BASIL WOLVERTON’S CULTURE CORNER

Writer/Artist: Basil Wolverton
Fantagraphics

Αν και είχα διαβάσει στο παρελθόν (με όχι και τόσο νομότυπο τρόπο) τα strips του μέγα Basil Wolverton για τη σειρά CULTURE CORNER (η οποία δημοσιευόταν στο WHIZ COMICS, από το 1947 έως το 1952), δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην έκδοση της Fantagraphics, την οποία ανακάλυψα τυχαία.

Για όσους δε γνωρίζουν το CULTURE CORNER (όσοι δε γνωρίζουν ούτε τον Wolverton μπορούν να ρίξουν μια ματιά σε προηγούμενο post μου), πρόκειται για μια σειρά από strips, που παρουσιάζει λύσεις για όλα σας τα προβλήματα! Από το πώς να σαλιώνεις γραμματόσημα με αξιοπρέπεια, μέχρι το πώς να τρως σούπα χωρίς να γίνεσαι ρεζίλι και από το πώς να ψαλιδίζεις τα φρύδια σου χωρίς να τραυματιστείς, μέχρι το πώς να γίνεις εξυπνότερος χωρίς διάβασμα.

Ίσως κάποια από τα προβλήματα να ακούγονται αφελή (και πιστέψτε με, οι λύσεις είναι εξίσου αφελείς, αν και ξεκαρδιστικές), αλλά σίγουρα από τα strips του Wolverton δε λείπει το άφθονο χιούμορ. Βέβαια, και αυτό ίσως να φανεί αφελές σε πολλούς αναγνώστες σήμερα (μη ξεχνάτε ότι μιλάμε για χιούμορ των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών), ωστόσο, πιστέψτε με, αξίζει. Ομοιοκαταληξίες, στιχάκια, εκφράσεις που θα χρησιμοποιούσε η γιαγιά σας (και μόνο αν είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ) και καταστάσεις που έχουν εκλείψει εδώ και πολλά χρόνια, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του CULTURE CORNER. Αλλά από πότε κάτι τέτοιο είναι κακό;

Πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου κακό, έστω μέσα στην αφέλειά του. Το χαμόγελο θα σχηματιστεί αβίαστα και οι σελίδες της σκληρόδετης έκδοσης θα ρουφηχτούν πιο γρήγορα απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Μη νομίζετε, όμως, ότι πρόκειται για ένα ανάγνωσμα-ξεπέτα. Η έκδοση της Fantagraphics, εκτός από τα strips που έχουν εκδοθεί, περιλαμβάνει και δεκάδες roughs του Wolverton, αλλά και πολλά strips που τελικά δε χρησιμοποιήθηκαν.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια έκδοση μεγάλης αξίας για τους fans του Wolverton, αλλά και μια πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς μια από τις πιο γνωστές και χιουμοριστικές δουλειές του.