Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ

Writer/Artist: Κωστής Τζωρτζακάκης
Ένατη Διάσταση

Είναι πολλά πράγματα με τα οποία είχα προγραμματίσει να ασχοληθώ σε posts μετά το con… Ένα αφιέρωμα σε comics του 2000AD, κάποιες σύντομες παρουσιάσεις σε ανεξάρτητους δημιουργούς, κάποια κείμενα για παλαιότερες σειρές, αλλά και κάποιες σκέψεις μου σχετικά με νέες εκδόσεις.

Ανάμεσα σε αυτά και κάποια άλλα projects που έρχονται από το Comicdom.gr και στα οποία έχω τη χαρά να συμμετέχω (ένα από αυτά θα σκάσει μύτη πολύ σύντομα) υπάρχει και ένα μίνι πλάνο να γράψω για αρκετές ελληνικές κυκλοφορίες των τελευταίων μηνών. Η αρχή, λοιπόν, γίνεται εδώ, με λίγα λόγια για μια από τις ομορφότερες ελληνικές εκδόσεις που έχω δει τον τελευταίο καιρό. Ελπίζω να καταφέρω να αξιοποιήσω το χρόνο μου κατάλληλα, ώστε να ακολουθήσουν και άλλα (μικρά ή μεγάλα) κείμενα, για κάποιες ακόμη ενδιαφέρουσες (αλλά και κάποιες… όχι και τόσο ενδιαφέρουσες) ελληνικές εκδόσεις.

Πριν από αρκετά χρόνια, στο μακρινό και εξωτικό νησί του Χούλα-Χούπα, ξέσπασε μια τρομερή θεομηνία. Οι ντόπιοι είχαν φορέσει ξεβρασμένες σακούλες σκουπιδιών για να προφυλαχτούν, όταν μια μοιραία στιγμή ένας κεραυνός χτύπησε την Θεά-Φοινικιά του νησιού. Η πρώτη αντίδραση ήταν ο πανικός για τον κακό οιωνό. Όμως, ο σοφός (;) Σαμάνος Παπαντάριο, με χαρακτηριστική ηρεμία, ενημέρωσε τους ντόπιους πως δεν έπρεπε να πανικοβληθούν, μια που αυτό που αντιλήφθησαν ως κακό οιωνό ήταν ο Θεός Κεραυνός, που ερωτοτροπούσε με τη Θεά-Φοινικιά.

Όλα τα προγηγούμενα συμβαίνουν μόλις στην πρώτη σελίδα του Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ. Στις υπόλοιπες σελίδες, θα μάθουμε για τον καρπό της συνεύρεσης των δύο θεών, τη γλυκύτατη Μαρί-Ζολί, και την πολυτάραχη ζωή της, αλλά και για τη μοίρα του Σαμάνου Παπαντάριο και της Μπαλακλάρα (η οποία και επιλέχθηκε να είναι η νταντά της Μαρί-Ζολί), καθώς και λεπτομέρειες για το θαυμαστό κόσμο του Χούλα Χούπα.

Από το πολύχρωμο εξώφυλλο (το χρωματισμό του εξωφύλλου έχει κάνει η Χριστίνα Ανθηροπούλου) ως την υφή του χαρτού και τον τρόπο που δείχνουν πάνω του τα μαύρα μελάνια, όλα με προδιέθεταν θετικά ως την ανάγνωση του comic. Από εκεί και πέρα, τα ηνία ανέλαβε το πνευματώδες και πυκνό, γεμάτο ανατροπές σενάριο του Κωστή Τζωρτζακάκη, αλλά και το πολύ λειτουργικό σχέδιό του. Η ιστορία τελειώνει λίγο πριν οι συνεχείς εναλλαγές προλάβουν να κουράσουν τον αναγνώστη και οι δυο σύντομες ιστορίες που ακολουθούν (ο επίλογος και το low budget ντοκιμαντέρ για το Χούλα-Χούπα), αλλά και τα pin-ups των Βασίλη Γκογκτζιλά και Μιχάλη Διαλυνά, κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο την έκδοση.

Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚIΑΣ είναι ένα πολύ όμορφο comic. Το λιτό, καρτουνίστικο σχέδιο του Κωστή Τζωρτζακάκη μου μοιάζει βελτιωμένο σε σχέση με προηγούμενες δουλειές του (αν και πιστέυω πως σε κάποια λίγα panels και τα backgrounds θα είχαν να κερδίσουν από την οικονομία που δείχνει στο σχέδιο των χαρακτήρων του) και νομίζω πως είναι ιδιαίτερα ταιριαστό για την εξιστόρηση της συγκεκριμένης ιστορίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό comic που αξίζει της προσοχής μας.