5 ΠPΟΣΦΑΤΑ ΝEA – V.39

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει το φεστιβάλ της Βαβέλ, ενώ η νέα στολή της Wonder Woman απασχολεί ακόμη και όσους δεν τη διάβαζαν ποτέ, ο επόμενος κινηματογραφικός Spider-Man εντοπίζεται στο πρόσωπο του 27χρονου Andrew Garfield, o Jeph Loeb αναλαμβάνει τη μελλοντική τηλεοπτική τύχη της Marvel και η ιστοσελίδα της Zuda Comics κλείνει οριστικά. Είναι η στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, που αυτή την εβδομάδα γράφτηκε με τον συντάκτη της να περιπλανιέται σε δανεικούς υπολογιστές, λόγω μετακόμισης σπιτιού. Αν αργώ να απαντώ στα σχόλιά σας, ή αν μου έχει φύγει κανένας “παπάς”, ελπίζω στην επιείκεια σας.

  • 1. ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ;

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Νίκη Τζούδα στο music portal MIC, με αφορμή το περιοδικό MOV,  αναφέρεται και στο φεστιβάλ της Βαβέλ, όπου στην ερώτηση αν θα επιστρέψει η εκδήλωση, απαντά:

Το ελπίζουμε. Μετά το 13ο πέσαμε στις αλλαγές υπουργών. Αυτή τη στιγμή έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Εμείς έχουμε κάνει το σχετικό αίτημα και περιμένουμε να δούμε αν θα το δεχτεί το υπουργείο και αν το 14ο φεστιβάλ κόμικς γίνει πραγματικότητα. Πάντα το φεστιβάλ ήταν εξαρτώμενο από το υπουργείο κι αυτό ήταν μια πολύ συνειδητή επιλογή από την αρχή. Κάποια πράγματα στον τομέα του πολιτισμού και ιδιαίτερα όταν αφορούν μια μεγάλη μερίδα των νέων, νομίζω ότι πρέπει να παρέχονται. Με αυτή την έννοια, ένα μεγάλο έργο το οποίο παρόλα αυτά στοιχίζει όσο περίπου μια συναυλία στην εποχή μας, δεν μπορούσε και δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην βοήθεια, στην ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού. Διότι όπως πιθανότατα φαντάζεστε, δεν μπορεί να γίνει ένα φεστιβάλ αυτού του βεληνεκούς μόνο με έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη δε θέλουμε να ντυθεί το φεστιβάλ με τα χρώματα κάποιας μεγάλης εταιρείας. Όλα αυτά τα χρόνια κρατήσαμε χαμηλά το κόστος του φεστιβάλ, βασιζόμενοι και στην εθελοντική δουλειά, στις γνωριμίες που έχουμε στο εξωτερικό και πιστεύουμε ότι και αυτή τη δύσκολη εποχή θα καταφέρουμε.

  • 2. Η ΝΕΑ WONDER WOMAN EINAI (ΤΟΣΟ) 90s!

Κι αυτή δεν είναι παρά μόνο μία από τις παρατηρήσεις – ενστάσεις που συνοδεύουν την αλλαγή της πιο iconic υπερηρωίδας. Όσοι δεν διαβάσατε ακόμη το post της Λήδας Τσενέ (αλλά και τα μπόλικα σχόλια αναγνωστών που ακολούθησαν), να σας ενημερώσω εν συντομία ότι με αφετηρία το επετειακό WONDER WOMAN #600, ο J. Michael Straczynski ανανεώνει το origin της Wonder Woman, με τον Jim Lee να σχεδιάζει τη νέα στολή της. Το μερικό (ή ολικό) revamp ενός iconic χαρακτήρα που υπάρχει εκεί έξω ένα σκασμό χρόνια, είναι από μόνo του μια δύσκολη ιστορία. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό ότι ήδη από τα 70s το concept της Wonder Woman ήταν ξεπερασμένο, καθώς και ότι η ηρωίδα έχει έναν hardcore πυρήνα αναγνωστών που αντιδρά αρνητικά στην παραμικρή αλλαγή, τότε και ο πιο άσχετος με τη λογική των υπερηρωικών comics, καταλαβαίνει ότι οι αντιδράσεις ήταν αναπόφευκτες. Την προσωπική τοποθέτησή μου για τη νέα στολή τη διαβάσατε ήδη στον τίτλο. Κατά τη γνώμη μου ο Jim Lee δείχνει κολλημένος στη χρυσή εποχή του, κάπου στα 1992-1993. Και αυτό δεν θα ήταν από μόνο του κάτι κακό, αν λειτουργούσε. Δεν θέλει μαντικές ικανότητες ή καμιά τεράστια οξυδέρκεια: Το πολύ σε δύο χρονάκια θα έχουμε επιστρέψει στα παλιά, καλά και γνώριμα. Μέχρι τότε κι ενώ η είδηση είναι ακόμη “ζεστή”, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια σχετικά, διασκεδαστικά links:

– Η απόδειξη του πόσο δύσκολο είναι να σχεδιάσεις κάτι καινούριο και ενδιαφέρον σχετικά με την Wondie, βρίσκεται εδώ, όπου μια σειρά καλλιτεχνών καταθέτει τη δική του εκδοχή στολής.

– Πώς σκοπεύει να προσεγγίσει την ηρωίδα ο νέος regular artist της σειράς; Ο Don Kramer λύνει τις απορίες μας στη συνέντευξή του στο Newsarama.

– Παράλληλα ο J. Michael Straczynski εξηγεί – αιτιολογεί τις επιλογές του σε συνέντευξη που παραχωρεί στο CBR.

– Τα media, αλλά και οι fans (συμπεριλαμβανομένης και της θρυλικής τηλεοπτικής Wonder Woman, Lynda Carter) τοποθετούνται για τις αλλαγές.

Όλες οι αισθητικές αλλαγές που υπέστη η ηρωίδα στη -σχεδόν- 70χρονη ιστορία της καταγράφονται από το CBR σε ένα αφιέρωμα με άφθονο οπτικό υλικό.

  • 3. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ SPIDER-MAN

Το όνομά του είναι Andrew Garfield και σύμφωνα με τον Marc Webb, σκηνοθέτη της επερχόμενης ταινίας, “μπορεί το όνομά του να είναι άγνωστο στους πολλούς, όσοι όμως γνωρίζετε τη δουλειά του νεαρού αυτού ηθοποιού, έχετε γνώση των εξαιρετικών ταλέντων του. Πρόκειται για έναν σπάνιο συνδυασμό ευφυίας, οξυδέρκειας και ανθρωπιάς. Σημειώστε τα λόγια μου, θα λατρέψετε τον Andrew Garfield ως Peter Parker.”

Ο Garfield συνεργάστηκε πρόσφατα με τον David Fincher στην επερχόμενη ταινία THE SOCIAL NETWORK. Έχει πρωταγωνιστήσει στο πλευρό των Keira Knightley και Carey Mulligan στην ταινία NEVER LET ME GO που θα βγει στις αίθουσες φέτος, ενώ έχει εμφανιστεί και στο THE IMAGINARIUM OF DR. PARNASSUS του Terry Gilliam δίπλα στους Christopher Plummer, Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law και Heath Ledger, καθώς και στην ταινία LION FOR LAMBS του Robert Redford, με τους Tom Cruise και Meryl Streep. Το 2008 κέρδισε βραβείο BAFTA για την ερμηνεία του στο BOY A του John Crowley.

Τα γυρίσματα της ταινίας που θα βγει στις αίθουσες σε 3D, ακριβώς σε δύο χρόνια από τώρα, στις 3 Ιουλίου του 2012, θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη του τρέχοντος, ενώ με δεδομένο ότι ο Garfield είναι 27 ετών, φαίνεται πως απομακρυνόμαστε από την προοπτική να δούμε την ιστορία ενός έφηβου Peter Parker.

  • 4. O JEPH LOEB ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗN ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ MARVEL

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, ο Jeph Loeb είναι ο Executive Vice President, Head of Television, του νεοιδρυθέντος τηλεοπτικού τμήματος τηςε Marvel Entertainment.  Στο νέο του ρόλο, ο Loeb θα συνεργάζεται στενά με τον Dan Buckley (Publisher & President of the Print, Animation & Digital Divisions, Marvel Worldwide, Inc.), για την μεταφορά δημοφιλών χαρακτήρων και ιστοριών στην τηλεόραση, μέσω της δημιουργίας live-action και animation projects.  Η τηλεοπτική θητεία του συγγραφέα περιλαμβάνει σενάρια και παραγωγή για σειρές όπως SMALLVILLE, LOST και HEROES (για την οποία ήταν υποψήφιος για βραβείο Emmy). Το έργο του Loeb θεωρείται αμφιλεγόμενο, κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο έχει ενδιαφέρον η συνέντευξη που παραχώρησε στο CBR, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

  • 5. EΚΛΕΙΣΕ ΤΟ SITE ΤΗΣ ZUDA COMICS

Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στο τέλος εποχής για τη Zuda Comics. Σήμερα, η DC Entertainment ανακοινώνει ότι το site κλείνει και πως επιλεγμένοι τίτλοι ZUDA θα διατίθενται μέσω του comiXology και του PlayStation®Network. Κάθε τεύχος θα έχει περίπου 20 σελίδες ύλης, το πρώτο τεύχος θα διατίθεται δωρεάν και τα υπόλοιπα θα κοστίζουν $.99 έκαστο. Παρότι το www.zudacomics.com έχει ήδη κλείσει, το The Collective, το επίσημο ZUDA Blog, θα συνεχίσει στην ιστοσελίδα http://zuda.blog.dccomics.com/ με πληροφορίες για επερχόμενες κυκλοφορίες και behind-the-scenes. Και για να μην μείνουμε με απορίες, το Newsarama εξασφάλισε συνέντευξη με τον Ron Perazza (VP of Creative Services της DC).