OTHER LIVES

Writer/Artist: Peter Bagge
DC Comics (Vertigo)

Μια “δεύτερη ζωή” είναι κάτι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα comics και όχι μόνο. Σκεφτείτε για λίγο έναν οποιοδήποτε υπερήρωα – τον Superman (Clark Kent), τον Spider-Man (Peter Parker), τον Batman (Bruce Wayne) και οποιονδήποτε άλλο. Για όλους αυτούς, οι δύο διαφορετικές ταυτότητες, που αναπόφευκτα πάνε χέρι-χέρι με δύο διαφορετικές ζωές, είναι θέμα όχι επιλογής, αλλά ανάγκης.

Σκεφτείτε και τους δημιουργούς όλων ίσως των μυθοπλασιών, είτε μιλάμε για βιβλία, comics, ταινίες, σήριαλ, ή οτιδήποτε άλλο. Αναλογιστείτε τον τρόπο που χάνονται μέσα στις ιστορίες τους, προκειμένου να ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές τους, να γίνουν πιο πειστικοί.

Σκεφτείτε, κάποιοι από εσάς, και τους εαυτούς σας. Τα μυστικά σας, τα ψέματα που έχετε πει κατά καιρούς και χτίζουν μια εικόνα διαφορετική από την αλήθεια, τον τρόπο που πολλές από τις ενασχολήσεις σας, σας επιτρέπουν να αποδράσετε από την καθημερινότητα. Το πώς οι ίδιοι χάνεστε μέσα στις προαναφερθείσες ιστορίες και όλες τις μεθόδους που έχετε χρησιμοποιήσει, προκειμένου να ζήσετε κάτι διαφορετικό: τις ιστορίες που γράφουν άλλοι για εσάς και τις ιστορίες που πλάθετε εσείς και έπειτα ζείτε, χάρη σε πιο interactive μορφές διασκέδασης.

Οι αναγνώστες (ή οι θεατές, ή οι gamers, ή όποιοι εσείς προτιμάτε) θα δουν στο OTHER LIVES κάποια στοιχεία του εαυτού τους. Οι συγγραφείς (και σεναριογράφοι και όλοι οι υπόλοιποι) θα δουν μέσα σε αυτό τις πρώτες ύλες που και οι ίδιοι έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς. Και οι υπερήρωες; Αυτοί μάλλον θα διαβάσουν ένα comic που θα έβγαζε το απόλυτο νόημα στον δικό τους κόσμο. Εκεί που οι αλληγορίες δε φοράνε κολάν και το φανταστικό τους βγάζει από τη ρουτίνα τους με στιγμές καθημερινότητας και όχι υπερβολής.

Οι πρώτες ύλες από το νέο graphic novel (sic) του Peter Bagge (HATE) είναι ό,τι πιο συνηθισμένο και χιλιοειπωμένο έχει δει το Μέσο, αλλά και η ίδια η ζωή. Οι τέσσερις πρωταγωνιστές του OTHER LIVES ζουν ο καθένας, όπως προδίδει και ο τίτλος, μια άλλη ζωή. Ένας δημοσιογράφος με πολλά ψυχολογικά προβλήματα, που κρύβει δεκάδες μυστικά και αγνοεί άλλα τόσα. Η αρραβωνιαστικιά του, η οποία βγάζει τα απωθημένα της στο Second World (διαδικτυακή κοινότητα στα πρότυπα του γνωστού Second Life). Ένας κολλημένος τζογαδόρος, που λέει ψέματα σε όλους και έχει τον ίδιο εθισμό στο Second World. Κι ένας all-time loser geek, που υποστηρίζει πως εργάζεται undercover για τις μυστικές υπηρεσίες, υιοθετώντας τον τρόπο ζωής του για κάλυψη.

Ο καθένας από αυτούς ζει, με τον δικό του τρόπο, μία ή και περισσότερες “άλλες ζωές”. Και το κάνει με τον πιο συνηθισμένο τρόπο. Ωστόσο, όπως και ο Spider-Man όταν αποκάλυψε ότι είναι ο Peter Parker, όλοι θα συνειδητοποιήσουν από ένα σημείο και μετά πως οι δύο ζωές θα μπλεχτούν μεταξύ τους και τα ξεμπερδέματα θα είναι κακά.

Παραπάνω ανέφερα ότι οι πρώτες ύλες του OTHER LIVES είναι απόλυτα συνηθισμένες και τώρα συμπληρώνω ότι, για κάποιο λόγο, και οι ζωές των πρωταγωνιστών δεν έχουν να δείξουν κάτι ιδιαίτερο (ξεφεύγουν από την καθημερινότητα απλά σε κάποια σημεία). Το OTHER LIVES, όμως, δεν είναι καθόλου συνηθισμένο και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον στην ανάγνωση. Πώς διάολο μπορεί να γίνεται αυτό;

Θυμάστε το HATE; Ο πρωταγωνιστής του, Buddy Bradley, δεν έκανε σχεδόν τίποτα επί 30 τεύχη – οι δουλειές που έκανε ήταν από συνηθισμένες έως βαρετές, οι σχέσεις του ήταν απλά καταδικασμένες και η καθημερινότητά του απλά βαρετή. Κι όμως, η σειρά δεν ήταν ποτέ βαρετή! Ο Bagge κάνει και εδώ το θαύμα του, γράφοντας μια απλή και καθημερινή ιστορία, η οποία διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη και του χαρίζει απλόχερα αστείες στιγμές, χωρίς, όμως, την υπερβολή του HATE. Εκτός αυτού, το OTHER LIVES κρύβει και πολλές ανατροπές, οι οποίες θα του χάριζαν κάποια όμορφα cliff-hangers, αν κυκλοφορούσε σε serialized μορφή.

Το σχέδιο, από την άλλη, “βρωμάει” Bagge από χιλιόμετρα μακριά. Οι φόβοι μου για την ύπαρξη χρωμάτων (I take my Bagge black & white, thank you very much) διαψεύστηκαν από τις γκρίζες σελίδες της έκδοσης και, χωρίς να αποτελούν κάτι ιδιαίτερο από άποψης εξέλιξης ή ωρίμανσης, με ικανοποίησαν απόλυτα.

Το OTHER LIVES είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο έχουμε δει από τον Bagge από εποχής HATE (της σειράς, όχι των μέτριων annuals) και προσωπικά βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον όχι τόσο το θέμα με το οποίο καταπιάνεται, αλλά κυρίως τον τρόπο που το προσεγγίζει. Δράμα, συνομωσίες, λύπηση και χιούμορ, εναλλάσσονται και κάνουν τόσο πλούσιο ένα comic μόλις 130 σελίδων. Όπως και οι πρωταγωνιστές του, κρύβει πολλά περισσότερα απ’ όσα δείχνει και αξίζει σίγουρα της προσοχής σας.