Toon Books: For Emerging Readers

“Όταν γνώρισα τον σύζυγό μου, ήταν η περίοδος όπου κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά τα comics. Υπήρχαν πολλές προκαταλήψεις και έτσι απέκτησα μια συγκεκριμένη αποστολή: να εκδίδω όμορφα comics. Η αποστολή μου άρχισε να γίνεται λιγότερο επιτακτική, καθώς τα comics γίνονταν όλο και πιο δημοφιλή. Βιώνοντας όμως μαζί με τον Art (Spiegelman) την εμπειρία του να είσαι γονιός με την κόρη και το γιο μας, ανακάλυψα ότι τα comics που απευθύνονται σε παιδιά θα μπορούσαν πράγματι να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε μια εποχή όπου όλοι φωνάζουν ότι τα παιδιά δεν διαβάζουν πια”.

Με αυτά τα λόγια, προσθέτοντας τη διαπίστωση ότι πλέον τα παιδικά comics τείνουν να εκλείψουν,  εξηγούσε, πριν περίπου δύο χρόνια, η Francoise Mouly, τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ιδρύσει την Toon Books.

Κάνοντας ένα επιτυχημένο πείραμα με την έκδοση των Little Lit Anthologies από την Harper Collins, με τη συμμετοχή δημιουργών όπως ο Chris Ware, ο Daniel Clowes και ο Neil Gaiman, και έχοντας πάντα την συμβολή του Art Spiegelman, η  editor του ιστορικού RAW και  επί χρόνια art director του NEW YORKER, αποφάσισε να κάνει, για άλλη μια φορά, αυτό που έχει αποδείξει ότι κάνει πάρα πολύ καλά: να συγκεντρώνει τους καλύτερους και να εκδίδει comics τα οποία σίγουρα δεν σε αφήνουν αδιάφορο. Βέβαια, το 1980, εκδίδοντας το RAW, επιχειρούσε να αποσυνδέσει τα comics από το χαρακτηρισμό “παιδικά”, για να επανέλθει τριάντα χρόνια μετά και να επιχειρήσει το αντίστροφο.

Ξεκινώντας την προσπάθεια, κάπου μέσα στο 2008, η Mouly πίστεψε ότι θα έβρισκε κάποιον εκδοτικό οίκο να αγκαλιάσει την ιδέα της για comics που θα αποτελέσουν ερέθισμα για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας να αγαπήσουν την ανάγνωση και να εξασκηθούν στην οπτική επικοινωνία. Βλέποντας έναν έναν τους εκδοτικούς να απορρίπτουν την πρότασή της, στράφηκε σε αυτό που η ίδια είχε ξανακάνει τη δεκαετία του ’80: την αυτοέκδοση. Έτσι, γεννήθηκε η Toon Books, που σήμερα μετρά δύο πολύ επιτυχημένα χρόνια εκδόσεων, συμμετοχές μεγάλων ονομάτων (Jeff Smith), πολυάριθμες διθυραμβικές κριτικές, βραβεία και κυρίως μια σειρά ιδιαίτερων βιβλίων για  μικρούς αναγνώστες.

Χαρακτηριστικό όλων των βιβλίων είναι ότι έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διαβαστούν από τα ίδια τα παιδιά, ενώ το site του εκδοτικού προσφέρει μια πληθώρα δραστηριοτήτων και συμβουλών για γονείς και εκπαιδευτικούς. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται: “Κάθε βιβλίο της Toon φροντίζουμε να το επιμελείται μια ομάδα εκπαιδευτικών, ώστε να διασφαλίζεται ότι η γλώσσα και οι αφηγήσεις μπορούν να αποτελέσουν τροφή για τα παιδικά μυαλά. Τα βιβλία περιλαμβάνουν ιστορίες και χαρακτήρες, δημιουργήματα βετεράνων συγγραφέων παιδικών βιβλίων, αναγνωρισμένων δημιουργών comics και νέων ταλέντων, οι οποίοι επιστρατεύουν όλες τις δυνάμεις τους, για να εντυπωσιάσουν τα παιδιά, με σαφείς ιστορίες, που θα τα καλωσορίσουν στο μαγικό κόσμο της ανάγνωσης”.

Και αν πιστεύετε ότι όλα τα παραπάνω είναι μόνο λόγια, έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα comics αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσει κανείς να διαβάζει. Όπως εξηγεί η Barbara Tversky, advisor της Toon Books και Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, “τα comics χρησιμοποιούν μια ευρεία γκάμα ιδιαίτερα εξελιγμένων επικοινωνιακών εργαλείων. Είναι πολύ κοντά στη διαπροσωπική επικοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας το νόημα δεν μεταφέρεται μόνο από τα λόγια, αλλά επίσης από τις χειρονομίες ή τις εκφράσεις του προσώπου. Τα comics είναι κάτι περισσότερο από απλά εικονογραφημένα βιβλία. Χρησιμοποιούν μια πολυδιάστατη γλώσσα, που αναμιγνύει λέξεις, χειρονομίες, χρώμα, ηχητικά εφέ, κλιμάκωση από panel σε panel και πολλά άλλα, προκειμένου να καλέσει τους αναγνώστες να συμμετάσχουν στην αφήγηση”.

Aν δεν πειστήκατε ακόμα, κάντε μια βόλτα από το site της Toon Books και ρίξτε μια ματιά στις πραγματικά πολύ προσεγμένες εκδόσεις, καθώς και στο blog της, όπου μπορείτε να πάρετε και μια γεύση από τις αντιδράσεις παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών.