Top 20 Comic Book Movies: 1. AMERICAN SPLENDOR

Directed by: Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Starring: Paul Giamatti, Hope Davis, Harvy Pekar, Joyce Brabner
Good Machine

Υπάρχουν ταινίες, υπάρχουν και ντοκιμαντέρ. Υπάρχουν ταινίες που είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, ταινίες φανταστικές και ταινίες που βασίζονται σε βιβλία ή σε comics. Υπάρχουν, τέλος, ταινίες που χρησιμοποιούν ηθοποιούς, κάποιες που περιέχουν και animation, ακόμη και ταινίες που κάποιοι άνθρωποι υποδύονται τον εαυτό τους.

Ναι, υπάρχουν πολλά είδη κινηματογραφικών ταινιών και το AMERICAN SPLENDOR ανήκει σε όλα! Βασισμένο σε ένα από τα καλύτερα αυτοβιογραφικά comics, στο ομότιτλο πόνημα του Harvey Pekar, το AMERICAN SPLENDOR αποτελεί, πρώτα απ’ όλα, μια εξαιρετική και ενδιαφέρουσα ταινία.

Η “πλοκή” εναλλάσσεται ανάμεσα στην αναπαράσταση της ζωής του Αμερικανού συγγραφέα και την αφήγηση και το σχολιασμό του ίδιου του Pekar, ο οποίος μοιάζει να σκηνοθετεί με τον τρόπο του τα πάντα. Στα ίδια πλατό που ο ηθοποιοί ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας κάνουν την εμφάνισή τους και animated σχέδια. Και όλα αυτά συνυπάρχουν σε μια αληθινή – μην ξεχνιόμαστε – ιστορία, χωρίς να ξενίζουν καθόλου. Το AMERICAN SPLENDOR, λοιπόν, αποτελεί, πρώτα απ’ όλα, μια πρωτότυπη μίξη πολλών τεχνοτροπιών και, όπως, είπα παραπάνω, μια εξαιρετική ταινία, χωρίς καν να λάβουμε υπόψη την υπόθεση και το κατά πόσο θα ικανοποιήσει τους fans του comic.

Και αφότου περάσουμε και σε αυτούς, θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μείνουν παραπονεμένοι. Η ταινία παρουσιάζει, όπως και το comic, σημαντικά ή ασήμαντα γεγονότα από τη ζωή του Pekar, μέσα από την αφήγηση του ίδιου του δημιουργού. Ο περιορισμένος, βέβαια, από το μήκος του σελιλόιντ χρόνος δεν επιτρέπει πολλές λεπτομέρειες, οπότε, στην ουσία, παρουσιάζονται οι καλύτερες, ας πούμε, στιγμές των AMERICAN SPLENDOR και OUR CANCER YEAR (του comic που έγραψε η γυναίκα του Pekar, Joyce Brabner, όταν ο συγγραφέας διαγνώστηκε με καρκίνο).

Παρόλο που ουσιαστικά μιλάμε για ελάχιστα (σε σχέση με τον όγκο του comic) αποσπάσματα της ζωής του Pekar, η ταινία σε χορταίνει, ισορροπώντας ανάμεσα σε γεγονότα που του άλλαξαν τη ζωή και σκόρπια καθημερινά στιγμιότυπα, τα οποία σίγουρα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, σε σύγκριση με το comic. Στην πρώτη κατηγορία πάντως, συγκαταλέγονται η γνωριμία του Pekar με τον Robert Crumb, η απόφασή του να δημιουργήσει κι αυτός το δικό του comic, η γνωριμία του με τη γυναίκα του, η ασθένειά του και η διαδικασία της θεραπείας του, καθώς και η υιοθέτηση της κόρης του. Στη δεύτερη προτιμήθηκαν στιγμιότυπα που φανερώνουν περισσότερο την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του συγγραφέα, με αφήγηση πάντα από τον ίδιο.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια ταινία που εξιστορεί κοσμοϊστορικά γεγονότα στην ιστορία του Μέσου των comics ή μια απλή καθημερινή ιστορία ενός ανθρώπου που τυγχάνει να είναι και ένας από τους πλέον cult συγγραφείς; Η ιστορία αυτή παίρνει σάρκα και οστά από τους ηθοποιούς που υποδύονται κάποιους ρόλους ή από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές που την αφηγούνται; Και στο κάτω-κάτω, οι ηθοποιοί αυτοί ακολουθούν τις εντολές των σκηνοθετών ή αποτελούν πλέον σχέδια στα πάνελ του Pekar; Γιατί από ένα σημείο και μετά, το AMERICAN SPLENDOR ξεφεύγει από τα πρότυπα μιας οποιασδήποτε ταινίας, ακόμη και ενός ντοκιμαντέρ, και σου δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί ένα ακόμη από τα comic του Αμερικανού συγγραφέα – μόνο που η τεχνοτροπία έχει ξεπεράσει την οποιαδήποτε σχεδιαστική νόρμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο guest artist και τα σχέδιά του είναι ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί του.

Με δυο λόγια, το AMERICAN SPLENDOR είναι μια εξαιρετική ταινία που θα μπορούσε να αποτελεί ένα ακόμη κεφάλαιο στα comics του Pekar. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό να τη φέρει στην κορυφή του Top 20 Comic Book Movies του Comicdom, δε μπορώ, προσωπικά, να φανταστώ τι άλλο θα μπορούσε να είναι.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

AMERICAN SPLENDOR Trailer

 • Cotsos

  Meh… Καλά το περιμενα ότι θα απογοητευτώ…
  Απλά μια καλή ταινία και τίποτα παραπάνω.
  Θα έμπαινε πιθανότατα και στην δικιά μου 20άδα, αλλά κάτω από το 17.

  Να ρωτήσω πόσοι στην ψηφοφορία το είχαν νούμερο 1?

  Γενικά πάντως καλή 20άδα και δεν θα διέφερε πολύ από τη δικιά μου. Θα έβγαζα το τρομερά μέτριο History Of Violence (που κατακρεούργησε το comic btw) και ίσως το Rocketeer και έβαζα Hulk του Ang Lee και Superman Returns. (ναι κράξτε ελεύθερα και για τα δύο. κάποτε θα δείτε την αλήθεια)

 • jizzlobber

  e3airetikh epilogh!!!!

 • Α ναι, το american splendor, πως το ξέχασα? Πολύ καλή ταινία, το είχα συμπεριλάβει κι εγώ στις αγαπημένες μου ταινίες της δεκαετίας αν και μάλλον το Crumb μου αρέσει περισσότερο. Γενικά η τριάδα είχε πολύ καλές ταινίες αν και προσωπικά θα τις έβαζα με άλλη σειρά (Oldboy>American splendor>Dark knight).

  Θέλω να αναφερθώ σε δύο τρομερές ταινίες που τις θεωρώ και εξαιρετικές μεταφορές κόμικς. Δεν ξέρω αν ήταν στους κανόνες της ψηφοφορίας να μην συμπεριληφθούν κινούμενα σχέδια και γι αυτό δεν αναφέρθηκαν, αλλά αξίζει να τις δεί κάποιος.
  When the wind blows.
  Βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ του Raymond Briggs
  Persepolis.
  Βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ της Marjane Satrapi

 • Αντώνης Σουβατζής

  όντως οι animated ταινίες ήταν εκτός ψηφοφορίας γιαυτό και δεν εμφανίστηκε καμια στο top 20.

 • Αριστείδης Κώτσης

  Και όντως το When the wind Blows σπερνει…
  By the way υπάρχει ένα κειμενάκι στο site για το comic (με μικρή αναφορά στην ταινία) για το οποίο είμαι ιδιαίτερα περήφανος
  http://archive.comicdom.gr/files_archive.php?id=132
  (sorry για το shameless self plug)

  Στη δική μου λίστα πάντως το Splendor αν και δε βρισκόταν στην κορυφή ήταν πολύ ψηλά (και χαίρομαι πολύ που βρίσκεται στο top αυτής της λίστας).

 • Θα συμφωνήσω και εγώ οτι η TOP 3άδα ήταν πολύ πετυχημένη (το 4 είναι άλλη υπόθεση), και γενικά το αφιέρωμα με βρισκει σύμφωνο, πλην δυο-τριών εξαιρέσεων (που πάντα υπάρχουν). Περιμένουμε παρόμοια αφιερώματα στο μέλλον. Thanks Comicdom !

 • Δημήτρης Σακαρίδης

  Από τους 15 συντάκτες και συνεργάτες του Comicdom που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, μόνο δύο δεν είχαν το American Splendor μέσα στην εικοσάδα τους. Αντίστοιχα, τα Dark Knight και Old Boy έλειπαν από τέσσερις λίστες έκαστο.
  Από τους 13 που ψήφισαν το Splendor, δύο το είχαν στην πρώτη θέση, άλλοι δύο στη δεύτερη, επτά το είχαν στις θέσεις 3 έως 6, ένας στη θέση 9 και μόνο ένας το είχε εκτός δεκάδας…
  Ενώ από τις αρχικές συζητήσεις (πριν ακόμα αρχίσει η ψηφοφορία) είχε διαφανεί πως θα είναι ψηλά, μόλις άρχισαν να έρχονται οι πρώτες λίστες ήταν φανερό πως θα πήγαινε ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ. Η τελική καταμέτρηση του έδωσε την πρώτη θέση με σχετική “διαφορά ασφαλείας”.
  BTW, μεγάλη μάχη έγινε μεταξύ Dark Knight και Old Boy για τη δεύτερη θέση, ενώ το Crow πάλεψε σκληρά για να βγάλει το Superman από την πεντάδα, αλλά έχασε στο νήμα!
  Οι δύο ταινίες που έμειναν εκτός εικοσάδας με την υψηλότερη βαθμολογία (άτυπα #21 και #22 στη λίστα μας), ήταν το Watchmen και το Men In Black.
  Έτσι, για να έχετε και μια ιδέα για το “behind the scenes” του πράγματος…

 • Αστερίξ και Κλεοπάτρα; Σε ποια θέση ήταν αυτό; Έτσι από περιέργεια.

 • Δημήτρης Σακαρίδης

  Πάρα πολύ χαμηλά! Μόλις στο #41. (Ή και #42, καθώς ισοβάθμησε με το Judge Dredd.)
  το πρώτο Asterix, όμως, “άγγιξε” την εικοσάδα, καθώς ήταν στο #25. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως ήταν αρκετά μακριά σε ψήφους, σε σχέση με τα #21-24 (Watchmen, MiB, Blade, 300), τα οποία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πλησίασαν πολύ να μπουν στο Top 20.

 • Pingback: Tweets that mention Top 20 Comic Book Movies: 1. AMERICAN SPLENDOR -- Topsy.com()

 • curious, χαιρόμαστε που σου άρεσαν οι τρεις πρώτες επιλογές και το αφιέρωμα στο σύνολό του, αλλά σε μένα τουλάχιστον παραμένει ως μεγάλο ερώτημα: γιατί θεωρείς το νούμερο 4 (X2) ώς “ένα πράμα που μας περάσανε για ταινία”; Εκτός κι αν το εξήγησες κάπου και δεν το είδα…

 • jim

  To incredible hulk alhtheia se ti thesi eftase?marese na po thn alitheia.

 • Δημήτρης Σακαρίδης

  Το Incredible Hulk; Το προπέρσινο με τοn Ed Norton και τον Tim Roth. Yuck!
  Εχμ, συγνώμη για την αυθόρμητη αντίδραση. Η απάντηση στην ερώτηση σου είναι στο νούμερο 36, μια θέση κάτω από το Hellboy 2 και μια πάνω από το From Hell…

 • Φίλε Ηλία, προσωπικά δε συμπαθώ ιδιαίτερα τους υπερήρωες. Συμπαθώ όμως τις καλές ταινίες, και αυτό σημαίνει τις ταινίες με σκηνοθεσία, σενάριο, ηθοποιία και μοντάζ. Γι’αυτό μου άρεσαν τόσο τα 2 Batman του Burton (τα οποία υπερασπίστηκα σε εκνευριστικό βαθμό – το παραδέχομαι), και καθόλου το X2. Γιατί είναι φανερό πως (όπως και στα περισσότερα blockbusters), το κύριο βάρος (και χρήμα) έχει δοθεί στα εφέ, και το σενάριο έχει πάει περίπατο. Όταν δεν είσαι συναισθηματικά δεμένος με κάποιον ήρωα, και δε σου αρκεί το “Ουάου! Κάνανε τον Spiderman ταινία”, βλέπεις την ταινία καθαρά ως ταινία, και όχι ως “μεταφορά του αγαπημένου μου comic σε ταινία”. Γι’αυτό, στα μάτια μου, το Χ-ΜΕΝ 2 πέρασε ως μια περιπετειούλα της σειράς, την οποία μόνο οι fans του comic θα θυμούνται μετά απο μερικά χρόνια. Αυτά.

 • Markos

  αφού ρωτάνε όλοι ας ρωτήσω και εγώ. το lucky luke (περυσι μου φαίνεται βγήκε…) πως πήγε;

 • Δημήτρης Σακαρίδης

  Δεν προτάθηκε από κανέναν. Υποψιάζομαι πως δεν πρέπει να το έχουν δει και πολλοί…

 • con

  Χαράς ευαγγέλια για τους φίλους του American Splendor – και των κόμικ και του φιλμ. Ετοιμάζεται το sequel. Για περισσότερα δείτε στο link, ήδη διέρρευσαν οι πρώτες φώτο.

  http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=65657

 • Αριστείδης Κώτσης

  χεχε… κακιούλες 🙂