Top 20 Comic Book Movies: 2. THE DARK KNIGHT

Directed by: Christopher Nolan
Starring: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Gary Oldman
Warner Bros Pictures

Μετά το BATMAN BEGINS (στο Νο 13 αυτής της κατάταξης) δεν υπήρξε – φαντάζομαι – κανείς που να μην κατάλαβε ότι όλα άλλαξαν στον τρόπο που αποδιδόταν στη μεγάλη οθόνη ο Batman. Έδωσε νέα πνοή, σε έναν χαρακτήρα που, κινηματογραφικά τουλάχιστον, είχε πάρει την κάτω βόλτα, και το THE DARK KNIGHT τον απογείωσε.

Η ταινία ξεκινά αισιόδοξα, καθώς ο Batman (Christian Bale) έχει βρει δύο συμμάχους στη μάχη με το έγκλημα. Ο ένας είναι ο Lt. Jim Gordon (Gary Oldman – αδυναμία) και ο άλλος ο District Attorney Harvey Dent (Aaron Eckhart). Είναι, μάλιστα, τέτοια η επιτυχία τους, που ο Batman σκέφτεται να αποσυρθεί και να αφήσει το πεδίο στον Dent, νιώθοντας ότι η Gotham City χρειάζεται έναν shining knight και όχι ένα σκοτεινό σύμβολο όπως είναι ο ίδιος. Τα όνειρα, όμως, για πρόωρη συνταξιοδότηση θα πρέπει να περιμένουν γιατί εμφανίζεται ένας σαδιστικός villain, ο Joker.

Έχοντας μια αταλάντευτη άποψη ότι σε μια ταινία ο πραγματικός καλλιτέχνης, με όλη τη σημασία του όρου, είναι ο σκηνοθέτης, θα ξεκινήσω από αυτό. Ο Nolan μπήκε εύκολα στη λίστα των αγαπημένων μου σκηνοθετών από το MEMENTO και από τότε δε με έχει απογοητεύσει. Η σκηνοθεσία του έχει άποψη τόσο ισχυρή, ώστε κυριαρχεί πάνω από αυτόν τον τόσο γνωστό χαρακτήρα. Κατάφερε να αποφύγει τον πειρασμό να σκηνοθετήσει τον “ήρωα” και αποφάσισε να πει απλά την ιστορία. Σκηνοθέτησε με τρόπο σκοτεινό μέσα στον πραγματικό κόσμο, κάνοντας την ιστορία ακόμη πιο τρομακτική. Ο ρεαλισμός που διαπνέει την ταινία ήταν τόσο καλοδουλεμένος που με έκανε να ανατριχιάσω.

Από τους χαρακτήρες της ιστορίας σαφώς ξεχώρισε ο Joker του Heath Ledger. Και πάλι μπράβο στον σκηνοθέτη που απέσπασε από τον ηθοποιό μια τέτοια ερμηνεία, γιατί, όταν άκουσα το όνομά του για το ρόλο, αμφέβαλα. Είναι γλοιώδης, σαδιστικός, εκνευριστικός. Λάτρεψα το εκνευριστικό τικ με τη γλώσσα που ήθελε να σε κάνει να τον χτυπήσεις στη μούρη (αυτό ήταν και το νόημα, νομίζω). Και μου άρεσε που κάθε φορά έλεγε και μια διαφορετική ιστορία για τις ουλές.

Ένας ακόμη χαρακτήρας, όμως, που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ο Harvey Dent/Two-Face. Αυτή η εικόνα του γυαλισμένου καλού παιδιού είναι ενοχλητική. Είναι, ωστόσο, το alter-ego του Batman και είναι όσα ο Batman θα ήθελε να είναι (και που αν ήταν, ποιος θα ήθελε να τον ξέρει;). Πώς ο ιππότης γίνεται villain; Φταίει μόνο η παραμόρφωση στο πρόσωπο; Ή μήπως το παράκανε το θεματάκι με την τύχη;

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή η ταινία θα έπρεπε να λέγεται JOKER. Διαφωνώ! Όσο και αν κλέβει την παράσταση ο…μακαρίτης, για μένα στο κέντρο παραμένει ο Batman. Περισσότερο από ποτέ τονίζεται ο χαρακτήρας του, οι αδυναμίες του που τον έκαναν έναν από τους αγαπημένους ήρωες comic. Η σύγκρουση με το Joker τον φέρνει στα όριά του, στο όριο μεταξύ του ήρωα και του villain. Αρκετές ήταν οι φορές που το κτήνος μέσα του έλυσε τα δεσμά του.

Όλα αυτά είναι που έφεραν το THE DARK KNIGHT στη δεύτερη θέση της κατάταξής μας.

Υ.Γ: Από τις 20 ταινίες, έγραψα για τις δύο που έχουν συνδεθεί με το θάνατο ενός ηθοποιού. Να ανησυχήσω;

(Βασιλεία Βαξεβάνη)

THE DARK KNIGHT Trailer