PAROLES D’ ANGES

Writer/Artist: Jean-Luis Tripp
Glenat

Στη μικρή μου βόλτα στο Παρίσι, έχω αναφέρει ότι πέτυχα το AAAPOUM BAPOUM, ένα comic shop με μια μεγάλη συλλογή από second hand albums. Μιας και όλα ήταν στα γαλλικά αναγκαστικά επικεντρώθηκα σε αυτά που θα έλεγαν κάτι σχεδιαστικά. Θεωρώ ότι ήμουν αρκετά τυχερή και πέτυχα το PAROLES D’ ANGES, ένα album του Tripp. Και λέω τυχερή γιατί όχι μόνο είναι πολύ καλό για λόγους που θα σας εξηγήσω αλλά και επειδή έχει ελάχιστα λόγια.

Είναι χωρισμένο σε τέσσερις εποχές που αντιπροσωπεύουν και τις τέσσερις εποχές της ανθρώπινης ζωής. Για κάθε ανθρώπινη ιστορία – πάντα σχετική με τον έρωτα – αντιστοιχούν και άγγελοι. Ναι, άγγελοι με τα όλα τους. Με φτερά, φωτοστέφανα και τα σχετικά. Μόνο εξωτερικά μοιάζουν αυτοί οι άγγελοι με αυτούς που ξέρουμε, όμως. Γιατί οι άγγελοι του Tripp μπαίνουν βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή και θέλουν να της χαρίσουν ευτυχία χωρίς ηθικοπλαστικές αηδίες και θρησκευτικές μπουρδολογίες.

Η ιστορία ξεκινά με την άνοιξη και με την τρυφερή ιστορία δύο εφήβων, της Luise και του Real που θέλουν να ερωτευθούν και κάτι τους εμποδίζει: τα σιδεράκια τους. Δύο ερωτευμένοι άγγελοι αποφασίζουν να τους βοηθήσουν. Και ένα από τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν είναι και ναρκωτικά! Αυτούς τους αγγέλους γουστάρω!

Η καλοκαιρινή ιστορία αφορά την Ginette και τον Eric, ο οποίος φαίνεται να ενδιαφέρεται ελάχιστα για την σύντροφό του. Ο άγγελος Adonis του ανοίγει τα μάτια και του δίνει να καταλάβει ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Το φθινόπωρο, πολλά χρόνια αργότερα, βρίσκει την Ginette παντρεμένη και μητέρα ενός νεαρού που μόλις έχει ανοίξει τα φτερά του και έχει φύγει μακριά της. Η σχέση της με τον άνδρα της έχει τελματώσει και δεν μπορεί να εκφραστεί και καλλιτεχνικά. Ένας άγγελος έρχεται και της δίνει χαρά για τη ζωή και δίνει το ζευγάρι την ευκαιρία να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλο ξανά.

Τελευταία ιστορία είναι η χειμερινή και η πιο ξεκαρδιστική. Ο Real και η Luise, γέροι πια περιμένουν φίλους στο μικρό τους σπίτι στην εξοχή. Οι φίλοι φέρνουν και μια ξένη που βρήκαν στο δρόμο. Σωστά μαντέψατε, η ξένη αυτή είναι ένας άγγελος. Ένας άγγελος που ξυπνά την κοιμισμένη, γέρικη λίμπιντο και όλα καταλήγουν σε μια ευχάριστη, φιλική ατμόσφαιρα.

Σας το είπα, δε σας το είπα ότι οι άγγελοι του Tripp δε μοιάζουν σε τίποτα με αυτά που ξέρατε; Μοιάζουν τόσο απίθανα ανθρώπινοι, με μια γλυκιά ανθρωπιά που δεν νοιάζεται για στενόμυαλες θεολογικές θεωρίες παρά μόνο για το βάθος της ανθρώπινης ευτυχίας. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μοιράσουν χαρά με όποιο τρόπο χρειάζεται ο κάθε ένας. Και ο Tripp φροντίζει να το κάνει με έναν τρόπο απλό και βαθύ, τρυφερό και κωμικό ταυτόχρονα.

Το σχέδιο του Tripp είναι εξαιρετικό με όμορφες γραμμές που μοιάζουν να δονούνται και απαλά, ζεστά χρώματα. Κάθε panel είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα. Η απουσία λόγου και η αντικατάστασή του με εικόνες και σύμβολα είναι ευφυέστατη ιδέα. Δίνει στον καλλιτέχνη την ευκαιρία να ασχοληθεί με λεπτομέρειες, καθώς πέρα από τα λίγα σύμβολα, τα μόνα εκφραστικά μέσα που του έχουν μείνει είναι οι εκφράσεις τον ηρώων. Μένεις, επομένως, θέλοντας και μη στην κάθε λεπτομέρεια, στις εξαιρετικές εναλλαγές των panels για να ακολουθήσεις την ιστορία που με χάρη ξετυλίγεται μπροστά σου.

Πόσο τυχερή νιώθω που πέτυχα το PAROLES D’ANGES και το απέκτησα σε μια αστεία τιμή, εντελώς δυσανάλογη με αυτά που μου πρόσφερε. Ήταν ένα καταπληκτικό ταξίδι στην τέχνη των comics και τις ανεξάντλητες δυνατότητες που αυτή προσφέρει σε ανθρώπους με όραμα και ταλέντο.