R.I.P. Harvey Pekar (1939-2010)

Είμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο Harvey Pekar απεβίωσε στα 71 του χρόνια. Την είδηση επιβεβαίωσε η Cleveland Leader, εφημερίδα της πόλης του Ohio όπου και ζούσε ο δημιουργός.

Το comic του Pekar AMERICAN SPLENDOR αποτελεί εκτός από έργο ζωής για τον εκλιπόντα, μοναδική περίπτωση ανεξάρτητου, αυτοβιογραφικού comic, που έφτασε όχι μόνο να γίνεται ταινία, αλλά και να αναδεικνύεται με τα χρόνια σε ένα από τα comics projects αναφοράς στην ιστορία του Μέσου. Ξεκινώντας το 1976 ως προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στον Pekar και τον underground δημιουργό Robert Crumb, το AMERICAN SPLENDOR συνέχισε φιλοξενώντας ορισμένους από τους πλέον σημαντικούς ανεξάρτητους εικονογράφους όπως ο Gary Dumm, o Joe Sacco και ο Spain Rodriguez. Στη δεκαετία του 1980 έγινε ευρέως γνωστό στις ΗΠΑ, χάρη στις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του Pekar στο “Late Night With David Letterman” του δικτύου ΝΒC.

Το 1994 ο Pekar διαγνώστηκε με λέμφωμα και τότε η τρίτη σύζυγός του Joyce Brabner τον παρότρυνε να μεταφέρει την ιστορία της ασθένειάς του σε graphic novel, τόσο για δημιουργικούς όσο και για θεραπευτικούς λόγους. Το αποτέλεσμα ονομάστηκε “Our Cancer Year” και κέρδισε ένα Harvey Award το 1995. Ο τίτλος AMERICAN SPLENDOR συνέχισε την λαμπρή πορεία του μέσα από διαφορετικά formats και εκδότες από τη Dark Horse μέχρι τη Vertigo της DC. To 2003 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τους ντοκιμαντερίστες Shari Springer Berman και Robert Pulcini. Το ρόλο του Pekar ερμήνευσε ο ηθοποιός Paul Giamatti. Η ταινία κέρδισε μια υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

To 2005 κυκλοφόρησε το graphic novel THE QUITTER σε σχέδιο Dean Haspiel, ενώ ένα χρόνο μετά του έγινε η τιμή να είναι ο πρώτος guest editor της ανθολογίας THE BEST AMERICAN COMICS (2006).

Τον Pekar βρήκε νεκρό τα ξημερώματα της 12ης Ιουλίου, η συζυγός του Joyce.