στη Νέα Υόρκη), μέχρι τον Spirit του Will Eisner, αλλά και τον Spider-Man, το “μεγάλο μήλο” συνεχίζει να παίζει το ρόλο του “σκηνικού” σε πολλές ιστορίες.

Ο Peter Gutiérrez αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η Νέα Υόρκη αποτέλεσε ένα τέλειο σκηνικό για υπερηρωικές περιπέτειες, όχι μονο εξαιτίας της αρχιτεκτονικής της. Ως οικονομικό κέντρο και  πόλο συγκέντρωσης πλούτου, ήταν ο πιο δυνατός μαγνήτης  για πάσης φύσεως εγκληματίες. Ως ‘παγκόσμια’ πόλη, ευνοούσε τις διεθνείς ίντριγκες. Και ως Mέκκα της μόδας και του κοσμοπολιτισμού, όπου συνυπάρχουν  διαφορετικοί άνθρωποι και νοοτροπίες, δημιούργησε ένα κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο οι μασκοφόροι σωτήρες της ανθρωπότητας μπορούσαν απλά να περνούν απαρατήρητοι”.

Και συνεχίζει: “Στα comics της Marvel της δεκαετίας του ’60, η πόλη έγινε ένα είδος ορμητηρίου, με τους Fantastic Four να οργανώνουν τις δράσεις του από τα κεντρικά τους ‘γραφεία’ στο Midtown,  τον Spider-Man νας μας χαιρετά από το Queens και τον Tony Stark να εξαπολύει πυραύλους από το Long Island”.

Τι θα ήταν λοιπόν όλοι οι αγαπημένοι μας ήρωες χωρίς τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης; Δείτε ένα ωραίο slideshow εδώ.