5 ΠPΟΣΦΑΤΑ ΝEA – V.37

Όπως όλα δείχνουν το περιοδικό “9” ολοκληρώνει τον κύκλο του, ενώ αποχαιρετούμε τον Al Williamson, υποδεχόμαστε ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα – αποτέλεσμα της συνεργασίας Dark Horse, USA Today και Toshiba, μαθαίνουμε για τη φετινή ετήσια έκθεση των σπουδαστών της σχολής Ορνεράκη που ξεκινάει τη Δευτέρα και βλέπουμε μαζί το teaser trailer της CGI ταινίας THE SMURFS. Είναι η στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ που κάνει focus στα σημαντικά, αλλά και τα διασκεδαστικά της comics επικαιρότητας.

  • 1. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ “9”;

Οι πληροφορίες για την αναστολή της κυκλοφορίας του “9”, του ένθετου περιοδικού της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (καθώς και των ενθέτων “ΓΕΩ” και “Bet”) και τη μεταφορά μέρους της ύλης του στο φύλλο της εφημερίδας (τουλάχιστον για την διάρκεια του καλοκαιριού) είναι πλέον -αν και ανεπίσημα- επιβεβαιωμένες. Παρότι στο σημερινό τεύχος δεν αναφέρεται τίποτα για διακοπή της κυκλοφορίας του ενθέτου, οι πιθανότητες να είναι αυτό το τελευταίο τεύχος, είναι πολλές. Θύμα της γενικευμένης οικονομικής κρίσης που πλήττει και τον Τύπο, το “9″ ολοκληρώνει -όπως όλα δείχνουν- τον κύκλο του, ακριβώς δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του (ξεκίνησε να εκδίδεται στις 21 Ιουνίου 2000), αφήνοντας σήμερα τη χώρα χωρίς περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας με δουλειές Ελλήνων δημιουργών comics (με την εξαίρεση του MOV που καλείται να επιβιώσει σε ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον). Στην ομάδα του Comicdom υπάρχουν άλλοι, πολύ πιο κατάλληλοι από εμένα για να μιλήσουν αναλυτικά για την δεκαετή πορεία του “9” και, εξ’ όσων γνωρίζω, αυτό θα γίνει σύντομα. Το μόνο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι παρά την όποια υποκειμενική αποτίμηση μπορεί να κάνει ο καθένας μας για το τι προσέφερε αυτό το έντυπο, υπάρχει ένα αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο γεγονός: Δύσκολα θα υπάρξει στο μέλλον κάποια αντίστοιχη εκδοτική κίνηση που θα καλύψει το κενό του, κι αν αυτή υπάρξει, με δεδομένο ότι η οικονομική ανάκαμψη θα αργήσει, ακόμη πιο δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε η κίνηση αυτή να γίνει άμεσα. Παρασυρμένοι από το τι χάνουμε εμείς ως αναγνώστες, συχνά ξεχνάμε ότι κάθε φορά που κλείνει ένα έντυπο, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους. Και σε αυτούς θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

  • 2. AL WILLIAMSON R.I.P.

Όπως γράψαμε πριν από μερικές ημέρες, έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο μεγάλος δημιουργός Al Williamson, για το έργο του οποίου μπορείτε να μάθετε κάποια βασικά πράγματα στο link που προηγείται, ενώ αν θέλετε περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε το -όπως πάντα πληρέστατο- αφιέρωμα του Tom Spurgeon στο Comics Reporter, καθώς και να επισκεφθείτε το Newsarama για να δείτε πως αποτιμούν την πορεία του Williamson, επαγγελματίες του χώρου από τον Mike Deodato και τον Andy Kubert, μέχρι τον Jimmy Palmiotti και τον Gerry Conway. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια συνέντευξη του Williamson από το 1984, την οποία αναδημοσιεύει το site του COMICS JOURNAL και το πρώτο μέροςτης οποίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

  • 3. DARK HORSE: HIGH DEF ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ USA TODAY ΚΑΙ ΤΗΝ TOSHIBA

Ισχύς εν τη ενώσει μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής. Ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα φέρνει τα comics στην οθόνη του υπολογιστή μας, στην πόρτα μας, αλλά και στην ψηφιακή TV (τουλάχιστον για όσους ζουν στις ΗΠΑ). Σε συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος Wednesday Comics της εφημερίδας USA Today, ανακοινώθηκε ότι η κορυφαία αμερικανική εφημερίδα συνάπτει συνεργασία με την Dark Horse Comics και την Toshiba, ώστε ολοκαίνουριο υλικό της εκδοτικής να φτάνει στους αναγνώστες μέσω των νέων τεχνολογιών. Το πρόγραμμα DH:HD (Dark Horse: High-Def) ξεκίνησε μέσα στην εβδομάδα με μια αποκλειστική ματιά στη USA Today, του graphic novel TROUBLEMAKER, του πρώτου της best-selling συγγραφέως Janet Evanovich. Τον Οκτώβρη, η Dark Horse θα ξεκινήσει μια σειρά ολοκαίνουριων ιστοριών, δημιουργημένων αποκλειστικά για το DH:HD.

  • 4. ΑΠΟΚΛΙΝΟΝ ΑΣΤΥ: Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΡΝΕΡΑΚΗ

Το  “Κλεινόν  Άστυ” έγινε  “Αποκλίνον  Άστυ”,  σύμφωνα με τους σπουδαστές  της  σχολής  Ορνεράκη, οι οποίοι μας καλούν στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 21  Ιουνίου  στις 20.00 μ.μ.  στο  Πολιτιστικό  Κέντρο Μελίνα του  Δήμου  Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, Θησείο).  Την κύρια έκθεση θα πλαισιώσει μια δεύτερη, με  εργασίες  των  σπουδαστών  σ’ όλα  τα  μαθήματα της σχολής,  ενώ τις  επόμενες  μέρες  θα  πραγματοποιηθούν  και εργαστήρια  σκίτσου-comics  για  παιδιά  ηλικίας 8-16  ετών, αλλά και αντίστοιχα  εργαστήρια  για  ενήλικες. Η έκθεση που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 έως τις 20:00,  και την Κυριακή από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, θα διαρκέσει έως και τις 26 Ιουνίου, ενώ μετά το πέρας  της,  θα  συνεχιστεί  στο  κτίριο  της σχολής Ορνεράκη (Θήρας 19, Πλατεία Αμερικής) έως τις  31  Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες στο 210-8665611 και στο info@ornerakis.gr

  • 5. ΤΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: ΔΕΙΤΕ ΤΟ TEASER TRAILER!

Πριν από ένα χρόνο, είχαμε ανακοινώσει από αυτή τη στήλη ότι τα Στρουμφάκια θα κάνουν το ντεμπούτο τους στη μεγάλη οθόνη με την περιπετειώδη κωμωδία “THE SMURFS”. Αυτές τις μέρες, λοιπόν, μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο teaser trailer, όπου βλέπουμε τα αγαπημένα μπλε ανθρωπάκια να βρίσκονται στο Central Park της Νέας Υόρκης προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη μανία του Δρακουμέλ! Η ταινία θα βγει σε 3D έκδοση, τη σκηνοθεσία της έχει αναλάβει ο Raja Gosnell (SCOOBY-DOO, BEVERLY HILLS CHIHUAHUA), ενώ το σενάριο έχουν γράψει οι J. David Stem και David N. Weiss. Τις φωνές τους δανείζουν οι Katy Perry, Anton Yelchin, Alan Gumming, B.J. Novak, Jonathan Winters και John Oliver, ο Neil Patrick Harris (που παρουσιάζει το trailer) και η Jayma Mays. Στο ρόλο του Δρακουμέλ θα ακούσουμε τη φωνή του Hank Azaria. Η πρεμιέρα στις ΗΠΑ έχει οριστεί για τις 29 Ιουλίου 2011.