INSTRUCTIONS

Author: Neil Gaiman
Illustrator: Charles Vess
Bloomsbury

Το Φεβρουάριο σας είχα πει για μια προσωπική μου επιλογή από το PREVIEWS εκείνου του μήνα. Ήταν το INSTRUCTIONS του Neil Gaiman, ένα ποίημα για όσους βρεθούν στον κόσμο των παραμυθιών. Ένας οδηγός για όσους βρουν τον εαυτό τους να στέκεται μπροστά σε εκείνη τη μυστική πόρτα που όλοι έχουμε σε ένα τοίχο στο σπίτι μας.

Ο Gaiman, σε μια ανάγνωση του ποιήματος αυτού, αναφέρει ότι πολλοί είναι αυτοί που του έλεγαν: “The stories were great. Just don’t do poems”. Έτσι αποφάσισε να κάνει ένα βιβλίο χωρίς ποιήματα. Αλλά μετά σκέφτηκε ότι δεν κοστίζει τίποτα στους εκδότες του όταν βάζει στα βιβλία του ποιήματα. Και φυσικά, δεν αναγκάζει κανείς τους αναγνώστες του να τα διαβάσουν. Μέσα από αυτή την απλή, τετράγωνη λογική, γεννήθηκε το INSTRUCTIONS.

Είναι ένα πολύ όμορφο και γλυκό ποίημα, που περιλαμβάνει το απόσταγμα της σοφίας που πηγάζει από γνωστά παραμύθια. Παραμύθια που όλοι ξέρουμε, όλοι έχουμε ακούσει και που αποτελούν για όλους ένα κοινό σημείο αναφοράς. Όταν μας προτρέπει: Trust the wolves, but do not tell them where you are going”, ξέρουμε καλά ότι μιλά για ένα μικρό κοριτσάκι με κόκκινο σκουφάκι.

Προσωπικά αγαπημένη μου οδηγία είναι αυτή που λέει:

“Do not be jealous of your sister.

Know that diamonds and roses

are as uncomfortable when they tumble from

one’s lips as toads and frogs:

colder, too, and sharper, and they cut”.

Αναφέρεται σε ένα μοτίβο των παραμυθιών, όπου η μία αδερφή βοηθά έναν γέρο ή μια γριά και εκείνος της εύχεται να βγάζει από το στόμα της τριαντάφυλλα και διαμάντια όποτε μιλά. Η άλλη αδερφή, όμως, είναι αυθάδης και την καταριέται να βγάζει βατράχους από το στόμα της όταν ανοίγει το στόμα της. Ο Gaiman βάζει τα πράγματα σε μια ισορροπία, με ένα όμορφο μήνυμα για τα μικρά παιδιά. Ακόμη πιο ανακουφιστική είναι η “έξοδος κινδύνου” που βάζει στον κόσμο αυτό, αν ποτέ θελήσουμε να γυρίσουμε πίσω χωρίς να σημαίνει ότι δειλιάσαμε.

Το INSTRUCTIONS είναι ένα μικρό, γλυκό ποιηματάκι για παιδιά (ας μην ξεχνάμε, όμως, και το κλασικό “για τους μεγάλους που νιώθουν παιδιά”). Μοιάζει με μια τρυφερή απαγγελία από έναν πατέρα στα παιδιά του. Και τελικά, είναι μάλλον οδηγίες ζωής, αλλά αυτό θα το καταλάβατε ήδη.

Η εικονογράφηση του Charles Vess είναι όμορφη, παραμυθένια. Τα χρώματα είναι ζωντανά, αληθινά και όλα ταιριάζουν απόλυτα με όσα λέγονται, συμπληρώνοντας, χωρίς να γίνονται παιδαριωδώς περιγραφικά.

Αν θέλετε να διαβάσετε το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ. Αν πάλι θέλετε να χαζέψετε το σχέδιο ενώ ο ίδιος ο Gaiman σας το απαγγέλει, ιδού…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dWRvqO1MjIs[/youtube]