WALKIN’ BUTTERFLY VOL. 1

Writer/Artist: Chihiro Tamaki
Aurora

Σε όλα τα σχολεία του κόσμου, φαντάζομαι, υπάρχουν εκείνοι οι μαθητές που είναι το αντικείμενο κοροϊδίας όλων των υπολοίπων. Είτε ένα φυσικό χαρακτηριστικό, όπως το να φοράνε χοντρά γυαλιά, είτε ένα ψυχολογικό, όπως να είναι υπερβολικά ντροπαλοί, τους καθιστά ιδανικούς ως αποδιοπομπαίους τράγους και αποδέκτες κάθε είδους πειραγμάτων, τραγουδιών, φαρσών και άλλων, όχι τόσο αθώων ή ανώδυνων πράξεων, εξ’ ου και η γνωστή ταμπέλα “καρπαζοεισπράκτορας”, που αφορά κυρίως τα αγόρια αυτής της υποκατηγορίας.

Η Michiko ανήκει στην πολύπαθη αυτή κάστα, εξαιτίας του μεγάλου ύψους της, που την κάνει να ξεχωρίζει αλλά και να είναι ατυχής στον έρωτα, αφού κανένα αγοράκι δεν θέλει η γκόμενά του να είναι ψηλότερη από το ίδιο. Επιπλέον, είναι μηχανόβια και κάνει και ψιλοπαρανομίες, οπότε έχει πινακίδες νέον πάνω από το κεφάλι της που προειδοποιούν κάθε επίδοξο εραστή ότι είναι “bad news”. Στα δεκαεννέα της, ακόμη παρθένα και με προβληματική συμπεριφορά, κάνει διαφορές δουλειές από δω και από κει, στις οποίες δεν παραμένει και πολύ λόγω του χαρακτήρα της. Η τελευταία της ήταν διανομέας πίτσας και την οδηγεί σε μια επίδειξη μόδας, που -ναι, το ξέρω δεν το περιμένατε ποτέ- την μπερδεύουν με μοντέλο. Παίζει εκεί κάπου και ένας καυγάς με τον σχεδιαστή, που της λέει ότι “είναι απλώς μια αμαζόνα, και όχι μοντέλο” και της Michiko της καρφώνεται να καταξιωθεί στον χώρο του μόντελινγκ, γεγονός που δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, όπως ξέρει οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει έστω και μια season America’s Next Top Model. Το πνεύμα όμως της Tyra Banks βρίσκεται πολύ μακριά από την ηρωίδα, που έχει πολύ δρόμο μέχρι να μπορέσει να απαιτήσει 10.000 δολάρια για να σηκωθεί από το κρεβάτι της, να γίνει fierce, και να αποδείξει σε όλους τι αξίζει. Έτσι, ο αναγνώστης παρακολουθεί τις προσπάθειές της για εξωτερική (από αλήτισσα σε επιτομή κομψότητας) και, κυρίως, εσωτερική μεταμόρφωσή της.

High Fashion κατά Chihiro Tamaki

Δεν θα είχα πρόβλημα με ένα τόσο κλισέ σενάριο, αν είχε να προσφέρει και κάτι παραπάνω, αλλά το WALKIN’ BUTTERFLY κινείται σε πολύ βασικά επίπεδα, με σχηματικούς χαρακτήρες, τους οποίους μάλλον δεν συμπαθείς ποτέ. ΟΚ, η ηρωίδα είναι ψηλή boo-fucking-hoo, αυτό δε μου εξηγεί γιατί φέρεται σαν κακομαθημένο κωλόπαιδο που σίγουρα, λόγω της ηττοπάθειας, της αδυναμίας να πολεμήσει για όσα επιθυμεί και του τσαμπουκαλεμένου δίχως λόγο attitude, δεν αξίζει την συμπάθεια κανενός. Σχεδιαστικά, το comic κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο που να το κάνει να ξεχωρίσει. Να με συγχωρείτε κιόλας, αλλά είσαι η Chihiro Tamaki και θες να κάνεις ένα manga για τον κόσμο της μόδας, σοβαρά, που πας ξεβράκωτη στα αγγούρια όταν έχει προϋπάρξει το PARADISE KISS της Ai Yazawa, που όχι μόνο ξέρει να στήνει ιστορίες, χαρακτήρες, κ.λπ., αλλά και να εικονοποιεί εκπληκτικά την υψηλή ραπτική;

High Fashion κατά Ai Yazawa

Το WALKIN’ BUTTERFLY ανήκει στην κατηγορία των josei manga, από την οποία, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, έχουμε δει τους λιγότερους μεταφρασμένους τίτλους συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες. Το συγκεκριμένο, όμως, έχει πολύ λιγότερη ωριμότητα και προβληματισμό από τα περισσότερα shojo που έχω διαβάσει, οπότε δεν μπορώ να του χαριστώ. Επιπλέον, η έκδοση της Aurora είναι άκρως απογοητευτική, καθώς δεν έχει προνοήσει για τα περιθώρια, με αποτέλεσμα να κόβονται panels, αλλά ακόμη και balloons και μην σας πω για τις σελίδες που άρχισαν να φεύγουν αριστερά και δεξιά όταν το άνοιξα (προσεκτικά και λίγο) για να σκανάρω τις εικόνες που βλέπετε στο παρόν review (Όλα για το Comicdom!). Οπότε, δεν προκαλεί καμιά απορία ότι η Aurora έχει αναστείλει, εδώ και μερικούς μήνες, κάθε εκδοτική της δραστηριότητα και μια ομάδα των εργαζομένων της ιδρύουν της νέα εκδοτική εταιρία Manga Factory.

Είχα κάποιες προσδοκίες από το manga αυτό, οι οποίες, δυστυχώς, δεν εκπληρώθηκαν. Η αλήθεια είναι πως σχεδόν μόνο του σηκώνει το χεράκι του στην τάξη των comics και φωνάζει “Ναι, ναι εγώ θέλω να γίνω ο καρπαζοεισπράκτορας! Βαράτε με κι ας κλαίω!”, οπότε τι άνθρωπος θα ήμουν εγώ να του το αρνηθώ; Εκτός και αν όντως είναι ένα comic που αφορά μόνο τις κοπέλες με ύψος άνω των 2 μέτρων, αλλά δεν είχα καμιά πρόχειρη να της το δώσω να μου πει τη γνώμη της.