Τα Comics Στη Γλώσσα Των Αριθμών: Φεβρουάριος 2010

Φεβρουάριος. Ένας μήνας δύσκολος για τις πωλήσεις των comics. Παραδοσιακά αποτελεί τον μήνα με τις χειρότερες πωλήσεις ολόκληρου του χρόνου και αυτό ισχύει απο το 1997 που μετριούνται τα επίσημα στατιστικά. Πώς ήταν, λοιπόν, φέτος ο μικρότερος μήνας του έτους;

Η αρνητική παράδοση που έχει σημειώσει ο μήνας όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται ότι ούτε αυτή τη χρονιά πρόκειται να σπάσει. Μάλιστα, είναι ο χειρότερος Φεβρουάριος από το 2004. Τα τεύχη πούλησαν, συνολικά, 5,384,957 κομμάτια με πτώση 3% απο τον προηγούμενο μήνα, αλλά και 3% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο. Οι τόμοι που πουλήθηκαν ήταν 278,874 κομμάτια με πτώση επίσης 3%, αλλά 5% σε σύγκριση με πέρσι.

Ένα στοιχείο που κάνει εντύπωση, είναι ότι, σε αντίθεση με τη γενική πτώση σε όλες τις κατηγορίες, υπάρχει αύξηση 4% στα κέρδη από την πώληση comics. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ακριβότερες τιμές σε όλα τα είδη. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος τιμής των τευχών στο Top 300 έχει αγγίξει τα 3.54$, αρκετά πιο πάνω απο τα 2.99$ που ήταν κάποτε η μέση τιμή. Τα comics των 3.99$ έχουν γίνει πια (δυστυχώς) η νόρμα. Για τους τόμους, δεν μπορούμε να μιλάμε για μέσο όρο, καθώς οι τιμές είναι ποικίλες, αλλά πρέπει να έχουν αυξηθεί, κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς και εμπειρικά, ως αγοραστής.

Στα μερίδια των εκδοτικών, είχαμε ανεπαίσθητες αυξομειώσεις, με κυριότερη την αύξηση 3% της Marvel, ποσοστό που “κλέβει” από τις μικρές εταιρείες, καθώς η DC παραμένει ακριβώς στα ίδια επίπεδα. Η πρώτη πεντάδα είναι πανομοιότυπη με αυτή του προηγούμενου μήνα, ενώ σε ολόκληρη την εικοσάδα έχουμε είσοδο από τις μικρότερες Aspen, Udon και Radical.

  • TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΑΓΟΡΑΣ

Για πρώτη φορά συναντιούνται τα events των “Δύο Μεγάλων” και το αποτέλεσμα είναι φανερά υπέρ του BLACKEST NIGHT. Το προτελευταίο τεύχος της σειράς, ξεπερνάει κατά 30 χιλιάδες το αντίπαλο δέος SIEGE #2 και κάνει από τώρα βέβαιο το γεγονός ότι και τον επόμενο μήνα θα κρατάει τα σκήπτρα. Το μελλοντικό “ματς” θα δοθεί όταν και οι δύο εταιρείες θα έχουν κυκλοφορήσει τις πιο αισιόδοξες και φωτεινότερες “γραμμές comics”, BRIGHTEST DAY και HEROIC AGE, αλλά αυτό θα το δούμε σε 2-3  μήνες περίπου. Παρόλο που έχασε την πρωτιά, το SIEGE #2 θεωρείται επιτυχημένο, καθώς πούλησε ακριβώς τα ίδια κομμάτια με το πρώτο τεύχος, πηγαίνοντας κόντρα στο κανόνα της πτώσης από το #1 στο #2. Τα νούμερα λένε ότι, τουλάχιστον, δεν απογοήτευσε.

Το BATMAN & ROBIN, με δύο τεύχη αυτό το μήνα, σπάει ξανά μια δεκάδα που αποτελείται συνήθως από event-related τεύχη. Μονοφωνία, (θα το έλεγα μονοτονία) έχουμε από πλευράς δημιουργών, καθώς έχουμε τρεις τίτλους του Brian M.Bendis, τρεις τίτλους του Geoff Johns και δύο του Grant Morrison στις πρώτες δέκα θέσεις. Η αυλαία του FLASH: REBIRTH κλείνει επιτυχώς, με μελανό σημείο όμως τις 21 εβδομάδες καθυστέρηση.

Τα δύο “κορίτσια” που έφτασαν το 50ο τεύχος τους, η MS MARVEL και η SUPERGIRL, είδαν μια φυσική άνοδο της τάξεως του 20%, καθώς οι μαγικοί, στρογγυλοί αριθμοί πάντα θα επηρεάζουν τους αναγνώστες. Η μεγαλύτερη και αρκετά εντυπωσιακή άνοδος ανήκει στο PROJECT SUPERPOWERS CHAPTER TWO #7, με 82% αύξηση. Με ένα προωθητικό τέχνασμα, η Dynamite μαζί με την κυκλοφορία του 1ου τόμου της σειράς, έδινε με κάθε ένα τεύχος του #7, άλλο ένα δωρεάν στους καταστηματάρχες. Κατά συνέπεια πούλησε, περίπου, μόνο τα μισά και επομένως θα έπρεπε να μετρηθεί για αυτά και όχι για όσα η ίδια έριξε στην αγορά.

  • TOP 100 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΕΥΧΩΝ

Και όμως…το FABLES VOL 13 κατάφερε και ξεπέρασε το KICK ASS HC! Βέβαια, τότε, δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα η ταινία, οπότε, μάλλον, θα συναντήσουμε το πόνημα των Millar/Romita στις υψηλές θέσεις των επόμενων μήνων. Ο 13ος τόμος του FABLES είναι το πρώτο crossover της σειράς, παρέα με το JACK OF FABLES και τη μίνι σειρά THE LITERALS και ο τόμος περιέχει όλα τα τεύχη. Όπως πάντα το NARUTO VOL 47 σημειώνει αξιόλογες πωλήσεις και μαζί με το BERSERK VOL 33 και το LEGEND OF ZELDA VOL 9 εκπροσωπούν τα manga για αυτό το μήνα.

Πολλές οι σκληρόδετες εκδόσεις μέσα στο Φεβρουάριο, με έξι τόμους να μπαίνουν στη εικοσάδα, δύο εκ των οποίων είναι παλιότερες και αξιόλογες σειρές, το PREACHER VOL 2 HC και STARMAN OMNIBUS VOL 4 HC. Η DC “διοικεί” ολόκληρο το Top 20 με παρουσία 9 τόμων, ενώ Dark Horse και Marvel αρκούνται σε 4.

  • TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΜΩΝ

Η Archie Comics, μετά τα έξι τεύχη του γάμου του Archie, κυκλοφόρησε άλλο ένα τεύχος ως επίλογο και κρατήθηκε ακόμα ένα μήνα στην κορυφή. Το νέο, όμως, δεν είναι ότι το ARCHIE #606 βρίσκεται στην πρώτη θέση, άλλα ότι δεν μπήκε στις πρώτες 100, μετά απο παρουσία έξι μηνών. Συνολικά, έχασε 10 χιλιάδες κομμάτια απο τις 25 του προηγούμενου μήνα, πτώση της τάξης του 40%. Αποκούμπι, για την Archie Comics, αποτελούν τα δύο SONIC της λίστας, τα οποία πουλούσαν περισσότερο απο το ARCHIE, προ “γάμου”.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα “δίδυμα” της BOOM! θα είναι οι επόμενοι πρωτοπόροι, αφού καπαρώνουν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τις θέσεις 2 και 3. Πρεμιέρα έχουμε απο τα CAPTAIN SWING της Avatar και DARKSTALKERS: NIGHT WARRIORS της Udon. Το LEGENDS: THE ENCHANTED της Radical δεν “πιάνεται”, καθώς προλογίζει το ομώνυμο hardcover και όχι μια νέα σειρά.

Εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο του μήνα: Όλα τα comic της λίστας σημειώνουν πτώση εκτός απο τα SIMPSONS COMICS και SALEM’S DAUGHTER, των οποίων όμως η αύξηση είναι αμελητέα (200 κομμάτια). Αυτό βέβαια δεν είναι πλήγμα στις small press εταιρείες, απλώς ακολούθησαν και αυτές την γενικότερη πτώση του “καταραμένου” Φεβρουαρίου.

  • TOP 20 ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ SMALL PRESS COMICS

Εφόσον ασχοληθήκαμε με ένα δύσκολο μήνα, σαν bonus, ας δούμε τα 20 comics που έπιασαν “πάτο”. Ταιριάζει, έτσι δεν είναι; Σημειώνω ότι τα comics με αστερίσκο είναι ποσότητες από reorders τευχών παλαιότερων μηνών, που κάποτε είδαν το φως των 100 πρώτων θέσεων. Σε αυτές τις τελευταίες θέσεις δεν έχω να πω κάτι, τα σχόλια δικά σας. Θα είμαστε πάλι εδώ με τον μήνα Μάρτιο, φυσικά.

  • “BOTTOM 20” ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΕΥΧΩΝ