FEVRE DREAM #1

Writer: George R.R. Martin
Adaptation: Daniel Abraham
Artist: Rafa Lopez
Avatar Press

Είχα πάντα μεγάλη αγάπη (λογοτεχνική, καθότι δεν έχω πάει ποτέ, προφανώς) για τη Νέα Ορλεάνη από την (ωραία και νοσταλγική) εποχή του σκληρού role-playing στον κόσμο του CALL OF CTHULHU της Chaosium και την πρώτη φορά που είδα το ANGEL HEART με τον Robert De Niro και τον Mickey Rourke. Μετά ήρθε το LOST SOULS της Poppy Z. Brite, το οποίο με οδήγησε να γράψω τα πρώτα μου role-playing σενάρια για το group με το οποίο παίζαμε CHANGELING: THE DREAMING, της White Wolf. Ακόμη και το SILVER SURFER VOL. 4 ξεκινούσε εκεί, συνδυάζοντας την πλούσια creole και voodoo κουλτούρα της περιοχής με το υπερφυσικό διαστημικό στοιχείο. Ήδη, όμως, έχω ξεφύγει…

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η Νέα Ορλεάνη υπήρξε μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε είδους ιστορία και κάθε ιστορία που έχω διαβάσει με την ταλαιπωρημένη αυτή πόλη ως υπόβαθρο ήταν πλούσια σε εικόνες και ζωντανές περιγραφές, που σε κάνουν να νιώθεις σαν να έχεις βρεθεί εκεί. Η λογοτεχνική και φαντασιακή (και πριν την καταστροφή της, η πολιτισμική) αίγλη της είναι τέτοια που συχνά ο αμερικανικός Νότος ταυτίζεται στο μυαλό μας με αυτήν, λες και είναι ολόκληρος μια επέκτασή της. Παρ’ όλο, λοιπόν, που η ιστορία του George R.R. Martin ξεκινά στο St. Louis, η ατμόσφαιρα σε προδιαθέτει αμέσως για μια ιστορία όπου το υπερφυσικό θα ανακατευτεί με τους σκληροτράχηλους δουλέμπορους και καπετάνιους ποταμόπλοιων, με υπόβαθρο τα bayou και τις φυτείες.

Βρισκόμαστε στο 1857 και τα καράβια του καπετάνιου Abner Marsh έχουν πέσει έξω… κυριολεκτικά, καθώς ένας απρόβλεπτος παγετός τον έχει αφήσει με το μικρότερο από τα τέσσερα πλοία του. Τότε, θα έρθει σε επαφή μαζί του ο μυστηριώδης Ευρωπαίος Joshua York, ο οποίος θα τον κάνει συνεργάτη, προκειμένου να φτιάξουν το σπουδαιότερο πλοίο που έπλευσε ποτέ στον Μισισιπή. Κάπου αλλού, ο εριστικός κύριος Billy Tipton αγοράζει σε δημοπρασία μια όμορφη μαύρη σκλάβα για τον Damon Julian, ιδιοκτήτη μια φυτείας… και βρικόλακα! Πριν η κοπέλα μπορέσει να χαρεί την αλλαγή από τα κουρέλια της στο ωραίο φόρεμα του νέου της κυρίου, θα κατασπαραχτεί από τη θηριώδη οικογένεια του Julian. Τον Ιούλιο του 1857, το νέο καράβι του καπετάνιου Abner και του Joshua κάνει το παρθενικό του ταξίδι, ταράζοντας τα νερά του Μισισιπή και σηματοδοτώντας την έναρξη των γεγονότων που θα ξετυλιχτούν στα 10 τεύχη της σειράς.

Το τεύχος έχει αποκλειστικά και μόνο έναν στόχο, τον οποίο πετυχαίνει με το παραπάνω: δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα και μας εισάγει στους κυρίως χαρακτήρες της ιστορίας, προδιαθέτοντάς μας για τη συνέχεια. Πολύ αξιόλογο το γεγονός ότι, όπως ο Martin δεν προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση στον αμερικανικό Νότο πριν τον Αμερικανικό Εμφύλιο, έτσι και το comic δεν αυτολογοκρίνεται, ειδικά στη δημοπρασία της νεαρής σκλάβας.

Ο σχεδιαστής, Rafa Lopez, έχει κάνει πάλαι ποτέ εκτενή δουλειά σε τίτλους της Chaos! Comics και εδώ δείχνει ότι οι ικανότητές του ξεπερνούν κατά πολύ τα bikini vinyl και chain-mails, με ιδιαίτερη έμφαση στις εκφράσεις των χαρακτήρων, ενώ έχει κάνει αρκετά προσεκτική μελέτη για τους χώρους και τις ενδυμασίες της εποχής.

Συνολικά, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη το προσωπικό μου bias, το comic είναι πραγματικά καλό, δίχως να είναι φανταστικό και σίγουρα το προτείνω σε όσους μοιράζονται τα κολλήματά μου. Τα εξώφυλλα του Felipe Massafera είναι απλά αριστουργήματα!