ORC STAIN

Writer / Artist: James Stokoe
Image Comics

“Όρκιαααααα!!!” Μια γνωστή πολεμική ιαχή σε πολλά τραπέζια γεμάτα με παράξενα βιβλία, ακόμα πιο παράξενα ζάρια και στοίβες χαρτιών. Τα Orc, από την εποχή που καθιέρωσε (και κατά πάσα πιθανότητα επινόησε) την ονομασία τους ο J.R.R. Tolkien, έχουν αποτελέσει τους βασικούς “cannon-fodder villains” σε αμέτρητα βιβλία φαντασίας, με πάμπολλες παραλλαγές τους να εμφανίζονται ανά τα χρόνια. Θα μπορούσε όμως κανείς να πει ότι, αν το DUNGEONS & DRAGONS της TSR θέσπισε τον ρόλο των Orcs (και σε δεύτερο χρόνο η Wizards of the Coast προέβη σε μερικές αρκούντως γελοίες αλλαγές στην 3η έκδοση του παιχνιδιού, όπως π.χ. ο Orc Paladin), τότε σίγουρα το WARHAMMER της Games Workshop ευθύνεται για το χαρακτηριστικό τους στυλ ντυσίματος, εξοπλισμού και λεξιλογίου (με πολλά “k”, “d” και “z”).

Είναι φανερό ότι ο James Stokoe (WONTON SOUP) τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά και πήρε την ενδιαφέρουσα, γενναία και άκρως διασκεδαστική απόφαση να αφηγηθεί μια ιστορία από τη σκοπιά των Orcs, δίνοντάς τους μια διάσταση πέρα από το στερεότυπο, αλλά μένοντας πιστός στις ρίζες τους. Αποτέλεσμα: το ORC STAIΝ, κάτι στις γραμμές του FLΙNΤSΤONES meet GORKAMORKA.

Βρισκόμαστε σε έναν αρκούντως generic, πλην κάπως πιο πρωτόγονο και οργιαστικό fantasy κόσμο όπου τα Orcs, αν και δεν σταματούν να πολλαπλασιάζονται, με τη διαρκή τους διχόνοια διατηρούνται σε έναν ελεγχόμενο πληθυσμό, ο οποίος παραμένει έξω από τα σύνορα των πιο πολιτισμένων, αρχαιότερων φύλων (όποιες κι αν είναι αυτές). Τώρα όμως έχει εμφανιστεί ένας νέος πολέμαρχος, τον οποίο φωνάζουν Orctzar και ο οποίος έχει καταφέρει να κρατήσει ενωμένες τις φυλές για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να αρχίσει να γκρεμίζει τα παλιά σύνορα.

Κάπου αλλού, πολύ πιο βόρεια, ο One-Eye και ο Pointyface προσπαθούν να μαζέψουν (για τους γνώστες, ο δόκιμος όρος εδώ είναι “να lootάρουν”) αρκετά χρήματα για να ξεπληρώσουν τον τοπικό αρχισυμμορίτη της Skrubtown (ή απλά “Skrubz”). Ο Pointyface συνδυάζει τα χειρότερα χαρακτηριστικά Orc και ανθρώπου, όντας βίαιος, τεμπέλης, επίβουλος και επιρρεπής στις ηδονές (ναρκωτικά και γυναίκες, που εδώ μεταφράζονται στη χρήση ενός πολύ παράξενου ζώου που λέγεται Krabs και σε αχαλίνωτο σεξ με Love Nymphs – ένα είδος γαλάζιων θηλυκών με φτεράκια, πιο manga αισθητικής και σίγουρα δυσανάλογα όμορφων σε σχέση με το οποιοδήποτε Orc). Από την άλλη, ο ήσυχος One-Eye, αν και κυνικός κι αδιάφορος, είναι ένας εξαιρετικός κλέφτης, αφού έχει τη δυνατότητα να βρίσκει τα αδύναμα σημεία στη δομή οποιουδήποτε πράγματος και χτυπώντας τα, να το καταστρέφει, με αποτέλεσμα να μπορεί να διαρρήξει οτιδήποτε, αλλά και να ευνουχίσει κάποιον με τρία χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματος (ναι, το θέμα του ευνουχισμού, γνωστού και ως “Gronch-chopping” παίζει πολύ στο συγκεκριμένο comic).

Την ίδια ώρα που ο One-Eye θα βρεθεί διαδοχικά μπλεγμένος στις απατεωνιές του Pointyface και έπειτα κυνηγημένος από ένα όχλο της Skrubtown, ο Orctzar μαθαίνει από μια μάντισσα (πριν της ξεριζώσει τα μάτια) ότι το κλειδί για να αποκτήσει το θεϊκό όπλο Ganga-Gronch, είναι ένα μονόφθαλμο Orc…

Δεν θα κολλούσα πολύ στο σενάριο: this is a funny book, through and through. Βρίσκω φοβερά ευρηματικό το σχέδιο και το χρώμα, τα οποία συναντιούνται σε μια τομή μεταξύ αμερικανικού, ευρωπαϊκού (ένα υβρίδιο Caza και Cocobill) και manga, ενώ η κάθε σελίδα προσφέρει άπλετο χάζεμα με τις ποικίλες λεπτομέρειες που έχει ενσωματώσει ο δημιουργός. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι τα πάμπολλα σκαλισμένα κεφάλια Orcs που κοσμούν σχεδόν ολόκληρο το τοπίο: τα Orcs δεν έχουν ονόματα (το καθένα αποκτά με τον καιρό ένα παρατσούκλι), αλλά αν καταφέρουν να γίνουν αρκετά διάσημα στη σύντομη ζωή τους, αποκτούν μεταθάνατον ένα μνημούρι και έναν αριθμό.

Είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα έχει ανάλογη ποιότητα η ιστορία, αλλά προς το παρόν παραμένει ένα πολύ αστείο και εξαιρετικά σχεδιασμένο comic 32 σελίδων, μόλις για $2.95. Έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα πέντε τεύχη (δεν ξέρω βέβαια πόσα έχουν φτάσει εδώ) και αναμένεται σύντομα τόμος.

“The Orc Stain spreads ever onwards”