PREVIEWS PICKS (MAY 2010): The “Green Pages”

Όπως μπορεί να κατάλαβαν οι πιο προσεκτικοί αναγνώστες, μου είχε λείψει πολύ το να παρουσιάσω τις επιλογές μου από τις σελίδες του PREVIEWS. Μου είχε λείψει τόσο πολύ που δεν αρκέστηκα στις μπλε σελίδες του, αλλά μετά από ασφυκτική πίεση που άσκησα στην ομάδα των editors, διεκδίκησα (και τελικά κέρδισα) και τις πράσινες σελίδες! (Μόνο τα manga picks μου ξέφυγαν, αλλά τι να κάνουμε… προτίμησαν  ειδικό mangολόγο (sic) για αυτά.)

Ας ξεφυλλίσσουμε μαζί, λοιπόν, και τις υπόλοιπες σελίδες του PREVIEWS…

LIFE WITH ARCHIE MARRIED LIFE #1 ($3.99, Archie Comic Publications, p228)
Αναρωτιέστε για το πως είναι ο έγγαμος βίος; Θέλετε να κάνετε το μεγάλο βήμα αλλά φοβάστε το άγνωστο και την επόμενη μέρα; Θέλετε την άποψη ενός ανθρώπου που έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι; Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι καταφατική, τότε μη διστάσετε στείλτε μου ένα e-mail και με ένα μικρό αντίτιμο θα σας προσφέρω την πολύτιμη συμβουλή μου. Με ένα ελαφρώς μικρότερο αντίτιμο, βέβαια, μπορείτε να αποκτήσετε τη νέα σειρά της Archie Comics, όπου βλέπουμε τη ζωή του Archie μετά τους πολύκροτους γάμους του και όπου απαντάται το θεμελιώδες ερώτημα: “Πώς περνούν οι παντρεμένοι;”

POOD #1 ($4.00, Big If Comics, p228)
Το POOD είναι μια ανθολογία σε μεγάλο σχήμα εφημερίδας (κάτι σαν το WEDNESDAY COMICS της DC), όπου, όμως, συμμετέχουν κάποιοι ανεξάρτητοι και ιδιαίτερα σημαντικοί δημιουργοί, όπως ο Jim Rugg (AFRODISIAC) και ο εξαιρετικός Hans Rickheit (THE SQUIRREL MACHINE, CHLOE). (Δεν ξέρετε ποιος είναι ο Hans Rickheit; Τότε πηγαίνετε να διαβάσετε το κείμενο που έγραψε ο Βασίλη Σάκκος για αυτόν και εγώ θα περιμένω να γυρίσετε…) Αφήστε που είναι από τις ελάχιστες κυκλοφορίες του PREVIEWS που έχουν μια τιμή “στρογγυλή” και όχι κάποια δολάρια και 99 (ή 95) cents. Βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα highly recommended μου.

CBGB #1 ($3.99, Boom! Town, p265)
Παρά το (προφανώς) πανέμορφο εξώφυλλο του Jaime Hernandez, αυτό το mini series με ιστορίες από το θρυλικό (δεν παίρνω και όρκο αλλά έτσι γράφει στις σελίδες του PREVIEWS) rock club CBGB, δυστυχώς, δε με ψήνει ιδιαίτερα. Πάντως, σίγουρα κάποιον θα συγκινεί αυτή η σειρά, στην οποία συμμετέχουν δημιουργοί όπως οι Kieron Gillen (PHONOGRAM), Chuck BB (BLACK METAL), Rob G (TEENAGERS FROM MARS) και άλλοι.

RASL POCKET EDITION VOL 1 TP($17.95, Cartoon Books, p271)
Το πιθανότερο είναι να μην έχετε ακούσει και τα καλύτερα λόγια για το RASL του Jeff Smith. Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτό οφείλεται στο ότι οι προσδοκίες για το νέο comic του δημιουργού του BONE ήταν πολύ υψηλές και στο ότι ήταν μάλλον decompressed για να το εκτιμήσει κανείς διαβάζοντας τα πρώτα ένα-δυο τεύχη. Για αυτό και αυτή η αρκετά οικονομική έκδοση που περιέχει τα επτά πρώτα τεύχη του comic, μου φαίνεται αρκετά καλή περίπτωση για όποιον θα ήθελε να δοκιμάσει.

GRANT MORRISON’S 18 DAYS ORIGINAL GRAPHIC NOVEL ($24.99, Dynamite Entertainment, p275)
Αν καταλαβαίνω καλά, πρόκειται για το re-imagining του ινδικού έπους Mehabharata, από τον Grant Morrison. Όταν προσπέρασα τα διάφορα για επικές μάχες και υπερπολεμιστές στο solicitation, συνειδητοποίησα πως δεν πρόκειται για κάποιο comic αλλά για ένα βιβλίο (με μπόλικα illustrations) με το σενάριο για το animated series που ετοιμάζει ο Morrison. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά κάτι τέτοια μπερδεματάκια με ενοχλούν. Το καταλαβαίνω ότι ο ορισμός του τι είναι comic είναι δύσκολος και κάποια σύνορα (ευτυχώς) είναι ελαφρώς ασαφή, αλλά το να παίρνεις το σενάριο ενός animated series να του προσθέτεις illustrations και να το ονομάζεις graphic novel είναι (in my book) πάρα πολύ λάθος.

THE WILD KINGDOM ($19.95, Drawn & Quarterly, p300)
Και αν κάποιοι δυσκολεύονται να καταλάβουν τι είναι graphic novel, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι καταφέρνουν να επαναπροσδιορίζουν το τι είναι ένα comic και πως λειτουργεί. Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου ανθρώπου είναι ο Kevin Huizenga (GANGES, CURSES, OR ELSE) Για αυτό και η νέα του δουλειά, THE WILD KINGDOM, είναι μια τόσο σημαντική κυκλοφορία.

CRICKETS #3 ($8.00, Fantagraphics, p300)
To CRICKETS είναι ένα εξαιρετικό comic από τον editor του KRAMER’S ERGOT, Sammy Harkham. Το πρώτο τεύχος είχε κυκλοφορήσει πριν 4 περίπου χρόνια και για αυτό είχα γράψει ένα από τα πρώτα κείμενα μου για το Comicdom. Τώρα, κυκλοφορεί το τρίτο τεύχος, με ανανεωμένο format, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δύο προηγουμένων μπορείτε να το διαβάσετε online στο What Things Do. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι πλέον το CRICKETS έχει πάρει μεταγραφή στην Fantagraphics από την Drawn & Quarterly (ενώ τα τελευταία χρόνια είχαμε δει αρκετούς δημιουργούς να κάνουν την αντίστροφη διαδρομή).

THE UNSINKABLE WALKER BEAN ($13.95, First Second, pg305)
Πειρατές, αρχαίες κατάρες, μάγισσες και ένα μαργαριταρένιο κρανίο είναι τα συστατικά αυτού του all-ages comic από τον Aaron Renier (SPIRAL BOUND). Οι εικόνες που έχω δει φαίνονται πολύ όμορφες και η αλήθεια είναι πως πάνε αρκετά χρόνια που περιμένουμε το νέο προσωπικό comic του Renier, οπότε και οι προσδοκίες είναι αρκετά υψηλές.

THE SMURFS: THE SMURFSNAPPER ($1.00, NBM/Papercutz, pg317)
Τις τελευταίες μέρες, έχει γίνει αρκετή κουβέντα για την επιστροφή των SMURFS στην αμερικανική αγορά από την NBM. Η δική μου άποψη είναι ότι χωρίς το comic να αποτελεί ένα αριστούργημα της Ένατης Τέχνης, τα albums του Peyo είναι σίγουρα πολύ ευχάριστα αναγνώσματα και πολύ καλά παραδείγματα ενός comic για όλες τις ηλικίες. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, που εγκαινιάζει τη νέα σειρά, τιμάται μόλις ένα δολάριο, οπότε θα ήταν κρίμα να μην το αποκτήσετε.

SCOTT PILGRIM, VOL. 6 ($11.99, Oni Press, pg322)
Όταν μετά από μερικούς μήνες ο Άκης Τριανταφύλλου θα γράφει για τις πωλήσεις των comics και trades του Ιουλίου, έχω την εντύπωση πως το έκτο και τελευταίο volume του SCOTT PILGRIM θα βρίσκεται πολύ ψηλά. Οι περιπέτειες του Scott Pilgrim και οι προσπάθειες του να κερδίσει το κορίτσι των ονείρων του, νικώντας τους επτά evil ex-boyfriends της, έχουν αποκτήσει ενα αναπάντεχα μεγάλο και ιδιαίτερα φανατικό κοινό. Λίγο manga, λίγο videogame, λίγο ρομαντική κωμωδία και το αποτέλεσμα είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες της εποχής μας, που ολοκληρώνεται εδώ.

DEATH LIVES ($17.99, Rebelion/2000AD, pg335)
ABC WARRIORS: THE MEKNIFICENT SEVEN ($17.99, Rebelion/2000AD, pg335)
Η Rebellion κυκλοφορεί πλέον νέες εκδόσεις κάποιων από τα πιο κλασικά comics που έχουν βγει από το 2000AD, με στόχο την αμερικανική αγορά. Αποτέλεσμα αυτού είναι  οι τιμές στις οποίες μπορούμε να τα προμηθευτούμε και εμείς από το PREVIEWS να είναι πολύ πιο λογικές από ότι τα βρίσκαμε μέχρι σήμερα. Οπότε, αν ενδιαφέρεστε για κάποιες από τις πιο κλασικές ιστορίες του 2000AD, ίσως να αξίζει να δείτε αυτές εδώ τις εκδόσεις. Η μία με την πρώτη ιστορία των ABC WARRIORS και η άλλη με μια από τις πιο κλασικές εμφανίσεις του Judge Death. Να σημειωθεί πως, τον ίδιο μήνα, το JUDGE DREDD MEGAZINE γιορτάζει το 300ο τεύχος του.

RAT PACK VOLUME 1 ($19.95, Titan Publishing, pg336)
Αν ο μόνος λόγος που δεν θα μπουν οι παραπάνω ιστορίες (αυτές του 2000AD) στις επιλογές σας είναι ότι έχετε ήδη προηγούμενες εκδόσεις τους και αν ενδιαφέρεστε για το παρελθόν των βρετανικών comics, ίσως να σας ενδιαφέρει αυτή εδώ η επανέκδοση ενός πολεμικού comic από το BATTLE, της δουλειάς δυο κλασικών δημιουργών, του Gerry Finley-Day και του Carlos Ezquerra.

THE STARRY WISDOM: A TRIBUTE TO H.P. LOVECRAFT SC (REVISED EDITION) ($19.95, Books, p366)
Και για να κλείσουμε με κάτι για τους φίλους του Cthulhu (και όχι μόνο)… Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε αυτήν εδώ την ανθολογία-αφιέρωμα στον H.P. Lovecraft, που κυκλοφορέι σε αναθεωρημένη έκδοση. Ποιός είναι ο λόγος για να ενδιαφερθείτε για αυτή; Αρκεί να σας αναφέρω μόνο δυο από τους συμμετέχοντες συγγραφείς: Grant Morrison και Alan Moore…

Μάλλον σχετικά φτωχή η συγκομιδή από τις πράσινες σελίδες του PREVIEWS, αλλά υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πραγματάκια. Μην ξεχνάτε πως (ιδιαίτερα σε αυτό το PREVIEWS) μπορείτε να βρείτε και κάποια πολύ καλά manga. Αλλά περισσότερα για αυτά θα μάθετε μεθάυριο, από κάποιον πιο ειδικό…