5 ΠPΟΣΦΑΤΑ ΝEA – V.38

“Ημιανάπαυση” και όχι κλείσιμο υπόσχεται το editorial του περιοδικού “9”. Παράλληλα η DC βουτάει στα βαθιά του digital publishing, η Spider-Girl αποχαιρετά το κοινό της (μάλλον οριστικά αυτή τη φορά), το Newsarama κάνει μία εξαιρετική (και σύντομη) αναδρομή στην ιστορία του Superman, κι όλα αυτά ενώ οι Γάλλοι προτείνουν την απόλυτη αναγνωστική 20αδα του καλοκαιριού! Είναι η εβδομαδιαία στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ που με αυτό το post γιορτάζει ένα χρόνο παρουσίας και καταγραφής της comics επικαιρότητας. Και συνεχίζει! 😉

  • 1. ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ “9” ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

Έπειτα από δέκα συνεχή χρόνια και πεντακόσια τόσα τεύχη, ήρθε η ώρα για ένα μικρό διάλειμμα! Ήρθε η ώρα το “9” να αποχωριστεί, προσωρινά, τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές του. Για δυόμιση μήνες δηλαδή, μέχρι να επανασυνδεθούμε μαζί σας από Σεπτέμβρη, με άλλο σχήμα, περισσότερες σελίδες και διαφορετική συχνότητα.

Με αυτές τις φράσεις και με τίτλο “Ημιανάπαυσις” το editorial  του περιοδικού “9” επιβεβαιώνει το χθεσινό post της Έλλης Μόκα, σύμφωνα με το οποίο το περιοδικό δεν κλείνει (όπως φημολογούνταν έντονα το τελευταίο δεκαήμερο), αλλά “παγώνει” την κυκλοφορία του για τους θερινούς μήνες. Αντίστοιχη θα είναι και η τύχη του ενθέτου “ΓΕΩτρόπιο” όπως μας πληροφορεί το τεύχος που -όπως και το “9”- συνοδεύει το σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Εν αναμονή λοιπόν της επιστροφής του ενθέτου, με την ελπίδα ότι τα πλάνα του εκδοτικού οργανισμού δεν θα αλλάξουν (προς το χειρότερο) μέχρι το φθινόπωρο.

  • 2. DC COMICS DIGITAL PUBLISHING

Η DC Comics, μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι των digital comics, συνεργαζόμενη με το comiXology και το PlayStation®Network. Υλικό από τον πλούσιο κατάλογο της εταιρίας θα είναι διαθέσιμο και για τους χρήστες iPhone®, iPad® και iPod® Touch. Την ανακοίνωση έκαναν η DC Entertainment και η Warner Bros. Digital Distribution.”Στη DC ήταν πάντα προτεραιότητά μας μια ψηφιακή στρατηγική που κοιτάζει μπροστά” σημειώνει ο Jim Lee, Co-Publisher της εταιρίας, ο οποίος και επισημαίνει ότι εκτός της παροχής οικονομικών κινήτρων στους δημιουργούς μέσω του προγράμματος, στόχος της DC είναι και η ένταξη των ιδιοκτητών comic shops στο “παιχνίδι”. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση όπως ανέβηκε στο The Source, το επίσημο blog της εταιρίας. Ακόμη περισσότερες πληροφορίες και επεξηγήσεις θα βρείτε στη συνέντευξη που παραχώρησαν στο CBR, o Jim Lee και John Rood (EVP, Sales, Marketing and Business Development) , ενώ από τα δεκάδες δημοσιεύματα και σχόλια που υπάρχουν στο διαδίκτυο επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας μία ανάλυση του Aaron Ting στο WordsFinest με τον αποκαλυπτικό ως προς το περιεχόμενο του άρθρου, τίτλο, DC and Marvel Are Killing Digital Comics.

  • 3. ΟΡΙΣΤΙΚΟ (ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ) ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ SPIDER-GIRL

Η πολυτάραχη εκδοτική πορεία της ηρωίδας φαίνεται να βαίνει (αυτή τη φορά οριστικά) προς ένα τέλος, με την κυκλοφορία του one-shot SPIDER-GIRL: THE END. Όπως δήλωσε στο Newsarama ο συν-δημιουργός του χαρακτήρα, Tom DeFalco,  “Από ό,τι γνωρίζω η Marvel σχεδιάζει να είναι αυτή η τελευταία εμφάνιση της Mayday Parker. Η δημιουργική ομάδα και εγώ, εκπλαγήκαμε όταν μας ανακοίνωσαν ότι οι ιστορίες μας δεν θα δημοσιεύονται πλέον στο WEB OF SPIDER-MAN κι ότι θα έχουμε ξανά δικό μας τίτλο. Εκπλαγήκαμε ξανά, όταν μας ανακοίνωσαν ότι η μηνιαία σειρά θα γινόταν limited series 4 τευχών. Μετά μας είπαν να κάνουμε μία ιστορία-φινάλε που θα λέγεται SPIDER-GIRL: THE END”.

Η Spider-Girl είναι κόρη του Peter Parker και της Mary Jane Watson, σε ένα εναλλακτικό σύμπαν με την ονομασία “MC2”. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ένα τεύχος της σειράς WHAT IF? το 1998, και στη συνέχεια απέκτησε δική της σειρά η οποία διήρκησε για 100 τεύχη. Μετά από παράπονα των πιστών αναγνωστών της, η σειρά επέστρεψε, αλλά ακυρώθηκε για άλλη μία φορά εξαιτίας χαμηλών πωλήσεων. Στη συνέχεια η περιπέτειες της ηρωίδας φιλοξενούνταν σε back-up features και σε ένα web series.

Όπως λέει ο DeFalco, το one-shot θα μπορεί να διαβαστεί ακόμη και από αναγνώστες που δεν γνωρίζουν το παρελθόν και τον κόσμο του χαρακτήρα.

  • 4. SUPERMAN: ΑΠΟ ΤΟ 1938 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Με αφορμή την κυκλοφορία του επετειακού SUPERMAN #700, ο Karl Tate του Newsarama ετοίμασε μια εξαιρετική (και ταυτόχρονα περιεκτική) αναδρομή στην πορεία του Man of Steel, στα comics, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.  Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ, ενώ για περισσότερα Superman Facts, υπάρχει στο ίδιο site, το άρθρο 10 Things You Might Not Know About SUPERMAN.

  • 5. 20 COMICS ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ωραίο πράγμα να έχεις παραγωγή. Ακόμα πιο ωραίο είναι να έχεις διάθεση για οργάνωση και συνεργασία. Αναφέρομαι στην πασίγνωστη Ένωση Γάλλων κριτικών και δημοσιογράφων comics, την επονομαζόμενη Association des Critiques et journalistes de Bande Dessinée, οι οποίοι επέλεξαν 20 comics τα οποία και προτείνουν στους αναγνώστες για το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας. Φυσικά όλες οι εκδόσεις είναι στα γαλλικά, όπως και τα κείμενα στα οποία μας παραπέμπουν τα links που ετοίμασε με μεγάλη υπομονή ο Tom Spurgeon του COMICS REPORTER και αναπαράγω παρακάτω. Οι γαλλομαθείς μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες και για τα 20. Εμείς οι υπόλοιποι θα αρκεστούμε αναγκαστικά στους τίτλους και το όποιο artwork.

* Blast Volume One: Grasse carcasse, Manu Larcenet (Dargaud)
* Le Bleu est une couleur chaude, Julie Maroh (Glénat)
* Coney Island Baby, Nine Antico, (L’Association)
* Le Dernier des Mohicans, Cromwell and CatMalou [after James Fenimore Cooper] (Soleil)
* Dolor, Catel and Philippe Paringaux (Casterman)
* Gaza 1956. En marge de l’histoire, Joe Sacco (Futuropolis)
* George Sprott: 1894-1975, Seth (Delcourt)
* Jack Palmer Volume 14: Enquête au paradis, René Pétillon (Dargaud)
* J’ai pas tué de Gaulle mais ça a bien failli…, Bruno Heitz (Gallimard-Bayou)
* Long John Silver Volume Three: Le Labyrinthe d’émeraude, Mathieu Lauffray and Xavier Dorison (Dargaud)
* Lulu femme nue Volume Two: Second livre, Étienne Davodeau (Futuropolis)
* Lydie, Jordi Lafebre and Zidrou (Dargaud Bénélux)
* Magasin général Volume Five: Montréal, Régis Loisel and Jean-Louis Tripp, (Casterman)
* Le Montespan, Philippe Bertrand and Jean Teulé (Delcourt)
* Les Passagers du vent Volume 6.2: La Petite fille Bois-Caiman Livre II, François Bourgeon (12 bis)
* Pluto Vols. 1-3, Naoki Urasawa [after Osamu Tezuka] (Kana)
* Quai d’Orsay Volume One: Chroniques diplomatiques, Christophe Blain and Abel Lanzac (Dargaud)
* Secrets : L’Angélus Vol. 1, José Homs and Frank Giroud (Dupuis)
* Tous a Matha Volume One: Première partie, Jean-Claude Denis (Futuropolis)
* Un long destin de sang Volume One: Acte 1, Fabien Bedouel and Laurent-Frédéric Bollée (12 bis)