The Οne With Alan Moore And WATCHMEN

(Must write long prologue, must write long prologue, must… AH, FECK IT!)

Τον αγαπητό κύριο Alan Moore το δίχως άλλο θα τον γνωρίζετε (εάν όχι, κάντε έναν κόπο να τον ψάξετε, έχουμε και search 🙂 ) όπως και την συνήθειά του των τελευταίων χρόνων, του να ανοίγει το στόμα του και να βγαίνουν πολλά καταπιεσμένα λόγια (ε, δεν του έχουν κάνει και λίγα).

Μερικοί τον χλευάζουν ως γεροξεκούτη και γκρινιάρη, όμως εγώ και η Εκκλησία Του (ΑρηΚώτση, Σάκκο; support me plz) πιστεύουμε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένα ειλικρινές παράπονο και αρκετή απογοήτευση. Ουκ ολίγες φορές έχει γκρινιάξει για το ένα και το άλλο, έχει αποποιηθεί δικαιώματα, έχει αποκηρύξει έργα, έχει κατακεραυνώσει σκηνοθέτες…. Και τώρα φτάσαμε στο WATCHMEN 2… και ο Κύριος* μίλησε (στον Adi Tantimedh μέσω του Rich Johnston για το Bleeding Cool).

Εδώ και καιρό υπήρχε η φήμη ότι ετοιμάζονται διάφορα projects που έχουν σχέση με το WATCHMEN, ιστορίες πριν αυτό, ιστορίες μετά… Λεγόταν ότι ο Grant Morrison έγραφε την συνέχειά του, πράγμα που τελικά δεν ισχύει (απλώς θα χρησιμοποιούσε τους χαρακτήρες που ενέπνευσαν το WATCHMEN σε ένα comic με το στυλ γραφής του WATCHMEN). Από τον Ιούλιο, όμως, ο Alan Moore άρχισε να αναφέρει σε συνεντεύξεις του ότι τον είχε πλησιάσει η DC Comics με πρόθεση να του δώσει τα δικαιώματα του WATCHMEN πίσω, υπό κάποιους όρους. Αυτοί περιλάμβαναν την άδειά του για την έκδοση υλικού πριν, μετά και σχετικό με το WATCHMEN, καθώς και τυχόν εμφάνιση του τίτλου σε άλλα μέσα (και εδώ να σημειωθεί ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να ζητούν την άδεια του Moore μιας και είναι ήδη δικό τους… Περίεργο…).

Στη συνέντευξη λοιπόν! (περιληπτικά και ελεύθερα, η συνέντευξη είναι μεγάλη και μπορεί να διαβαστεί στα αγγλικά ολόκληρη ΕΔΩ).

Σχετικά με τα comics, λέει ότι έχει τελειώσει με αυτά καθώς είναι αηδιασμένος με τις τεχνικές και χειρισμούς της βιομηχανίας. Όσον αφορά το WATCHMEN, δεν θα έπαιρνε πότε πίσω τα δικαιώματα γι αυτό υπό αυτούς του όρους.

Πριν ακόμα μάθει ο Moore ότι θα γινόταν ταινία το WATCHMEN, είχε δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τον Steve Moore (S.M.) ο οποίος είχε να πάρει δουλειά από την DC εδώ και 18 μήνες, τότε. Ο Moore (Α.Μ.) σκεφτόταν ότι αυτό γινόταν ως αντίποινα για τον τρόπο με τον οποίο έφυγε από την DC εκείνος. Ο S.Μ. του είπε ότι του ζητήθηκε να κάνει δουλειά για επικείμενο ηλεκτρονικό παιχνίδι βασισμένο στο WATCHMEN, για το οποίο του είπαν ότι “δεν είχαν μιλήσει ακόμη στον Alan γι αυτό”, την οποία δουλειά και απέρριψε διότι είχε πολλή δική του δουλειά και επίσης δεν ήθελε να κάνει τίποτε, για το οποίο δεν είχε ενημερωθεί ο Alan. Ο Α.Μ. πιστεύει ότι έγινε εσκεμμένα έτσι ώστε να τον φέρουν προ τετελεσμένου γεγονότος, εμφανίζοντάς του το ολοκληρωμένο παιχνίδι στο οποίο είχε δουλέψει ο φίλος του, ξέροντας ότι δεν θα μπορούσε να του αρνηθεί το να δουλέψει (μιας και γνωρίζει ότι χρειάζεται χρήματα για τον βαριά άρρωστο αδελφό του). Έτσι τους συμβούλευσε να μην κάνουν κάτι παρόμοιο στο μέλλον, μιας και είχαν μάθει πώς είχε η κατάσταση.

Αργότερα έμαθε για την ταινία και κράτησε την αρχική του στάση μόλις σιγουρεύτηκε ότι δεν θα αναφερόταν το όνομα του και ότι τα χρήματα θα πήγαιναν στον Dave Gibbons (D.G.). Εκείνο τον καιρό είχε συζητήσει με τον D.G., κανένας από του δύο δεν είχε πρόβλημα με την στάση που είχε ο καθένας τους απέναντι στο φιλμ. Ο Α.Μ. του είπε ότι δεν υπήρχε ζήτημα, αν ο D.G. τον έπαιρνε τηλέφωνο για να του πει ευχαριστώ για τα χρήματα (πράγμα που δεν έκανε ποτέ ο David Lloyd για το V for Vendetta) και ο Dave είπε ότι θα το έκανε το δίχως άλλο και μάλιστα αστειεύτηκε πως θα του τηλεφωνούσε από το γιοτ που θα αγόραζε με τα χρήματα.

Λίγο μετά από αυτό, επικοινώνησε μαζί του ο Steve Moore και του είπε ότι του προτάθηκε να γράψει την μεταφορά του WATCHMEN σε πεζό κείμενο, ως ο μόνος κατάλληλος γι’ αυτό, σύμφωνα και με τα κριτήρια του Alan. Ο Alan Moore χάρηκε με τα νέα, μιας και ο S.M. δεν είχε δουλειά εκείνον τον καιρό και περίμενε εκείνη την χρονιά να χάσει τον αδελφό του, και έτσι κι αλλιώς, κατά την γνώμη του, ήταν όντως το καλύτερο άτομο για την δουλειά αυτήν.

Και αργότερα από αυτό δέχθηκε ένα τηλεφώνημα απο τον D.G. (το οποίο θεώρησε ότι ήταν για το ευχαριστώ σχετικά με τα χρήματα, αλλά δεν ήταν) που με κάπως απολογητικό ύφος του είπε ότι ήξερε ότι δεν τον ενδιέφερε καθόλου η ταινία, αλλά υπήρχε η ιδέα να βγάλουν σε comic το THE TALES OF THE BLACK FREIGHTER μεμονωμένο. Ο Moore είπε ότι δεν του φαινόταν και τόσο καλή ιδέα, αλλά εφόσον δεν εμφανιζόταν το όνομά του πουθενά, δεν είχε πρόβλημα. Τότε ο Gibbons του απάντησε ότι έτσι κι αλλιώς το comic  θα έβγαινε με τα ονόματα των φανταστικών δημιουργών του, όπως αυτά αναφέρονται και μέσα στο WATCHMEN, πράγμα που ο Moore δεν σκέφτηκε καλά, αλλά αναγκάστηκε να ξαναμιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο για να διευκρινίσει ότι θα προτιμούσε να γράφει κάπου ότι “o Alan Moore δεν συμμετέχει σε αυτό με κανέναν τρόπο”. Ο D.G. είπε ότι θα το προωθούσε. Αλλά προφανώς η DC δεν ήθελε να παραδεχθεί δημοσίως τη MH ανάμιξή του και έτσι ακυρώθηκε.

Μερικές εβδομάδες έπειτα, ο Αlan δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Steve Moore, ο οποίος του είπε ότι δεν θα γινόταν τελικά βιβλίο WATCHMEN και η δουλειά ακυρώθηκε. Αυτό το εξέλαβε ως πίεση προς αυτόν εκ μέρους της DC – η οποία χρησιμοποίησε τον Steve και τον ετοιμοθάνατο αδελφό του – και εντελώς απάνθρωπο. Οπότε και το είπε του Dave Gibbons. Ο Gibbons ήταν σίγουρος πως δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο. Ο Moore του είπε πως, για την φιλία τους, θα ήταν καλύτερα να μην ξαναμιλήσουν για το WATCHMEN ποτέ ξανά. Συμφώνησε.

Πέρασε κάποιος καιρός και ο Gibbons ακόμη δεν είχε πει ευχαριστώ του Moore για τα χρήματα που πήγαν όλα σε αυτόν. Ήταν μια κάποια απογοήτευση γι αυτόν, δεδομένου του ότι ήταν φίλοι 25 χρόνια.

Κάποια στιγμή τον Ιούνιο, ο Gibbons πήρε τηλέφωνο τον Moore, ο οποίος παραδέχεται πως πιθανότατα να μην ακούστηκε και πολύ φιλικός προς τον πρώην συνεργάτη του, γιατί ήταν εμφανές ότι για ακόμη μία φορά δεν επικοινώνησε μαζί του για τα χρήματα. Δεν μίλησαν πολύ, γιατί ο Moore τον σταματούσε, αλλά το θέμα ήταν ότι ήθελε να του πει για prequels, sequels και spin-offs του WATCHMEN που σκεφτόταν η νέα διεύθυνση της DC, για τα οποία ο Moore είχε ακούσει. Η ιδέα ήταν γενικά μάλλον να του δώσουν πίσω τα δικαιώματα για το WATCHMEN και σε αντάλλαγμα να τους δώσει δικαιώματα για παρεμφερή προϊόντα, σειρές, ταινίες και τα λοιπά.

Ο Moore αποκρίθηκε ότι τους τελευταίους 18 μήνες είχε σιχαθεί τόσο το WATCHMEN, που δεν ήθελε τα δικαιώματα πίσω πλέον και, ότι εάν του τα είχαν προσφέρει όταν ακόμη τα ήθελε 10, 20 χρόνια πιο πριν, τότε ίσως να είχε λυθεί φιλικά όλο αυτό. Αλλά, πλέον δεν θα τα δεχόταν σε αυτή την κατάσταση, μιας και κατά τη γνώμη του βίασαν ένα αξιοπρεπές έργο. Όταν το είπε αυτό, o Gibbons άλλαξε τροπάρι και του είπε ότι θα του έκαναν μια πολύ μεγάλη προσφορά, μερικά εκατομμύρια για όλα τα δικαιώματα, το οποίο ο Moore απέρριψε για τους ίδιους λόγους και η συζήτηση έληξε.

Ναι, αλλά τα δικαιώματα δεν ανήκουν ήδη στην DC και, συνεπώς, στη Warner;

Ο Moore πιστεύει ότι άρχισαν να το σκέφτονται αφού έφτιαξαν την ομολογουμένως ακριβή ταινία και μετά πλήρωσαν και ακριβά τα δικαιώματα  που παραβίασαν, καθώς τα δικαιώματα για την ταινία είχε η 20th Century Fox από το ’80 όταν σκέφτονταν να την σκηνοθετήσει ο Terry Gilliam. Οπότε έπρεπε γενικά να δώσουν πάρα πολλά χρήματα για να βγάλουν το φιλμ. Όσον αφορά τα συμβόλαια “δεν είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι της DC ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν” αναφέρει ο Moore.

Το WATCHMEN δεν έχει σταματήσει να εκδίδεται – και ούτε υπάρχει περίπτωση… – εδώ και 25 χρόνια. Τότε πίστευαν ότι μόλις το graphic novel σταματήσει να τυπώνεται αυτομάτως τα δικαιώματα θα γύριζαν στους δημιουργούς. Αλλά τότε δεν φαντάζονταν ότι θα διαρκούσε τόσο και. μόλις είδαν ότι η DC μάλλον δεν θα το άφηνε να βγει εκτός έκδοσης, είπαν ότι ίσως θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτούν τα συμβόλαια σχετικώς. “Μάλλον θα πρέπει να βάλω κάποιον δικηγόρο να το ψάξει” λέει. Προφανώς υπάρχουν στη μέση τεράστια συμφέροντα για εξίσου τεράστια ποσά, και για αυτό τον λόγο χρειάζονται απελπισμένα να τον κάνουν να υπογράψει κάτι το οποίο δεν πρόκειται.

Και αυτό επειδή ο Moore πιστεύει ότι η δουλειά που έκαναν στο WATCHMEN είναι κάπως ξεχωριστή. Τη σέβεται πολύ και δεν θέλει να τη βλέπει να εκπορνεύεται. Ακόμα και εάν είναι να βγάλει πολλά χρήματα από αυτό. Δεν θα ήθελε με τίποτα η δουλειά του να γεννήσει άλλες δουλειές και άλλες και άλλα πράγματα, που στο τέλος να μην θυμίζουν το αρχικό και να είναι άτσαλες και άτεχνες. Πάνω σε αυτό λέει ότι “πιστεύω πως ίσως η νέα διεύθυνση της DC δεν έχει περισσότερο ταλέντο, ούτε βλέψεις για το μέλλον σε σχέση με την παλιά διεύθυνση”. Δέχονται να εξαντλήσουν μέχρι θανάτου ένα έργο 25 χρόνων, ενώ έχουν ήδη ταλέντα να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν καινούρια πράγματα, παρά αναμασήματα των παλιών, με τέτοιο τρόπο ώστε να τα ντροπιάζουν.
Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν άνθρωποι σε ολόκληρη την βιομηχανία comics που να μπορούν κάνουν καινούρια πράγματα, εξίσου σημαντικά με το WATCHMEN.

Συνοψίζοντας, στη συνέντευξη γίνεται σαφές ότι ο Alan Moore δεν έχει σιχαθεί τα comics ως Mέσο, αλλά τη βιομηχανία, την οποία αγαπούσε. Αλλά το μόνο που έγινε, όταν πίστεψε ότι αδικείται και το είπε, ήταν ότι τον αγνόησαν και συνέχισαν να το κάνουν από τότε.

*: Όσοι με ξέρουν προσωπικά ή διαβάζουν διάφορες βλακείες που γράφω, ξέρουν ότι δεν πιστεύω σε άλλους θεούς εκτός του Alan Moore και του Naoki Urasawa-sensei:P
Αλλά και αυτό είναι απλώς τιμητικό και ένδειξη σεβασμού και τίποτε παραπάνω.
Εάν τυχόν υπολογίζετε πολύ την θρησκεία σας, σας ζητώ συγνώμη και δεν χλευάζω τον θεό σας, απλώς αστειεύομαι, no offence.
End of disclaimer. Good day.