LOVE AND ROCKETS: NEW STORIES #3

Writers/Artists: Gilbert Hernandez / Jaime Hernandez
Fantagraphics Books

Δε μπορώ να πω πως το νέο volume του LOVE AND ROCKETS ήταν το comic που περίμενα με μεγαλύτερη ανυπομονησία από οποιοδήποτε άλλο. Πολύ φοβάμαι πως ένας λόγος για αυτό είναι το ότι μάλλον θεωρώ τις δουλειές των αδερφών Hernandez ως δεδομένες. Τα παλιά τους comics είναι πάντα εκεί για να τα διαβάσεις για πρώτη φορά και να τα ξαναδιαβάσεις χωρίς να χάνουν σε τίποτε με το πέρασμα του χρόνου, ενώ η συνέπεια με την οποία μας προσφέρουν συνεχώς νέες δουλειές τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια είναι στα μάτια μου τουλάχιστον συγκλονιστική.

Ο άλλος λόγος είναι πως οι ιστορίες τους έχουν την ικανότητα να κρύβονται σε κάποιο σημείο του μυαλού μου που δεν είναι άμεσα προσβάσιμο. Αν περάσουν κάποιοι μήνες από την ανάγνωση κάποιου τεύχους, νιώθω πως δε θυμάμαι πια τις τελευταίες εξελίξεις στις ζωές των χαρακτήρων τους. Με το που πιάνω όμως στα χέρια μου την καινούρια δουλειά, όλες οι πληροφορίες για το τι έχει γίνει  μέχρι τώρα και το παρελθόν των χαρακτήρων επιστρέφουν λες και τις διάβασα το προηγούμενο βράδυ. Σαν ένας παλιός καλός φίλος που έχεις καιρός να συναντήσεις, αλλά μόλις βρεθείτε είναι σα να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα.

To LOVE AND ROCKETS: NEW STORIES αποτελεί ουσιαστικά το τρίτο volume της σειράς των αδερφών Hernandez και εκδίδεται σε ετήσια βάση. Στα δυο πρώτα τεύχη του οι Los Bros έδειξαν την τάση να κάνουν κάτι διαφορετικό από το παρελθόν τους. Έτσι ο Jaime έφτιαξε μια μεγάλη υπερηρωική ιστορία ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των ιστοριών του Gilbert είχε έναν έντονα σουρεαλιστικό και αρκετά abstract χαρακτήρα. Σε αυτό το τεύχος, ο Jaime επιστρέφει σε πολύ πιο down to earth ιστορίες που αφορούν τo παρελθόν και το παρόν της Maggie (και όχι μόνο) ενώ ο Gilbert ασχολείται (μάλλον) με μια ακόμη καλτ ταινία επιστημονικής φαντασίας της Fritz με τίτλο SCARLET BY STARLIGHT αλλά και με τις περιπέτειες της “Killer” (την οποία είχαμε δει στο προηγούμενο τεύχος).

To SCARLET BY STARLIGHT είναι σκοτεινό, βίαιο και μάλλον απαισιόδοξο, πολύ κοντά στο ύφος των πρόσφατων δουλειών του Glibert όπως το TROUBLEMAKERS και το CHANCE IN HELL.  Ίσως αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο σε αυτή είναι και πάλι ο τρόπος με τον οποίο ο δημιουργός χρησιμοποιώντας τα μελάνια του δημιουργεί ολόκληρη την ατμόσφαιρα με τον τρόπο απεικονίζει τα backgrounds των panel του (τον ουρανό, την γή ή τις φυλλωσιές των δέντρων).

Βέβαια είναι μάλλον περιττό να μιλήσουμε για τις ικανότητες των αδερφών Hernadez. Τόσο του Gilbert όσο βεβαίως και του Jaime αφού είναι δυο από τους καλύτερους “τεχνίτες” των comics. Ίσως για αυτό και είναι τόσο εντυπωσιακό το ότι η ιστορία του Jaime με έπιασε τόσο απροετοίμαστο…

Προσπαθώντας να αποφύγω κάθε είδους spoiler θα πω πως είναι πραγματικά εξαιρετικό το ότι γίνεται κάθε φορά τόσο έντονα αντιληπτό πόσο σπουδαίος δημιουργός είναι ο Jaime Hernandez. Πέρα από το πανέμορφο λίτο και ουσιαστικό artwork του αυτό που συνεχίζει να με εκπλήσσει είναι ο τρόπος με τον οποίο λέει τις ιστορίες του στα περιθώρια των καρέ του. Τα πράγματα που βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα καρέ ή τις σελίδες και όλα όσο εννοούνται είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικά με όσα λέγονται ξεκάθαρα μέσα στα panel. Μικρές ή όχι και τόσο μικρές λεπτομέρειες που συνθέτουν ένα πλέγμα από ιστορίες που μπορεί να είναι απλές και καθημερινές ή σκληρές και παράξενες, αλλά που σε κάθε περίπτωση αποδίδονται με ένα τρόπο σαγηνευτικό.

Η αλλαγή των μαλλιών ή των ρούχων των χαρακτήρων αποκαλύπτουν σε ποια εποχή εξελίσσεται η ιστορία, ενώ ο τρόπος που ο χρόνος απεικονίζεται με το πέρασμα των καρέ και των σελίδων είναι σίγουρα μοναδικός.  Το  αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο ιστοριών που θα σοκάρουν τον  αναγνώστη, όχι μόνο εξαιτίας  του περιεχομένου τους, όσο κυρίως λόγω των μοναδικών ικανοτήτων του δημιουργού τους.

Με το που ολοκλήρωσα το διάβασμα του νέου LOVE AND ROCKETS, το μόνο που σκέφτομαι είναι το πόσο πολύ θέλω να διαβάσω και άλλο. Σίγουρα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι το επόμενο τεύχος και πιθανότητα όταν κυκλοφορήσει θα αναγνωρίσω πως  αξίζε κάθε μέρα αναμονής, αλλά ευτυχώς προς το παρόν μπορώ πάντα να επιστρέψω σε προηγούμενες δουλειές των αδερφών Hernandez, αλλά και να διαβάσω ξανά και ξανά το τελευταίο τους έργο.  Εδώ άλλωστε οι αδερφοί  Hernandez βρίσκονται σε μια ακόμα κορυφαία στιγμή της καριέρας τους… απλά μέχρι να έρθει η επόμενη.