5 ΠPΟΣΦΑΤΑ ΝEA – V.45

Το musical του Spider-Man βρίσκεται στην τελική ευθεία και οι νέες πληροφορίες επιδέχονται πολύ σχολιασμό. Κάποιοι δευτεροκλασάτοι, νεκροί X-Men επανέρχονται τον Δεκέμβρη. Ο Mark Millar κάθεται για πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη για ένα low-budget “Χ-Men meets Trainspotting”. Ένας βετεράνος των comics έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο και η είδηση επιβεβαιώθηκε μόλις πρόσφατα. Τί θα έβλεπαν τα μάτια μας αν οι superheroes είχαν τα free press για Ευαγγέλιο και την hip κουλτούρα για θρησκεία; Είναι η στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, αυτή τη φορά με περιπαικτική -στα σημεία- διάθεση.

  • 1. ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ MUSICAL ΤΟΥ SPIDER-MAN…

…έκαναν την εμφάνισή τους στην τηλεοπτική εκπομπή Good Morning America, επιβεβαιώνοντας λίγο ως πολύ όσα περιμέναμε από την ύπαρξη ενός θεατρικού musical με πρωταγωνιστή έναν από τους πλέον αρχετυπικούς υπερήρωες.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κάποια σχέδια από στολές…

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, αυτός είναι ο Green Goblin! Ή όπως πολύ εύστοχα έγραψαν στο Newsarama “Lady Gaga’s How the Grinch Stole Christmas”.  Και τα πράγματα χειροτερεύουν…

…με τη νέα villain που ονομάζεται Swiss Miss. Και πάλι εξαιρετικό το σχόλιο στο Newsarama: “Grace Jones-meets-Heavy Metal”.

Όπως είχα γράψει και παλαιότερα από αυτήν εδώ τη στήλη, τη μουσική της παράστασης έχουν γράψει ο Bono και ο Edge των U2, οι οποίοι και εμφανίστηκαν μέσω δορυφορικής σύνδεσης από την Γαλλία όπου και βρίσκονται στο πλαίσιο της περιοδείας τους. Τη συνέντευξη έκανε ο George Stephanopoulos (αν θυμάστε ο κύριος υπήρξε στενός συνεργάτης του Clinton επί προεδρίας του τελευταίου).

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε και ακούμε τον Reeve Carney (θεατρικό Peter Parker – fck, πόσο λάθος ακούγεται αυτό;!;!) να ερμηνεύει ένα τραγούδι από την παράσταση με τίτλο “The Boy Falls From the Sky.” (να προειδοποιήσω ότι η ποιότητα είναι κακή, καθώς πρόκειται για βιντεοσκόπηση από την τηλεόραση με κάμερα).

Η μόνη ελπιδοφόρα είδηση που βγήκε από όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι ΔΕΝ πρόκειται να δούμε τον Spider-Man να τραγουδάει. Αφενός γιατί η ίδια η παραγωγή αντιλήφθηκε το γελοίο του πράγματος, αφετέρου γιατί είναι δύσκολο να τραγουδήσει κανείς μέσα από μάσκα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το γλιτώσαμε.

Φυσικά το ακριβότερο musical όλων των εποχών (το κόστος παραγωγής του ξεπερνά τα $50 εκατομμύρια) έχει δημοσιεύματα παντού, από το Entertainment Weekly μέχρι την USA Today, και -επίσης- φυσικά, όλοι είναι από θετικοί ως ενθουσιασμένοι. Όλοι; Weeeeell… όπως αναμενόταν, οι περισσότερες ενστάσεις έρχονται από τους ανθρώπους των comics. Ενδεικτική η δήλωση του Peter David για τη “Swiss Miss.”

Look, I desperately want to see the musical be a hit, if for no other reason than that it’s always fun to see nay-sayers get it in the teeth. But really, if it’s a villain, and you’ve got two and a half hours to establish her as a threat, naming her after a brand of hot cocoa really isn’t the way to go.

Η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί (μετά από πολλές αναβολές) για την 21η Δεκεμβρίου στο Foxwoods Theatre του Μανχάταν, ενώ previews θα ξεκινήσουν στις 14 Νοεμβρίου. Καλώς ή κακώς αυτή είναι μία από τις λίγες φορές που μαθαίνω για comics related event εκτός Ελλάδας και δεν ζηλεύω που δεν θα είμαι εκεί! Αφήστε που δεν συμφωνώ και με την άποψη του David που θέλει να δει το musical να πετυχαίνει. Κι αυτό γιατί η ιστορία μας έχει διδάξει πως όταν κάτι κακό γνωρίζει επιτυχία, μύρια (κακά) έπονται.

  • 2. ALL-NEW, ALL-DIFFERENT, ALL…DEAD

Την Πέμπτη, η Marvel έδωσε στη δημοσιότητα ένα teaser image σε σχέδιο του Carlo Pagulayan που απεικονίζει νεκρούς X-Men όπως ο Banshee, ο Thunderbird, διάφοροι κλώνοι του Multiple Man και τις δύο (νεκρές) Stepford Cuckoos.  Εκτός από τη διάσημη ατάκα “all new, all different,” δεν υπήρχε καμία άλλη πληροφορία εκτός από ένα “December 2010.”

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Δεκέμβρη, η Marvel θα βρίσκεται στα μέσα του storyline Chaos War, μία ιστορία με πρωταγωνιστές -μεταξύ άλλων- νεκρούς Avengers και νεκρούς Alpha Flight-ers.

Εύλογη απορία γιατί δεν εμφανίζονται στην αφίσα και άλλοι νεκροί X-Men όπως η Phoenix ή ο Nightcrawler… Εκτός κι αν κι αυτό είναι κάτι αντίστοιχο με το “No more mutants”, που στην πραγματικότητα σήμαινε ότι θα χάσουν τις δυνάμεις τους όσοι δεν έχουν δικό τους τίτλο, δεν είναι πρωτοκλασάτοι και δεν τους συμπαθεί ιδιαίτερα κάποιος συγγραφέας.

  • 3. JERRY GRANDENETTI R.I.P.

Τα comics έχουν πάψει προ πολλού να είναι δημοφιλής τέχνη. Δεν σας λέω κάτι καινούριο εδώ, απλώς αυτό εξηγεί τον λόγο για τον οποίο ένας βετεράνος των comics μπορεί να φύγει από τη ζωή τον Φεβρουάριο και η επιβεβαίωση του γεγονότος να έρθει τον Σεπτέμβριο. Στην εποχή της πληροφορίας που ζούμε, κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο ακόμη και για έναν ξεχασμένο ηθοποιό ή τραγουδιστή.

Ο Jerry Grandenetti πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου. Είχε γεννηθεί το 1926 ή σύμφωνα με άλλες πηγές το 1927. Είναι απογοητευτικό ότι έπρεπε να περάσουν τόσοι μήνες για να επιβεβαιωθεί η απώλειά του. Από την άλλη το ότι 9 στους 10 αναγνώστες αυτής της στήλης, φτάσατε να διαβάζετε αυτές τις γραμμές και να σκέφτεστε “θα μας πεις επιτέλους ποιος είναι αυτός ο Grandenetti;”, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συχνά σας μαυρίζω την ψυχή (παρότι δεν είναι αυτός ο στόχος μου) με τις νεκρολογίες. Γράφω γι αυτούς που έφυγαν, ώστε αν δεν είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε το έργο τους, να το πράξουμε τώρα. Το ‘χω ξαναπεί, για μένα αυτός είναι ίσως ο μόνος αποχαιρετισμός που αρμόζει. Όχι στον άνθρωπο (τον οποίο εξάλλου ποτέ δεν γνωρίσαμε) αλλά στον καλλιτέχνη. Και σε αυτό -πραγματικά- ελπίζω να είστε μαζί μου.

Ο Grandenetti ξεκίνησε να εργάζεται στο SPIRIT του Will Eisner τη δεκαετία του 1940. Στην πολυετή καριέρα του εργάστηκε σε πολλές από τις τότε εταιρίες (Fiction House, Charlton, Marvel, Warren) είναι όμως πιο γνωστός για το έργο του στη DC, και συγκεκριμένα σε war comics όπως τα STAR-SPANGLED WAR STORIES, ALL-AMERICAN MEN OF WAR, OUR FIGHTING FORCES, G.I. COMBAT και OUR ARMY AT WAR, όπου έμεινε στην ιστορία για τα εξαιρετικά εξώφυλλά του, καθώς και ως artist στα GUNNER AND SARGE, MLLE. MARIE και πολύ αργότερα στο THE SPECTRE. Στα 1960s και τα 1970s ο Grandenetti εργάστηκε στις ανθολογίες τρόμου CREEPY, EERIE και HOUSE OF MYSTERY, καθώς και ως ghost artist για τον Joe Orlando. Συνεργάστηκε με τον Joe Simon, όταν ο τελευταίος επέστρεψε στη DC ως editor. Μεγάλος θαυμαστής του σχεδίου του Grandenetti, o Simon δήλωσε όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του συνεργάτη του: “I thought he was a genius akin to Jack Kirby, but unfortunately the fans did not”. Υπάρχουν δύο συνεντεύξεις του Grandenetti στο internet. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις διαβάσουν εδώ και εδώ (το απευθείας link παρουσίαζε πρόβλημα. Μόλις βρεθείτε στη σελίδα γράψτε “Jerry Grandenetti” και κλικάρετε στο τέταρτο result).

  • 4. Ο MARK MILLAR ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΟ “X-MEN MEETS TRAINSPOTTING”

Έτσι περιγράφεται η πρώτη ταινία που θα σκηνοθετήσει ο συγγραφέας μεγάλων επιτυχιών όπως τα KICK-ASS, WANTED και THE ULTIMATES. Το MIRACLE PARK (όπως λέγεται η ταινία) φιλοδοξεί να καταρρίψει όλα τα στεγανά του υπερηρωικού κινηματογράφου, με μία εντελώς νέα προσέγγιση στο είδος. Η ταινία για την οποία δεν γνωρίζαμε και πολλά μέχρι πρότινος, θα είναι χαμηλού προϋπολογισμού και εξ’ ολοκλήρου γυρισμένη με κάμερα χειρός, ενώ η υπόθεση αφορά μία ομάδα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων στη Σκωτία, οι οποίοι ανακαλύπτουν τυχαία μία μυστική υπόγεια βάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Γύρω στο Γενάρη έχει προγραμματιστεί να δοθεί στη δημοσιότητα το πρώτο teaser trailer, ενώ η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2011. Μάθετε περισσότερα και δείτε επιπλέον φωτογραφίες από τα γυρίσματα στο IGN.

  • 5. WHAT IF SUPERHEROES WERE HIPSTERS

Εδώ βλέπετε απλώς ένα σχέδιο. Τα υπόλοιπα σας περιμένουν στην ιστοσελίδα College Humour, σε σχέδιο Caldwell Tanner. Δεν είναι είδηση. Είναι από τις πιο έξυπνες σάτιρες που έχω δει τελευταία. (Ναι, για κάποιους από μας, οι hipsters είναι πιο αστείοι από ενήλικες με spandex). Enjoy!