LADIES COMICS PROJECT (Ένα Πείραμα – Πολλά Θύματα;)

Μία από τις πιο ενημερωμένες ιστοσελίδες σχετικά με τα comics είναι (πέρα από το COMICDOM, φυσικά!) το CBR. Μια στήλη που με ενδιαφέρει είναι η στήλη της Kelly Thompson, “She Has No Head” και πρόκειται για τη γυναικεία ματιά στον κόσμο των comics (μην ακούσω τίποτα σαρκαστικά γέλια). Αφορμή για να αναφέρω τη στήλη αυτή, ήταν το LADIES COMICS PROJECT. Μη φοβάστε! Δεν είναι κανένα καταχθόνιο σχέδιο των γυναικών να καταλάβουν την comics σκηνή. Είναι ένα πείραμα που έκανε η Thompson και αφορά τη σχέση γυναικών και ανάγνωσης comics.

Το πείραμα ήταν σχετικά απλό: η αρθρογράφος μάζεψε γυναίκες διαφόρων ηλικιών, επαγγελμάτων, συνηθειών, κάποιες από τις οποίες είχαν μεγαλύτερη και κάποιες μικρότερη “έκθεση” στην ανάγνωση comics. Αφού μάζεψε το ανθρώπινο δυναμικό της, τους έστειλε μια λίστα από τα comics του Σεπτεμβρίου. Τα μόνα στοιχεία που τους έδωσε ήταν τα εξώφυλλα, ο τίτλος και η ημερομηνία έκδοσης. Τα… θηλυκά της ομάδας αποφάσιζαν μόνα τους πoιο comic θα σχολίαζαν, αρκεί να το προλάβαιναν.

Από την αρχή κιόλας, η Thompson έβγαλε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ενώ το 70% της λίστας της αποτελούνταν από superhero comics, μόνο 5 από τις 18 γυναίκες επέλεξαν superhero τίτλους και από αυτές μόνο 2 τους είχαν σαν πρώτη επιλογή τους. Εντάξει, ήταν αναμενόμενο αυτό, δε λέω. Αλλά και πάλι, μόνο 2 από τις 18 είναι απελπιστικά λίγο.

Το πιο δημοφιλές ήταν το I ZOMBIE #5 και η αλήθεια είναι ότι είχε ένα πιασάρικο εξώφυλλο, ενώ το AMERICAN VAMPIRE, το MORNING GLORIES και το FABLES έφτασαν ψηλά.

Το LADIES COMICS PROJECT με ενθουσίασε και το ζήλεψα κιόλας. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και ενθουσιώδης, πράγμα που σημαίνει είτε ότι η Thompson έχει πολύ καλές φίλες, είτε ότι το θέμα “comics” δεν είναι και τόσο τρομαχτικό για τις γυναίκες όσο κάποιος εύκολα θα μπορούσε να συμπεράνει. Αυτό μπορεί να το δει κανείς και από τα σχόλια πολλών από τις… reviewers. Παρ’ όλο που πολλές από αυτές έπεφταν με τα μούτρα σε ένα θέμα που αγνοούσαν και κάποιες στη μέση μιας ongoing σειράς, τα κατάφεραν μια χαρά. Μπήκαν όλες σχεδόν στο κόλπο και έκριναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βάζοντας την προσωπική τους γνώμη και χιούμορ. Και άσχετα από το αν τους άρεσε ή όχι αυτό που είχαν στα χέρια τους, φαίνεται να διασκέδασαν τη διαδικασία. Πολλές ήταν οι αναγνώστριες που εμφανίστηκαν ενοχλημένες από τις διαφημίσεις, τις οποίες και βρήκαν διασπαστικές. Αρκετές ήταν, μάλιστα, που τσίμπησαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν να διαβάζουν τη σειρά! Μεγάλο ήταν και το ποσοστό των γυναικών που δήλωσαν ότι ανασκεύασαν την άποψή τους για το Μέσο και ότι ακόμα και αν πολλές από αυτές δε θα αγόραζαν comics, σίγουρα θα τα διάβαζαν αν έπεφταν στα χέρια τους και σε καμία περίπτωση δε τα “φτύνουν” πια.

Το πείραμα θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη, από τα οποία έχουν αποκαλυφθεί τα δύο εδώ και εδώ. Ρίξτε μια ματιά, γιατί έχει γέλιο.

Α, να τονίσω πως η ίδια η Thompson εμπνεύστηκε το project αυτό από μια σειρά ξεκαρδιστικών posts της Laura Hudson, όπου η αρθρογράφος βάζει τη μαμά της να σχολιάσει μερικά comics της ανεξάρτητης σκηνής. Όταν λέω ξεκαρδιστικά, το εννοώ!