THE EXAMPLE

Writer: Tom Taylor
Artist: Colin Wilson
Gestalt

Αν δεν έχετε ακούσει ξανά για τη Gestalt, ο λόγος είναι μάλλον το ότι εδρεύει στην Αυστραλία. Αν και αρκετές φορές είχα δει στο PREVIEWS κάποια solicitations της εταιρείας που μου φάνηκαν ενδιαφέροντα, συνήθως τσιγκουνευόμουν, την τελευταία στιγμή, τα χρήματα και έβγαζα τις κυκλοφορίες της από τη λίστα με τις παραγγελίες μου. Το THE EXAMPLE ήταν, όμως, τόσο οικονομικό, που δεν μπορούσα να καταφύγω σε αυτή τη δικαιολογία και δοκίμασα την τύχη μου.

Όλη η δράση της ιστορίας εκτυλίσσεται σε 10 σελίδες, στις αποβάθρες ενός σιδηροδρομικού σταθμού, ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Οι δυο τους πιάνουν κουβέντα, με αφορμή την καθυστέρηση του τρένου, την αποχώρηση ενός τρίτου άνθρωπου (τον οποίο ο αναγνώστης ποτέ δεν αντικρίζει) από το σταθμό και τη βαλίτσα που άφησε πίσω του.

Το THE EXAMPLE είναι η διασκευή ενός βραβευμένου σύντομου θεατρικού. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία από θέατρο για να το αντιληφθεί κανείς αυτό, ακόμη και αν δε διαβάσει τα κείμενα που συνοδεύουν το comic. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα για να φανταστείς πως ακόμη και ένα άδειο σκηνικό με δυο ηθοποιούς και μια βαλίτσα (ή ακόμη και χωρίς αυτή), θα μπορούσε να γίνει ο χώρος που θα ζωντανέψει την ιστορία του Tom Taylor. Και το ερώτημα που γεννάται είναι το κατά πόσο μια τόσο “θεατρική” ιστορία, μπορεί να λειτουργήσει ως comic.

Αυτός που ανέλαβε να μεταφέρει την ιστορία σε comic, είναι ο Νεοζηλανδός Colin Wilson, ένας δημιουργός με μεγάλη καριέρα στο 2000AD (JUDGE DREDD, ROGUE TROOPER), αλλά και δημοσιευμένες δουλειές στη Γαλλία (LA JEUNESSE DE BLUEBERRY , DANS L’OMBRE DU SOLEIL , DU PLOMB DANS LA TETE) και στις ΗΠΑ (POINT BLANK, STAR WARS). Ο Wilson καταφέρνει να χρησιμοποιήσει το Μέσο, έτσι ώστε η ιστορία να μη μοιάζει ξένη σε αυτό και να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για ένα διάλογο διάρκειας δέκα σελίδων.

Ο Tom Taylor έδειξε τόσο ενθουσιασμένος με τη διασκευή, που αποφάσισε να επικεντρωθεί στη συγγραφή comics. Μάλιστα, τώρα γράφει, μεταξύ άλλων, κάποιους τίτλους STAR WARS και τα τελευταία τεύχη του AUTHORITY, ενώ ετοιμάζει, από τη Gestalt, μια συλλογή από short stories, με τίτλο BRIEF CASES, πρώτη εκ των οποίων θα είναι το THE EXAMPLE.

Το THE EXAMPLE είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά. Μπορεί να μην το βρήκα αψεγάδιαστο, αλλά μάλλον θα προσπαθήσω να διαβάσω και κάποια ακόμα δουλεία του Taylor, ενώ σίγουρα, την επόμενη φορά, θα είμαι πολύ λιγότερο επιφυλακτικός για να παραγγείλω κάτι από τη Gestalt. Και τώρα που κοιτάω το site της εταιρίας, διαβάζω πως προσφέρει free shipping worldwide μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Χμμμμ….

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fWBUVfmfXXs[/youtube]