Back! – BAKUMAN

Χαίρετε! Welcome back!
Ελπίζω να περάσατε καλά στις διακοπές σας – εάν κάνατε – και να γεμίσατε  τις μπαταρίες σας, καθώς και άλλα τυπικά.

Δυστυχώς, το καλοκαίρι δεν διάβασα τίποτα καινούριο σχεδόν, τίποτα που να μπορώ να γράψω γι’αυτό τουλάχιστον – π.χ. τα νέα chapters του ONE PIECE – γιατί δούλευα συνεχώς και σίγουρα δεν θα θέλατε να διαβάσετε για τις σειρές που είδα όσο δούλευα (FRINGE, DOC WHO, TENGEN TOPPA GURREN LAGANN, CODE GEASS – αν και γι’αυτό θα μπορούσα να γράψω κατεβατά ολόκληρα με βρισιές….-, DEXTER, κτλ. κτλ.).

Για καλή σας τύχη, πριν λίγες μέρες αγόρασα και διάβασα το πρώτο volume του manga BAKUMAN (να μην συγχέεται με τα Bakugan :P).

Το BAKUMAN είναι ένα manga από τους δημιουργούς του DEATH NOTE, τον/την μυστηριώδη Tsugumi Ohba και τον Takeshi Obata. Αυτό φροντίζει να μας το θυμίσει η Viz, γράφοντάς το στο οπισθόφυλλο και κολλώντας στο εξώφυλλο ένα στρογγυλό αυτοκόλλητο (ΜΙΣΩ τα αυτοκόλλητα πάνω στα βιβλία μου….). Το ίδιο κάνουν και οι δημιουργοί, οι οποίοι μέσα στο manga αναφέρουν συχνά το DEATH NOTE, με αφορμή την συζήτηση σχετικά με τα manga, εν μέρει για αστείο φαντάζομαι και εν μέρει για να συνεχίσει το hype του DN.

Το μέγεθος του τόμου είναι το κλασικό – όπως πχ. το DN – και έχει όμορφο layout, αν και θα έπρεπε να έχουν προσέξει περισσότερο μερικά πραγματάκια στο τυπογραφείο.
Το σχέδιο στο εσωτερικό είναι καλό, αν και μπορώ να πω, με ίίίίίσως λιγότερη λεπτομέρεια από το προηγούμενο έργο τους – χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο. Είναι καλοσχεδιασμένο και αρκετά καθαρό στο μάτι. Ο Οbata  σχολιάζει μέσα ότι δεν είναι manga φαντασίας, και ότι αυτό τον κάνει να νιώθει περίεργα κάπως.

Όντως, δεν είναι manga φαντασίας όπως το DEATH NOTE, ούτε περιέχει παραφυσικά ή μεταφυσικά στοιχεία. Είναι η ιστορία 2 παιδιών που θέλουν να γίνουν mangaka.

Ο Mashirou Moritaka  σχεδιάζει για το κέφι του στο σχολείο και περνάει τον καιρό του παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, μέχρι που ο συμμαθητής του, Takagi Akito, ο οποίος γράφει ιστορίες, ανακαλύπτει το ταλέντο του και αρχίζει να τον πιέζει να συνεργαστούν και να φτιάχνουν μαζί manga, πράγμα που φαινομενικά δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του  Mashirou. Μετά από διάφορα απρόοπτα, ο Μashirou και ο Takagi αρχίζουν να συνεργάζονται, έχοντας στο μυαλό τους πολύ συγκεκριμένους στόχους. Το θέμα είναι, το να γίνει κανείς mangaka είναι εύκολο;

Δεν ξέρω πώς πέρασε αυτό από τους editors μιας και υποτίθεται ότι βγάζει στη φόρα μερικά από τα μυστικά της βιομηχανίας manga μαζί με υπονοούμενα για υπαρκτά πρόσωπα για τους γνωρίζοντες, προφανώς. Πάντως είναι σαν να θέλουν να δείξουν τους τρόπους που λειτουργεί το σύστημα, για τους επίδοξους mangaka, και να θέσουν κάποιους προβληματισμούς.


Είμαι σίγουρη ότι μερικά παιδιά θα το πάρουν ως βίβλο με μυστικά των manga (όπως το HOW TO DRAW MANGA πχ.), αλλά πραγματικά δεν νομίζω ότι το θέμα είναι εκεί.

Όπως και να’χει, πιστεύω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία και θα ήθελα να διαβάσω την συνέχεια.  (Eπίσης, έχει ανακοινωθεί επικείμενη anime μεταφορά του manga, που θα αρχίσει να προβάλλεται στις 2 Οκτωβρίου στην Ιαπωνία.)

Αυτά για τώρα και… Καλό χειμώνα είπα; 😛