5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ – V.54

Μαθαίνουμε ότι ο Guillermo Del Toro θα σκηνοθετήσει τη νέα τηλεοπτική σειρά Hulk, βλέπουμε το trailer της ταινίας GREEN LANTERN, διαβάζουμε τη συνέντευξη-αφιέρωμα του Graphic NYC στον Art Spiegelman, το graphic novel του Dan Clowes, WILSON, γίνεται ταινία και το About.com δημοσιεύει τη λίστα του με τα καλύτερα manga της χρονιάς που τελειώνει.

BONUS FUN STUFF: Το musical του Spider-Man στις σελίδες της αμερικανικής VOGUE, ο Batman ιδωμένος από την οπτική της ρωσικής προπαγάνδας, οι τάφοι της Jean Grey γίνονται θέμα προς ανάλυση, τα all-time classic splash pages του John Byrne στους Avengers εξακολουθούν να συναρπάζουν, ενώ ζαλιστικά gif συγκεντρώνουν τις ενσαρκώσεις του Batman και του Joker.

  • 1. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ HULK, “ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ” GUILLERMO DEL TORO

Μερικές εβδομάδες πριν μιλούσαμε για την τηλεοπτική σειρά που βρίσκεται στα σκαριά με πρωταγωνιστή τον Hulk. Τα νεώτερα από αυτό το μέτωπο αφορούν στην εμπλοκή δύο ηχηρών ονομάτων (εντάξει το ένα είναι πιο ηχηρό από το άλλο): Ο Guillermo del Toro, σκηνοθέτης των δύο ταινιών HELLBOY, αλλά και των PAN’S LABYRINTH και BLADE II, και ο David Eick, παραγωγός του BATTLESTAR GALACTICA και δημιουργός του spinoff, BATTLESTAR GALACTICA: BLOOD & CHROME, θα είναι συν-δημιουργοί της νέας σειράς Hulk, και θα γράψουν μαζί το πιλοτικό επεισόδιο. Ενδέχεται μάλιστα ο Del Toro να το σκηνοθετήσει, αν αυτό επιτραπεί από το πρόγραμμά του. Η σειρά αναμένεται να βγει στη μικρή οθόνη το 2012, μετά την έξοδο στις αίθουσες της ταινίας THE AVENGERS. Η είδηση εμφανίστηκε στο DEADLINE, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και ότι η ηλικία του Bruce Banner θα είναι γύρω στα 25, και ότι ο χαρακτήρας θα είναι πιο δυναμικός από ότι τον έχουμε συνηθίσει. Σε αντίθεση με τις πρόσφατες κινηματογραφικές εμφανίσεις του Hulk που το πράσινο τέρας ήταν 100% CGI, o Del Toro σκέφτεται να ακολουθήσει ένα συνδυασμό προσθετικών και ειδικών εφέ.

  • 2. ΤΟ TRAILER ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ GREEN LANTERN

Η πρεμιέρα του trailer έγινε στο Entertainment Tonight, και αποτελεί το πρώτο τελικό δείγμα μίας “περιπέτειας” που ξεκίνησε στα τέλη των 1990s, όταν η Warner Bros άρχισε να θέτει τις βάσεις για ένα feature film. Τα αρχικά πλάνα ήταν για μια ταινία δράσης, αργότερα υπήρξε η σκέψη να τη μετατρέψουν σε κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Jack Black και τελικά αποφάσισαν να ξαναγυρίσουν στην αρχική ιδέα. Όταν ο Ryan Reynolds εμφανίστηκε φορώντας τη στολή στο εξώφυλλο του Entertainment Weekly, οι αντιδράσεις του κοινού ήταν από μουδιασμένες ως εντελώς αρνητικές. Μένει τώρα να δούμε αν μία “προβληματική” στολή είναι αρκετή για να συμπαρασύρει μία ολόκληρη ταινία. Δείτε το trailer που ακολουθεί κι αν θέλετε video stills από αυτό, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το CBR για ένα χορταστικό gallery!

  • 3. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ART SPIEGELMAN ΣΤΟ GRAPHIC NYC

H ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη σε εκείνους τους δημιουργούς comics που ζουν στη Νέα Υόρκη, και συνοδεύει τις συνεντεύξεις που φιλοξενεί με πρωτότυπες και πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφήσεις, έχει αυτή τη φορά προσκεκλημένο τον σπουδαίο Art Spiegelman, σε ένα αφιέρωμα-συνέντευξη που αξίζει να διαβάσετε και με πλούσιο υλικό από Illustrations που αξίζει να δείτε.

Ιδού ένα μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό απόσπασμα από τη συνέντευξη με τον δημιουργό του MAUS

“I remember very early in the ‘70s thinking that comics needed to strike a Faustian deal with the culture, now that they were no longer a mass mass medium,” Art says as he balances the Camel cigarette between his fingertips. “They were part of what happens in the detritus of the culture, but they weren’t the likely place to look for things to develop anymore. Newspaper strips were already shutting down rather than opening up, and the comic book industry was rapidly becoming tedious. Even the underground comics were beginning to shut down as the paraphernalia shops closed…”

και ένα ακόμη…

“When I first went to France in the late 70s I was impressed by their comic albums, in how high the level of mediocrity could actually be. It seemed so great compared to the mediocre level of mediocrity we had in the U.S. I realized ‘If comics realize their full potential, mediocrity would actually become more interesting.’ Now we actually have a sea of mediocre work that is worthy of being mediocre.”

  • 4. TO WILSON TOY DAN CLOWES ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΙΝΙΑ.

Τα υπερηρωικά δεν είναι το μόνα comics που μεταφέρονται στον κινηματογράφο, και ειδήσεις σαν κι αυτή έρχονται να μας το υπενθυμίσουν. Σύμφωνα με το Deadline, ο Alexander Payne σκηνοθέτης των ταινιών ABOUT SCHMIDT και SIDEWAYS είναι ο επικρατέστερος για να σκηνοθετήσει το adaptation του graphic novel, WILSON, για λογαριασμό της Fox Searchlight.

Η μεταφορά έργου του στο σινεμά δεν είναι καινούρια εμπειρία για τον Clowes. Ο ίδιος διασκεύασε το σενάριο για την ταινία GHOST WORLD (Υποψηφιότητα Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου στα Όσκαρ το 2001). Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο comic του και τη σκηνοθέτησε ο Terry Zwigoff, όπως εξάλλου και την ταινία ART SCHOOL CONFIDENTIAL (2006) που βασίστηκε σε μία από τις ιστορίες της ανθολογίας του Clowes, EIGHTBALL.

  • 5. TO ABOUT.COM ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ MANGA ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Μπορεί το 2010 να μην μας έχει αφήσει ακόμη, όμως η Deb Aoki του About.com δημοσίευσε ήδη τις προτάσεις της για τα καλύτερα manga της χρονιάς. Πολλά έγιναν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών εταιρίες έκλεισαν και άλλες μπήκαν στο παιχνίδι, ενώ το ρυθμό συχνά έδινε η μάχη κατά των scanlations. Δείτε τις προτάσεις στη λίστα που ακολουθεί και διαβάστε αναλυτικά για κάθε μία από αυτές στο συγκεντρωτικό άρθρο.

* Best New Manga: A Drunken Dream, Moto Hagio (Fantagraphics)
* Best New Manga (runner-up): Chi’s Sweet Home, Konami Konata (Vertical)
* Best New Shonen Manga: Cross Game, Mitsuru Adachi (Viz)
* Best New Shonen Manga (runners-up): Genkaku Picasso, Usumaru Furuya (Viz); Bakuman, Tsugumi Ohba and Takeshi Obata (Viz)
* Best New Shojo Manga: Arisa, Natsumi Ando (Del Rey Manga)
* Best New Shojo Manga (runners-up): Kamisama Kiss, Julietta Suzuki (Viz); Seiho Boys’ High School, Kaneyoshi Izumi (Viz)
* Best New Seinen/Josei Manga: Action: Biomega, Tsutomu Nihei (Viz)
* Best New Seinen/Josei Manga: Drama: Ayako, Osamu Tezuka (Vertical)
* Best New Seinen/Josei Manga: Comedy: Hetalia: Axis Powers, Hidekaz Himaruya (Tokyopop)
* Best New Seinen/Josei Manga: Slice of Life: Bunny Drop, Yumi Unita (Yen Press)
* Best New All-Ages Manga: Twin Spica, Kou Yaginuma (Vertical)
* Best New All-Ages Manga (runner-up): Megaman Megamix, Hitoshi Ariga (Udon)
* Best New One-Shot Manga: All My Darling Daughters, Fumi Yoshinaga (Viz)
* Best New One-Shot Manga (runner-up): Ristorante Paradiso, Natsume Ono (Viz)
* Best New Edition of Classic Manga: Black Blizzard, Yoshihiro Tastsumi (D+Q)
* Best New Yaoi/BL Manga: The Tyrant Falls in Love, Hinako Takanaga (DMP)
* Best New International Manga: Peepo Choo, Felipe Smith (Vertical)
* Best New Manga Anthology: AX: Alternative Manga, Various (Top Shelf)
* Best New Korean Manhwa: Korea by 12 Creators, Various (Fanfare/Ponent Mon)

  • BONUS FUN STUFF

Galleries, animated gifs και άλλες ειδήσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε ενημερωτική αξία, αλλά άκρως ευχάριστες στο μάτι!

—-Είναι πλέον φανερό ότι το musical του Spider-Man, ολοένα και απομακρύνεται από την καταγωγή και τις καταβολές του, για να γίνει κάτι… άλλο! Μία σειρά φωτογραφιών της διάσημης Annie Liebovitz στην αμερικανική VOGUE, θυμίζει περισσότερο κάτι ανάμεσα σε Halloween editorial μόδας και τις ταινίες Batman του Joel Schumacher. Κι όλα αυτά ενώ η πρεμιέρα της παράστασης καθυστερεί και άλλο, εξαιτίας ζητημάτων ασφάλειας που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των προβών. Το Comics Alliance φιλοξενεί μια σειρά φωτογραφιών που επιβεβαιώνουν το αληθές του λόγου, ενώ για όσους δεν θέλετε καν να πατήσετε το link, η παρακάτω φωτογραφία θα σας δώσει μία ξεκάθαρη εικόνα του για ποιο πράγμα μιλάμε…


—-Η παραπάνω τοποθέτησή μου θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι είμαι αρνητικός απέναντι σε κάθε αισθητικό πειραματισμό που απομακρύνεται από τα comics aesthetics όπως τα ξέρουμε και τα εμπιστευόμαστε. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς είναι το τελικό αποτέλεσμα που μπορεί να με κερδίσει ή να με χάσει εντελώς. Παράδειγμα η δουλειά του καλλιτέχνη Tom Whalen, ο οποίος δημιουργεί comics και sci-fi related αφίσες εμπνευσμένες από την τεχνοτροπία της ρωσικής προπαγάνδας. Απολαύστε τα έργα του, στην ιστοσελίδα strongstuff.tumblr.com

—-Τα all-time classic splash pages του John Byrne στους Avengers, δεν χορταίνεις να τα βλέπεις! Πόσο μάλλον όταν βρίσκονται κάπου μαζεμένα (καλή ώρα στο blog, diversions of the groovy kind)

—-Jean Graves. Παρότι η ιστορία της ηρωίδας, με τους θανάτους και τις νεκραναστάσεις, είναι πολύ superhero για να χαρακτηριστεί goth, η θανατίλα είναι κυρίαρχη σ’ αυτή την πορεία. Τόσο που ένα άρθρο το οποίο ασχολείται με το τι γράφει η ταφόπλακα-χαμαιλέοντας της Jean Grey κάθε φορά που κάποιος (ακόμα και η ίδια) επισκέπτεται τον τάφο, μπορεί να απασχολήσει για ώρες έναν X-Fan και να οδηγήσει σε ορισμένες πολύ αστείες διαπιστώσεις. Δεν είναι απαραίτητο να σου αρέσουν οι X-Men για να περάσεις καλά μ’ αυτό το άρθρο του bullyscomics.blogspot.com, αλλά όπως και να το κάνουμε, βοηθάει!

—-Δύο Batman related, animated gifs εμφανίστηκαν με διαφορά μισού μήνα στο The Daily What. Το πρώτο είναι ένα tribute στους ηθοποιούς που έπαιξαν ή δάνεισαν τις φωνές τους στους τηλεοπτικο-κινηματοφικο-καρτουνικούς Joker και το δεύτερο στους αντίστοιχους Batman. Ενδιαφέρον μεν, αλλά αν το βλέπεις για πολύ ώρα σε πιάνει ένας, κάποιος, πονοκέφαλος.

Από πάνω αριστερά: Lewis Wilson (Batman, 1943), Robert Lowery (Batman & Robin, 1949), Adam West (Batman, 1966-1968), Michael Keaton (Batman, Batman Returns, 1989 – 1992), Kevin Conroy (Batman: The Animated Series, Batman: Mask Of The Phantasm, Justice League, Batman Beyond & Batman video game series 1992 – Current), Val Kilmer (Batman Forever, 1995), George Clooney (Batman & Robin, 1998), Bruce Thomas (Batman Onstar Commercials, Birds Of Prey, 2000-2002), Christian Bale (Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises, 2005 – 2012)