5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.47

Ο Bob Harras, αναλαμβάνει Editor-in-Chief της DC Comics, το San Diego Comic-Con παραμένει στην πόλη μέχρι και το 2015, ο Δήμος Αχαρνών διοργανώνει μέσα στον Οκτώβρη, Φεστιβάλ Comics, η Wonder Woman επιστρέφει στη Μικρή Οθόνη και το Graphic Novel Reporter προτείνει τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες του φθινοπώρου. Είναι η στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, πιστή στο ραντεβού της με την ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε.

  • 1. O BOB HARRAS ΝΕΟΣ EDITOR-IN-CHIEF ΤΗΣ DC COMICS

Η ανακοίνωση ήρθε μέσω του blog της εταιρίας, The Source: Ο Bob Harras, ο άνθρωπος που υπήρξε Editor-in-Chief της Marvel Comics από το 1995 έως και το 2000, αναλαμβάνει δέκα χρόνια μετά το ίδιο πόστο, αυτή τη φορά για λογαριασμό της DC Comics. Τα τελευταία χρόνια ο Harras ήταν υπεύθυνος για τα collected editions της εταιρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα είναι υπεύθυνος για τις εκδόσεις της DC Comics, του MAD Magazine, της Vertigo και του DC Universe – το τελευταίο αναφέρεται στο superhero line της DC Comics, η ξεχωριστή αναφορά όμως στην παρούσα ανακοίνωση, αφήνει την υπόνοια του διαχωρισμού του ως ξεχωριστό imprint. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, αυτός στον οποίο έδιναν αναφορά οι editors της DC, αναφερόταν στα credits ως Executive Editor. Τελευταία Editor-In-Chief ήταν η Jenette Kahn που κατείχε τον τίτλο από το 1981 έως το 2002.

Ο Harras θα λογοδοτεί στους Co-Publishers Dan Didio και Jim Lee, οι οποίοι με δηλώσεις τους, τον χαρακτήρισαν ως έναν επαγγελματία με εξαιρετικό ένστικτο σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση ταλέντων, χαρακτήρων και ιστοριών. Φαίνεται όμως ότι ευρύτερα και η βιομηχανία αντέδρασε πολύ θετικά στην είδηση: Το CBR φιλοξενεί δηλώσεις -μεταξύ άλλων- από τους Joe Quesada, Kurt Busiek, Jimmy Palmiotti, John Romita Jr, Fabian Nicieza, Whilce Portacio και Keith Giffen, ενώ στο Newsarama  μίλησαν επαγγελματίες του χώρου, όπως οι Tom DeFalco, Alan Davis, J.M. DeMatteis, Rob Liefeld και Erik Larsen.

Τέλος, αξίζει να διαβάσετε στο Newsarama το άρθρο με τίτλο  The Defining Moments of Bob Harras, New DC Comics E-i-C, όπου μπορείτε να ξαναθυμηθείτε ή να μάθετε τα πάντα (τουλάχιστον όσα έχουν σημασία) για την πορεία ενός από τους πλέον αμφιλεγόμενους επαγγελματίες του χώρου. Ενδεικτικά αναφέρω:

– Ως συγγραφέας, editor και επιμελητής collected editions, ο Harras εμφανίζεται στο Comics.org, με περισσότερα από 6.400 credits.

– Ο Peter David στο HULK, ο Rob Liefeld στο NEW MUTANTS, και ο Jim Lee στο UNCANNY X-MEN, ήταν δικές του επιλογές.

– Έδειξε την έξοδο στον Chris Claremont (μετά από 17 χρόνια παραμονής στους X-Men).

– Υπήρξε συγγραφέας του τίτλου AVENGERS, από το 1991 έως και το 1996, στηρίζοντας τις ιστορίες του σε δευτεροκλασάτους ήρωες όπως ο Black Knight, η Sersi, και η Crystal.

– Ήταν editor των X-Men το 1991, όταν το #1 του τίτλου, πούλησε 8,3 εκατομμύρια αντίτυπα.

– Αδιαμφισβήτητη επιτυχία του, το γεγονός ότι κατάφερε να διατηρήσει υψηλά τις πωλήσεις, παρά την μαζική έξοδο των τότε superstars δημιουργών για να δημιουργήσουν την Image.

-Το Heroes Reborn, όπου έδωσε τους τίτλους AVENGERS και CAPTAIN AMERICA στον Rob Liefeld και FANTASTIC FOUR και IRON-MAN στον Jim Lee, αποδείχθηκε η πιο προβληματική επιλογή του. Το κοινό δεν ανταποκρίθηκε όπως αναμενόταν με δεδομένη τη δημοφιλία των δημιουργών, ενώ σε αυτό βοήθησαν και οι απανωτές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των τίτλων.

  • 2. TO COMIC-CON ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ SAN DIEGO ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015

Να υπενθυμίσουμε ότι το μεγαλύτερο convention στον κόσμο έφτασε στα όριά του το 2007 και έκτοτε βρισκόταν σε αναζήτηση εγκαταστάσεων σε άλλες πόλεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φιλοξενίας των 125.000 επισκεπτών, αλλά και του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού εκθετών. Υποψήφιες πόλεις ήταν το Los Angeles και το Anaheim, καθώς το συμβόλαιο με την πόλη του San Diego έληγε το 2012. Αφού μελέτησαν και τις τρεις προτάσεις, οι διοργανωτές αποφάσισαν να παραμείνει το convention στην πόλη, ανανεώνοντας το συμβόλαιο έως και το 2015. Το Comic-Con πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1970 στο Grant Hotel, με μόλις 300 επισκέπτες. Το 2010 γιόρτασε 41 χρόνια διαρκούς παρουσίας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το σκεπτικό πισω από την απόφαση να παραμείνει το συνέδριο στο San Diego, o Tom Spurgeon του Comics Reporter φιλοξενεί συνέντευξη με το υπεύθυνο του τμήματος Marketing και Δημοσίων Σχέσεων, David Glanzer. Παράλληλα μπορείτε να διαβάσετε και τη συνέντευξη που παραχώρησε αυτό το καλοκαίρι ο Glanzer, στο Comicdom και τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.

  • 3. ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ COMICS ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

Με στόχο την ανάδειξη της αξίας και της πολυμορφίας των comics, η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στις 18, 19, 20 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, προσκαλώντας δημιουργούς να προβάλουν το έργο τους είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων, τη 12η Οκτωβρίου 2010. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει έκθεση καλλιτεχνών comics, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παράλληλες εκδηλώσεις (συναυλίες, performance, βιντεοπροβολές) και μαθητικό διαγωνισμό. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο 210-2321470.

  • 4. H WONDER WOMAN ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ TV

Η είδηση εμφανίστηκε τόσο στο Heat Vision Blog του Hollywood Reporter όσο και στο Deadline. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Warner Bros. Television βρήκε τον παραγωγό (και ενδεχομένως και τον σεναριογράφο) της σειράς, στο πρόσωπο του David E. Kelley, παραγωγού και δημιουργού σειρών όπως οι BOSTON LEGAL, ALLY MCBEAL, PICKET FENCES και CHICAGO HOPE. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να μην αφορά η σειρά τη σύγχρονη εκδοχή της ηρωίδας, αλλά εκείνη της Golden Age. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η αλλαγή στη στολή της Wonder Woman πριν από μερικούς μήνες, έγινε μεταξύ άλλων με στόχο την ευκολότερη μεταφορά του concept στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια αναζητείται το κατάλληλο concept για μία ταινία, φαίνεται όμως ότι εκτός από τη δυσκολία που έχουν στη DC να φέρουν την ήρωίδα σε σημερινά πρότυπα, είναι εξίσου δύσκολο να τη μεταφέρουν και στο σινεμά. Ακόμα και ο Joss Whedon επιστρατεύτηκε κάποια στιγμή από τα studios για να γράψει και να σκηνοθετήσει το film. Σύμφωνα όμως με δήλωσή του “δεν τους άρεσε η εκδοχή μου”.

Στη μνήμη του κοινού υπάρχει ακόμα έντονη η camp εκδοχή των 1970s με πρωταγωνίστρια την πανέμορφη Lynda Carter, αρχικά στο ABC και αργότερα στο CBS, από το 1975 μέχρι το 1979. Και ποια καλύτερη ευκαιρία από αυτή, για να τη θυμηθούμε;

  • 5. ΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ESSENTIALS ΤΟY GRAPHIC NOVEL REPORTER

Πιστό στο ραντεβού του με τα σημαντικότερα graphic novels που θα κυκλοφορήσουν αυτό το φθινόπωρο, τo Graphic Novel Reporter προτείνει όσα αξίζει να διαβάσουμε ή έστω να ενημερωθούμε για την κυκλοφορία τους! Θα τα βρείτε χωρισμένα -πολύ βολικά- σε κατηγορίες, ανάλογα με το target group που απευθύνονται:  Kids | Tweens | Teens | Nonfiction | Adult Fiction (προετοιμαστείτε να περάσετε πολύ χρόνο στα πέντε links, η λίστα είναι πραγματικά μεγάλη)