5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.53

Superman και Spider-Man έτοιμοι για (προσωρινή) θυσία στο βωμό των πωλήσεων, ο Batman ανεβαίνει στη σκηνή αλλά όχι για musical, ο δημιουργός του Garfield κάνει μια απερίγραπτη γκάφα, ο J. Michael Straczynski εγκαταλείπει τους μηνιαίους τίτλους και η DC ανοίγει το digital store της. Είναι η στήλη 5 Πρόσφατα Νέα, με τις κυριότερες ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε.

ΒΟΝUS FUN STUFF: Gallery με εξώφυλλα από το V FOR VENDETTA σε εξαιρετική ανάλυση, fan film από την Ιταλία με πρωταγωνιστές τους X-Men και νέες εικόνες από την ταινία TINTIN.

  • 1. DEATH OF SPIDER-MAN… AND SUPERMAN???

Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι τον θάνατο στα υπερηρωικά comics, ακολουθεί η φράση “I got better”, ειδικά για τους σημαντικούς χαρακτήρες, αλλά όπως και να το κάνουμε η ανακοίνωση μιας τέτοιας προοπτικής δημιουργεί συζητήσεις στους χώρους των fans. Όντως σκοπεύουν να σκοτώσουν τον Spider-Man; Κι αν ναι, μέχρι πότε; Μήπως δεν θα πεθάνει ο χαρακτήρας, αλλά θα αφήσει για λίγο τη στολή προκειμένου να τη φορέσει κάποιος άλλος; Σε κάθε περίπτωση το εξώφυλλο από το Marvel Previews του Φεβρουαρίου είναι ξεκάθαρο ως προς το μήνυμα (τηρώντας όμως σιγή ιχθύος ως προς κάθε λεπτομέρεια ή ερμηνεία). Μέχρι τη στιγμή που ανέβηκε η στήλη στο διαδίκτυο δεν έχει ανακοινωθεί κάτι περισσότερο, ενώ σύμφωνα με το CBR, όταν ρωτήθηκαν εκπρόσωποι της εταιρίας, απάντησαν το αναμενόμενο “no comment”.

Και πριν καλά, καλά αρχίσει να μεταδίδεται η είδηση, ήρθε και η απάντηση της DC, με τη δημοσίευση στο DC Universe blog, της εικόνας που δείχνει το σήμα του Superman να στάζει αίμα και με headline “Doomsday Will Reign!”. Captain America και Batman, παραχωρήστε τη θέση σας στον Spider-Man και τον Superman! Θα έλεγα ότι έχει καταντήσει αστείο να ακολουθεί η μία εταιρία την ουρά της άλλης, αλλά αυτό γίνεται πλέον τόσο ξεδιάντροπα, που ακριβώς επειδή το έχουμε αναλύσει τόσες φορές, εγώ τουλάχιστον, νιώθω λίγο αυτιστικός κάθε φορά που το αναφέρω. Η μόνη λύση για να σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν μεσ’ τα μούτρα μας, είναι να μην ανταποκρινόμαστε πλέον σαν τα πρόβατα στα μαρκετινίστικα παιχνιδάκια τους. Θέμα προτεραιοτήτων είναι, μην τρελαθούμε κιόλας…

  • 2. BATMAN LIVE: O DARK KNIGHT ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

To Batman Live δεν είναι musical (όπως καλή -κακή- ώρα εκείνο του Spider-Man στο Broadway), αλλά ένα big budget show, που αποτελεί φυσική εξέλιξη των στυλ Vegas, stunt shows, που το αμερικανικό κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στα θεματικά πάρκα Six Flags. Το -σχεδιασμένο για στάδιο- multi-media show (δείτε εδώ την ιστοσελίδα του) αποτελεί συμπαραγωγή της DC και της Water Lane Productions Ltd. – της βρετανικής εταιρίας πίσω από το animatronic arena show “Walking With Dinosaurs.”

Η παράσταση θα βασιστεί σε καινούρια ιστορία ειδικά γραμμένη για το show, με πρωταγωνιστές τον Batman και τον Robin αλλά και με εμφανίσεις χαρακτήρων όπως ο Alfred, ο Joker, ο Riddler, η Catwoman και ο Penguin. Αυτό που θα δουν οι θεατές θα είναι μία μίξη από ηθοποιούς, κασκαντέρ, πυροτεχνήματα, video elements και άλλα θεαματικά εφέ. Συνολικά θα απασχοληθούν για το show, 45 performers, η σκηνή θα ξεπερνά τα 30 μέτρα, ενώ η οθόνη στην οποία θα προβάλονται τοποθεσίες όπως η έπαυλη των Wayne, η Batcave και το Arkham Asylum, θα ξεπερνά σε πλάτος τα 39 μέτρα.

Το “Batman Live” θα κάνει την παρθενική εμφάνισή του στο Manchester στις 20 Ιουλίου 2011 και θα ακολουθήσουν Newcastle, Γλασκόβη, Sheffield, Birmingham, Λονδίνο, Liverpool, Nottingham, Δουβλίνο και Belfast, πριν φτάσει στην Αμερική το καλοκαίρι του 2012. Από τις 12 Νοεμβρίου, διατίθενται εισιτήρια για τις παραστάσεις του 2011 στη Μεγ. Βρετανία και την Ιρλανδία.

  • 3. ΚΑΚΟ, ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ TIMING ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ GARFIELD

Αν αυτό το συμβάν έπεφτε στην αντίληψη του χαρακτήρα των Simpsons, Comic Book Guy, το πιο πιθανό είναι ότι θα το χαρακτήριζε και αυτός “worst timing ever”. Μιλάμε για τη γκάφα του βετεράνου cartoonist Jim Davis, του οποίου το παρακάτω strip εμφανίστηκε την 11η Νοεμβρίου, ημέρα που αποτύουν στις ΗΠΑ φόρο τιμής στους παλαίμαχους στρατιώτες της χώρας.

Ύστερα από διαμαρτυρίες αναγνωστών στο  syndication site του δημοφιλούς comic-strip, o Davis τοποθετήθηκε:

In what has to be the worst timing ever, the strip that runs in today’s paper seems to be making a statement about Veterans. It absolutely, positively has nothing to do with this important day of remembrance. Regarding today’s Garfield comic strip , it was written almost a year ago and I had no idea when writing it that it would appear today — of all days. I do not use a calendar that lists holidays and other notable days so when this strip was put in the queue, I had no idea it would run on Veterans Day. What are the odds? You can bet I’ll have a calendar that lists everything by my side in the future.

My brother Dave served in Vietnam. My son James is a Marine who has had two tours of duty, both in Iraq and Afghanistan. You’d have to go a long way to find someone who was more proud and grateful for what our Veterans have done for all of us.

Please accept my apologies for any offense today’s Garfield may have created. It was unintentional and regrettable.

Με δεδομένο το ιστορικό του Davis (ο αδελφός του είχε υπηρετήσει στο Βιετνάμ, αλλά και ο γιος του στο Ιράκ και το Αφγανιστάν), είναι μάλλον προφανές ότι δεν πρόκειται για πολιτική τοποθέτηση, αλλά για σαφές παιχνίδι της τύχης που προέκυψε από την έλλειψη προγραμματισμού. Ο Davis δεσμεύτηκε ότι στο εξής θα χρησιμοποιεί ημερολόγιο, ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο.

  • 4. ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ SUPERMAN KAI WONDER WOMAN O STRACZYNSKI – ΑΦΟΣΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ GRAPHIC NOVELS

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της DC, πρόκειται να κυκλοφορήσει sequel του best-selling “SUPERMAN: EARTH ONE” από το ίδιο creative team, τον συγγραφέα J. Michael Straczynski και τον σχεδιαστή Shane Davis. Το graphic novel γνώρισε μεγάλη επιτυχία και βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας των NEW YORK TIMES, και η DC απέδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της, βάζοντας άμεσως μπροστά τη δημιουργία της συνέχειας.

Παράλληλα, σε σύντομη δήλωσή του, ο Straczynski ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να γράφει τους τίτλους WONDER WOMAN και SUPERMAN, με τον Chris Roberson να αναλαμβάνει να τελειώσει το “Grounded” story arc στο SUPERMAN #707 και αντίστοιχα τον Phil Hester να αναλαμβάνει τη σειρά WONDER WOMAN από το #605. Ο Straczynski δήλωσε ότι θα καθοδηγήσει τους νέους συγγραφείς, καθώς οι ιστορίες παραμένουν δική του σύλληψη, αλλά ότι παράλληλα τον ενδιαφέρει να μετακινηθεί στα graphic novels και τις αυτοτελείς mini σειρές, καθώς όπως λέει “εκεί πάει η βιομηχανία, αλλά και από δημιουργικής άποψης, τα limited series και τα graphic novels ήταν πάντα το δυνατό μου σημείο, καθώς μου επέτρεπαν να λέω ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος”.

Σε σύντομη συνέντευξή του στο BLEEDING COOL, o Straczynski ανέφερε ότι τώρα που έχει χρόνο, σκοπεύει να ολοκληρώσει και τη σειρά THE TWELVE (σε σχέδιο Chris Weston) που είχε ξεκινήσει στη Marvel και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Η είδηση αυτή έχει πολλές αναγνώσεις: Όχι μόνο ότι ο Straczynski, γνωστός για τις καθυστερήσεις του στους μηνιαίους τίτλους που έγραφε, έχει την ευκαιρία να περάσει σε ένα άλλο format, αλλά και ότι η διαφαινόμενη μετακίνηση της αγοράς προς τα graphic novels, μετράει ήδη την πρώτη δηλωμένη και καταγεγραμμένη μετεγγραφή της. Το αν το γεγονός είναι αποσπασματικό ή αν σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, θα το δείξει ο χρόνος. Στο μεταξύ, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε ένα άρθρο στο 4thletter.net, όπου ο συντάκτης του στήνει στον τοίχο τον συγγραφέα, και όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, σε πολλά σήμεια, όχι αδικαιολόγητα…

  • 5. “ΑΝΟΙΞΕ” ΤΟ DIGITAL STORE ΤΗΣ DC

Την ανακοίνωση έκανε ο συν-εκδότης της DC, Jim Lee, στο The Source blog, και αφορά στο ηλεκτρονικό κατάστημα της DC για τα digital comics, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τον reader του comiXology, όπως εξάλλου και τα applications για iPhone και iPad. Τα comics που θα αγοράζονται από το DC online θα μπορούν να προβληθούν σε desktops, αλλά θα είναι συμβατά και για άλλες πλατφόρμες, χωρίς επιπλέον χρέωση ή την ανάγκη για νέα logins.

Πασίγνωστοι τίτλοι όπως το THE DARK KNIGHT RETURNS του Frank Miller, το INVISIBLES του Grant Morrison και το TRANSMETROPOLITAN των Warren Ellis και Darick Robertson, θα βρίσκονται στο digital store μαζί με μία σειρά από #1 που θα διατίθενται δωρεάν. Το ηλεκτρονικό κατάστημα περιμένει τους αναγνώστες στο Read.DCComics.com/comiXology.

  • BONUS FUN STUFF

Εξώφυλλα, βίντεο, και άλλες ειδήσεις χαμηλής  περιεκτικότητας σε ενημερωτική αξία, αλλά άκρως ευχάριστες στο μάτι!

—- Remember, remember the fifth of November… Αν η φράση σας λέει κάτι, τότε μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Golden Age Comic Book Stories, το οποίο στις 5 Νοεμβρίου, ανέβασε ένα gallery με πολύ καλής ανάλυσης εικόνες των εξωφύλλων της σειράς V FOR VENDETTA.

—-Δεν ξέρω αν τελικά θα έπρεπε να τα λέμε fan films ή fun films, αλλά το παρακάτω βιντεάκι, αποτελεί την απόδειξη του ότι υπάρχουν εκεί έξω πολλοί fans με άφθονο ελεύθερο χρόνο και αρκετό geek γονίδιο στο DNA τους, ώστε να μπουν στη διαδικασία να γυρίσουν κάτι τέτοιο. Το γεγονός πάλι ότι το φιλμάκι με τίτλο X-MEN: District X είναι ιταλόφωνο (με αγγλικούς υπότιτλους), το κάνει κατά τη γνώμη μου ακόμη πιο αστείο. Meet the italian emo Wolverine!

—-Την περασμένη εβδομάδα, είδαμε μαζί τις πρώτες εικόνες της CGI ταινίας του Steven Spielberg για τον Tintin. Αυτή τη φορά οι νέες εικόνες έρχονται στο BleedingCool.com. Επέλεξα λοιπόν μία, η οποία είναι κατά τη γνώμη μου όχι μόνο πολύ όμορφη, αλλά και πιστή στο πνεύμα του comic του Hergé.