Comicdom Con 2010 Report: Day 3

Προσπάθησα να το έχω έτοιμο ώστε να το δείτε χθες, αλλά ματαίως. Παραδόξως, ενώ η δεύτερη ημέρα του COMICDOM CON ήταν αυτή με τον περισσότερο κόσμο (από όσο μπόρεσα να καταλάβω), με κάποιο μαγικό τρόπο κατάφερα να τραβήξω περισσότερες φωτογραφίες την τρίτη ημέρα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη. Αν προσθέσουμε στο μίγμα το γεγονός ότι έχασα κάποια workshops, εν μέρει διότι συνέπεφταν με άλλα events ή φωτογραφικές υποχρεώσεις και εν μέρει επειδή είχα τερματίσει (και είχα πάρει κανονάκι) από κουράγιο, έπρεπε να κάνω προσεκτική αντιπαραβολή των φωτογραφιών μου με του Άκη Τριανταφύλλου (again, many thanks – you are a life-saver!), ώστε να σιγουρευτώ ότι έχουν καλυφθεί τα πάντα (και τα Κοάλα – sorry, άλλο ένα ηλίθιο αστείο, σταματάω!).

Τρίτη και φαρμακερή λοιπόν, πιθανώς τρίτη και καλύτερη επίσης και γεμάτη με ενδιαφέροντα πράγματα: πουρνό-πουρνό (11:00) ο Κώστας Κυριακάκης συντόνιζε το “Παίζουμε Comics;” με τη βοήθεια της Βασιλείας Βαξεβάνη, στη διάρκεια του οποίου ανέλαβε το ρόλο δασκάλου και μύστη στον κόσμο των comics για τους μικρούς του ακροατές, προκαλώντας την ενθουσιώδη συμμετοχή τους. Αργότερα ήταν το Q&A και signing με τους Kyle Hotz και D’Israeli, όπου κάναμε μια ενδιαφέρουσα βουτιά στη βρετανική βιομηχανία comics και τη συγκρίναμε με την αμερικανική, και έπειτα το Panel “Comics και Σινεμά – Τόσο Μακριά, Τόσο Κοντά”, όπου ο John Romita Jr. συζήτησε, επ’ ευκαιρία και της μεταφοράς του KICK-ASS στη μεγάλη οθόνη, για τα αντιδάνεια μεταξύ των δύο μέσων με τους: Γιάγκο Αντίοχο (κριτικός κινηματογράφου στο ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ), Σπύρο Δερβενιώτη, Παναγιώτη Παναγόπουλο (κριτικό ς κινηματογράφου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ) και Γιώργο Σατσίδη (παρουσιαστής του “MTV Take 20”). Τη συζήτηση συντόνισε ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος.

Την ημέρα αυτή έγιναν τρία workshops: ένα από τον John Romita Jr. με τίτλο “The Art of  Sequential Storytelling in Graphic Novels”, του Kyle Hotz με τίτλο “Making Scary Comics” και του Αλέκου Παπαδάτου με τίτλος “McCloud’s Panel Transitions – Το Παράδειγμα του Logicomix”. Τα workshops ακολούθησε η παρουσίαση της εκδοτικής Helm.

Το Con έκλεισε με – τι άλλο – τα πατροπαράδοτα Comicdom Awards, φέτος με τη νέα τους μορφή υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Comics. Τη σεμνή αυτή τελετή ακολούθησε το πανικόβλητο συμμάζεμα (και πολύυυ τρίψιμο), καθώς και ποικίλες ενδιαφέρουσες σκηνές στο after party στο Floral των Εξαρχείων. Όλα αυτά όμως ξεπερνούν τις απλές λέξεις και αψηφούν τις περιγραφές. We can only go by hard photographic evidence!

The final, smashing, climactic act!

Κάπου εδώ λοιπόν, κλείνει και ο κύκλος του φετινού COMICDOM CON. Εννοείται ότι σε κάθε ημέρα, κάθε στάδιο, ακόμα και στο Floral, συνέβησαν κι άλλα, πολλά και αξιομνημόνευτα, με κάθε φωτογραφία να είναι μόνο ένα μικρό στιγμιότυπο της όμορφης δίνης στην οποία βυθιστήκαμε. Αν ήσασταν εκεί, το ξέρετε κι εσείς. Αν όχι, αυτό είναι το πρόβλημα με τη γνώση από δεύτερο χέρι και ευχόμαστε το report, τα post και τα reviews να σας έπεισαν να παραβρεθείτε στη γιορτή μας του χρόνου.

Όπως θα έλεγε και ο Stan Lee: Excelsior!