Top 20 Comic Book Movies: 20-16

20. SPIDER-MAN
Directed by: Sam Raimi
Starring: Tobey Maguire, Willem Dafoe, Kirsten Dunst
Columbia Pictures

Η πρώτη ταινία της τριλογίας διέθετε ένα αξιοπρεπέστατο για τα κινηματογραφικά δεδομένα origin, ένα πολύ καλό cast πρωταγωνιστών και δημιουργών, καθώς και τον σημαντικότερο villain του Spidey, τον Green Goblin, τον οποίο υποδύθηκε ο “πολύς” Willem Dafoe με μεγάλη επιτυχία. Η πλοκή ισορρόπησε, κατά τη γνώμη μου, με επιτυχία ανάμεσα στην (απαραίτητη για τέτοιου είδους ταινίες) ποζεριά και την ουσία και πρόκειται για μια αξιόλογη action-superhero ταινία που μπορείς να δεις ευχάριστα, ακόμη κι αν ψάχνεις να βρεις τις ανακρίβειες, σε σχέση με το comic. Προσωπικά απολαμβάνω πάντα τις superhero ταινίες που περιλαμβάνουν και το origin του ήρωα και το SPIDER-MAN δε με απογοήτευσε, όπως δε με απογοήτευσε και η χημεία ανάμεσα στον πρωταγωνιστή Tobey Maguire και τους συμπρωταγωνιστές του.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

19. SPIDER-MAN 2
Directed by: Sam Raimi
Starring: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina
Columbia Pictures

Το SPIDER-MAN 2 κρατάει όλα τα στοιχεία που έκαναν το πρώτο μέρος επιτυχημένο, ενισχύοντας τα ταυτόχρονα, προσφέροντας δυο ώρες ανάλαφρα διασκευαστικό blockbuster, δίχως να του λείπει η καρδιά. Το χιούμορ είναι περισσότερο, ενώ οι σκηνές δράσης είναι και αυτές πολλά κλικ πιο πάνω.

Το cast επαναλαμβάνει τους ήδη γνώριμους ρόλους του, με τον Tobey Maguire να διαθέτει την κατάλληλη φλωρόφατσα, ώστε να μπορέσει να ερμηνεύσει έναν nerdουλα Peter Parker, την παράσταση, όμως κλέβουν δυο άλλοι ηθοποιοί. Ο J.K. Simmons δίνει ρέστα ως J.Jonah Jameson (χαρακτήρας καρικατούρα), ενώ ο Alfred Molina, ακολουθώντας τις εντολές των σεναριογράφων, προσεγγίζει τον χαρακτήρα του Dr. Octapus, με έναν διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε εμείς οι αναγνώστες. Όπως ήταν και αναμενόμενο, ο χαρακτήρας της Mary Jane παραμένει επιεικώς διαστρεβλωμένος, οπότε η Kirsten Dunst είναι επαρκής, γιατί ως “κανονική” M.J. “redheaded promise of wild times” Watson, δεν νομίζω να είναι ικανή να πείσει κανέναν!

(Γιώργος Χατζηκωστής)

18. THE MASK
Directed by: Chuck Russell
Starring: Jim Carrey, Cameron Diaz
New Line Cinema

Ο Jim Carey έχει πολλούς εχθρούς και φίλους ανάμεσα στους λάτρεις της μεγάλης οθόνης, αλλά είμαι σίγουρος πως και οι πρώτοι και οι δεύτεροι θεωρούν την επιλογή του για τον κύριο ρόλο στο THE MASK της New Line Cinema, ως εξαιρετική. Ο ταλαντούχος κωμικός, συνεπικουρούμενος από πρωτοποριακά για την εποχή οπτικά εφέ, ζωντάνεψαν ιδανικά έναν από τους βασικούς χαρακτήρες του ομώνυμου comic της Dark Horse. Η μεταφορά αλλοίωσε λίγο την “Dr. Jekyll & Mr. Hyde” ιστορία του comic, και την μετέτρεψε σε μια πρώιμη σουπερηρωική πλοκή, με μπόλικο χιούμορ, καλά (και κακά) puns και καρτουνίστικη δράση. Το τελευταίο επιτυγχάνεται με τη χρήση των μαγικών δυνάμεων της μάσκας που φοράει ο πρωταγωνιστής για να πολεμήσει τους κακούς γκάνγκστερ και να σώσει την πρωτοεμφανιζόμενη Cameron Diaz από τα χέρια τους, κερδίζοντας παράλληλα και ένα nomination για Όσκαρ οπτικών εφέ. Πρόκειται για μια διασκεδαστική ταινία, που κλείνει το μάτι στα καρτούν που βλέπαμε μικροί (ή ακόμα βλέπουμε) και μια αξιοπρεπέστατη μεταφορά του comic.

(Nίκος Βλασερός)

17. ROAD TO PERDITION
Directed by: Sam Mendes
Starring: Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law, Daniel Craig
DreamWorks

Το ROAD TO PERDITION είναι ένας δρόμος εκδίκησης και αντοχής. Ο Tom Hanks υποδύεται έναν hitman της Μαφίας τη δεκαετία του ’30, ονόματι Mike Sullivan, τον οποίο βλέπει ο 12χρονος γιος του την ώρα που κάνει φόνο. Η ταινία ασχολείται με την προσπάθεια του αγοριού να δεχθεί αυτό που είδε, την απάντηση στο ερώτημα “τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς;”.
Η ταινία στηρίζεται στις σχέσεις 3 ζευγαριών πατέρα-γιου. Ο “Νονός” της υπόθεσης, ο Paul Newman, είναι σαν πατέρας για τον Mike αν και έχει και δικό του γιο, ο οποίος παραείναι ριψοκίνδυνος για να τον διαδεχθεί. Ο Μike οφείλει τον τρόπο ζωής του στον αρχηγό του και ο γιος του Mike σκέφτεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τα βήματά του πατέρα του. Το τι θέλει και τι ελπίζει ο καθένας όμως θυσιάζεται κάτω από τις ανάγκες της “επιχείρησης”.

Αρκετά noir και συγκρατημένο film, καταφέρνει να σας κερδίσει.

(Έλλη Μόκα)

16. IRON MAN
Directed by: Jon Favreau
Starring: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow
Paramount Pictures, Marvel Entertainment

Η πρώτη ταινία της Marvel που βγήκε μέσα από τα ίδια τα κινηματογραφικά studio της Marvel, χωρίς να χρειαστεί να “νοικιάσει” τους ήρωες της σε άλλα studio παραγωγής, έμελλε να είναι και μία από τις καλύτερες superhero ταινίες όλων των εποχών.

Το IRON MAN ξεχωρίζει για το καλογραμμένο και έξυπνο σενάριο που αρπάζει την φαντασία σου και την συνεπαίρνει μέχρι το τελευταίο λεπτό, αφήνοντας στο παρελθόν τα κλισέ και τα ελαττώματα αρκετών ταινιών του είδους. Ο σκηνοθέτης, Jon Favreau, δεν έπνιξε την ταινία σε ένα ατελείωτο CGI φεστιβάλ εντυπωσιασμού, αλλά το χρησιμοποίησε με μέτρο και ως μέσο για να πάει την ιστορία ένα βήμα πιο πέρα. Η αλληλεπίδραση και χημεία που μοιράζονται ο Tony Stark και η απολαυστικά απλή Pepper-Γκουίνεθ-Potts, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου προσέγγισης της ταινίας από τους δημιουργούς, βάζοντας στο επίκεντρο τους χαρακτήρες και τα πάθη τους.

Θα μου πείτε, “μα καλά ούτε μια κουβέντα για τον Robert Downey Jr;”
Ο Robert Downey Jr. είναι η ταινία IRON MAN.

(Άκης Τριανταφύλλου)

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία IRON MAN