John Romita Jr: The Man Behind The Artist

Στο Comicdom Con Athens που μόλις τελείωσε, είχα το καθήκον (και την τιμή) να είμαι ο personal assistant του John Romita Jr κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα.

Πολλοί από εσάς είχατε την ευκαιρία να τον γνωρίσετε από κοντά στα Q&A panels, στο signing και στο workshop, ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και η συνέντευξη που έδωσε στο Θωμά Παπαδημητρόπουλο.

Ο σκοπός αυτού του post, όπως φανερώνει και ο τίτλος, είναι να αποδώσει τις προσωπικές εντυπώσεις που απέκτησα μέσα από τις συζητήσεις που είχαμε με το John καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου Con.

Φαντάζομαι πως συμφωνείτε μαζί μου ότι ο John ήταν απλός, φιλικός και προσιτός προς όλους τους fans στις εκδηλώσεις που συμμετείχε. Ακριβώς το ίδιο ήταν και “off-stage”. Ενώ είναι super-star, με πάνω από 35 χρόνια στο χώρο, και τεράστιο όνομα – κληρονομιά από τον πατέρα του, παραμένει προσγειωμένος. Το όνομα “John Romita” είναι συνυφασμένο με τη Marvel. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του «”απλά καλό” και με έφερε σε δύσκολη θέση όταν ζήτησε τη γνώμη μου για κάποιες δουλειές του, που ήξερε ότι δεν ήταν τόσο καλές όσο θα ήθελε και δεν είχε πρόβλημα να το παραδεχτεί.

Ο John είναι επαγγελματίας “παλαιάς κοπής”, όπως αποδεικνύουν οι προθεσμίες που τηρεί στους τίτλους που δουλεύει, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του. Διχασμένος ανάμεσα στα καθήκοντά του ως penciller και producer, δουλεύει 16-18 ώρες την ημέρα, μερικές φορές και 2 μέρες συνεχόμενα, αν και όπως παραδέχτηκε, θα έπρεπε να κοιμάται το λιγότερο 4 ώρες την ημέρα, αντί να δουλεύει συνεχόμενα.

Μεγάλωσε στο Brooklyn στα 60s, σε μια σκληρή γειτονιά και σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες. Χρειάστηκε να μάθει street-boxing και γνώρισε διάφορους “shady characters”. Ο πατέρας του επίσης αναγκάστηκε να δουλέψει πολύ σκληρά για να συντηρήσει την οικογένειά του. O John δεν ξέχασε ποτέ τις συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε, γι’ αυτό παραμένει ακόμα και σήμερα μετριόφρων. Αγαπά πάρα πολύ την οικογένειά του και γι’ αυτή δουλεύει τόσο πολύ.

Ο πατέρας του αποτελεί επαγγελματικό και καλλιτεχνικό πρότυπο και δε διστάζει να τον συμβουλευτεί όποτε το θεωρεί απαραίτητο. Παραδέχεται ότι τον έχει γλιτώσει από επαγγελματικά λάθη. Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο, έχει αποδείξει ξεκάθαρα ότι δεν είναι απλά “ο γιος του John Romita Sr” έχοντας αναπτύξει το δικό του στιλ, που είναι πολύ διαφορετικό από του πατέρα του. Δε διστάζει να παίρνει ρίσκα γιατί δε θέλει να επαναλαμβάνεται ως καλλιτέχνης και επιζητά την κριτική γιατί τον βοηθά να βελτιώνεται.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη αν δεν έλεγα ότι εκτίμησε τις ερωτήσεις των fans και ότι πέρασε πολύ καλά στο Con. Θα ξαναερχόταν “in a New York minute”. Ελπίζω του χρόνου να υπάρχει αντίστοιχο κείμενο για τον επόμενο super-star καλεσμένο μας.