5 ΠPΟΣΦΑΤΑ ΝEA – V.36

Ένας από τους Fantastic Four αποχαιρετά τα εγκόσμια μετά το καλοκαίρι, οι εκδότες Manga συμμαχούν κατά των scanlations, μια έκθεση στο Παρίσι μπλέκει τα comics με την αρχιτεκτονική, οι κινηματογραφικές στολές του Captain America και του Thor ανοίγουν την όρεξη των fans για κουβέντα και τέλος το cartoon FUTURAMA επιστρέφει σε μερικές ημέρες στην αμερικανική τηλεόραση. Είναι η εβδομαδιαία στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ.

  • 1. THERE CAN BE ONLY…THREE ?!?!

Μιλάμε για τους Fantastic Four, οι οποίοι από το Σεπτέμβρη και μετά θα είναι πλέον οι καθόλου εύηχοι Fantastic Three, καθώς ένα μέλος της ομάδας θα αποδημήσει (φυσικά μέχρι να επιστρέψει κλπ, κλπ). Τα παρακάτω teaser images μας βάζουν στη διαδικασία να σκεφτούμε ποιος θα μας έλειπε περισσότερο αν πήγαινε να συναντήσει τους άλλους προσωρινά πεθαμένους του Μarvel Universe, ενώ ο Jonathan Hickman δίνει στο Newsarama περισσότερες λεπτομέρειες για το storyline που θα “ακρωτηριάσει” την First Family.

  • 2. ΕΚΔΟΤΕΣ MANGA ΚΑΤΑ SCANLATIONS

Εκδότες manga από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα των scanlations που πλήττει τη manga βιομηχανία. Με τον όρο “Scanlation” περιγράφεται το μη εγκεκριμένο σκανάρισμα, η μετάφραση και η διάθεση έργων manga μέσω του internet. Σύμφωνα με την ένωση των εκδοτών το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι που διατίθενται χωρίς να αποζημιώνονται οι κάτοχοι των εμπορικών και των πνευματικών δικαιωμάτων.  Στην κίνηση συμμετέχουν και τα 36 μέλη του Digital Comic Association της Ιαπωνίας, καθώς και οι  Square Enix, VIZ Media, TOKYOPOP, Vertical, Inc., the Tuttle-Mori Agency και Yen Press. Ήδη έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 30 sites, ενώ πρωταρχικός στόχος είναι ο άμεσος τερματισμός των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων.

  • 3. THOR ΚΑΙ CAPTAIN AMERICA: ΔΥΟ ΣΤΟΛΕΣ, ΠΟΛΥ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Είναι αυτές πραγματικά οι στολές του Captain America και του Thor από τις επερχόμενες κινηματογραφικές μεταφορές; Η διαρροή αυτών των εικόνων στα Μέσα είναι πραγματική ή πρόκειται για μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη τακτική marketing; Μήπως οι εταιρίες παραγωγής έριξαν στο κοινό κάποια προσχέδια για να καταγράψουν αντιδράσεις και αναλόγως να προχωρήσουν; Η συζήτηση έχει ανάψει στο internet, τα polls δίνουν και παίρνουν, και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι απαντήσεις θα δοθούν στο εγγύς μέλλον. Προσωπικά, βρίσκω το outfit του Cap πολύ πετυχημένο, τόσο σε σύγκριση με την αποκριάτικη αισθητική που αποπνέει η στολή του Thor, όσο και σε σχέση με την αντικειμενική δυσκολία που υπάρχει να μεταφερθεί η στολή του Captain America εκτός χαρτιού, χωρίς να προκαλεί μειδίαμα.

  • 4. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ COMICS: ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 28/11

Η έκθεση “Αρχιτεκτονική και Comics” που λαμβάνει χώρα στο La Cité de l’architecture et du patrimoine στο Παρίσι (9 Ιουνίου – 28 Νοεμβρίου) εγκαινιάζει ένα διάλογο παρουσιάζοντας όλες τις πλευρές της αναπαράστασης του αστικού τοπίου στα comics και προσεγγίζει τα θέματα της αρχιτεκτονικής, της ουτοπίας, της πολιτικής του κοινωνικού και της Ιστορίας της πόλης μέσα από τα έργα καλλιτεχνών από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα. Μέσα από μια αντιπαράθεση έργων των Winsor McCay, Enki Bilal, Moebius. Will Eisner, Jack Kirby, Jiro Taniguchi, Osamu Tezuka μεταξύ άλλων και μακέτες, σχέδια, projects σχεδιασμού πόλεων και δημοσίων κτιρίων αρχιτεκτόνων όπως οι BIG, Herzog et De Meuron και Jean Nouvel, παρουσιάζεται ένα σύνολο οπτικών της πόλης και τρόπων ζωής και ανάπτυξης μέσα στο αστικό τοπίο. Για την έκθεση μας ενημέρωσε ο Ιλάν Μανουάχ ο οποίος και συμμετέχει με 7 σελίδες από το επόμενο βιβλίο του με τίτλο ”Graffiti, les deux cotés d’un mur” καθώς και με την τοιχογραφία 6m x 13m με θέμα την αναδιάταξη ενός οικοδομικού τετραγώνου στην Alcantara της Λισαβόνας από τα Ateliers Nouvel, που πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Jean Nouvel και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Louisiana Museum της Κοπεγχάγης το 2005.

  • 5. OMG, OMG, OMG (FUTURAMA IS BACK!)

Δώδεκα ημέρες απομένουν μέχρι το ντεμπούτο της 6ης σεζόν του αγαπημένου μου cartoon (και αρκετών άλλων εξ όσων γνωρίζω), οπότε είπα να μοιραστώ μαζί σας το τρίλεπτο βιντεάκι που ανοίγει το πρώτο επεισόδιο, καθώς και ένα εξαιρετικό fan art που μπλέκει τον κόσμο του ρετρό-φουτουριστικού cartoon, με εκείνον των X-Men. Απολαύστε τα αμφότερα και εμείς τα λέμε ξανά το ερχόμενο Σάββατο με περισσότερες ειδήσεις και fun stuff!