TWIN SPICA Vol. 1

Writer/Αrtist: Kou Yaginuma
Μετάφραση: Maya Rosewood
Vertical Inc.

Το 2010 η Ιαπωνία επιχειρεί την πρώτη της εκτόξευση επανδρωμένου διαστημόπλοιου. 72 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του, εξαιτίας μιας μηχανικής βλάβης, πιάνει φωτιά και η αδυναμία του διαστημικού κέντρου να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αυτοκαταστροφής του διαστημοπλοίου το οδηγεί να πέσει πίσω στην γη, στην μέση μιας πόλης. Έτσι εκτός από το πλήρωμα σκοτώνονται και πολλοί αθώοι πολίτες. Δώδεκα χρόνια μετά την τραγωδία, η 13χρονη Asumi (της οποίας η μητέρα τραυματίστηκε με την πτώση του διαστημοπλοίου και έμεινε για πέντε χρόνια σε κώμα πριν πεθάνει) ονειρεύεται από μικρή να γίνει πιλότος διαστημόπλοιου για να μπορέσει να ταξιδέψει τον πατέρα της και τον Mr. Lion (επιτρέψτε μου να επανέλθω αργότερα σε αυτόν) στα αστέρια. Οπότε, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως θα δυσαρεστήσει τον πατέρα της, παίρνει κρυφά μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις του σχολείου των αστροναυτών. Τα πηγαίνει περίφημα και φυσικά έρχεται αντιμέτωπη με την οργή του μπαμπά της, όχι όμως επειδή, όπως φοβόταν η Asumi, η μοναχοκόρη του και μοναδική οικογένεια που του έχει απομείνει θα φύγει μακριά του, αλλά επειδή του το κράτησε μυστικό.

Η ευτυχία της Asumi είναι όμως η προτεραιότητα του και έτσι της δίνει όλες του τις οικονομίες για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Πηγαίνοντας στο σχολείο, η ηρωίδα διαπιστώνει ότι λόγω του αυξημένου αριθμού των επιτυχόντων στις γραπτές εξετάσεις υποψήφιων μαθητών έχει προστεθεί ακόμα μια εξέταση, πιο πρακτικής φύσης. Οι εξεταστές κλειδώνουν τους μαθητές ανά τρεις σε δωμάτια και τους δίνουν μερικές χιλιάδες πούλια ντόμινο να τα στήσουν σε ό,τι σχήμα θέλουν σε διάστημα εφτά ημερών. Μπορούν, βεβαίως, όποια στιγμή θέλουν, να πατήσουν ένα κουμπί και να ανοίξουν την πόρτα του δωματίου, αλλά αυτό σημαίνει την απόσυρση και των τριών υποψηφίων από τις εξετάσεις. Περισσότερο ψυχολογικό τεστ και λιγότερο δοκιμασία ικανοτήτων, τα παιδιά κρίνονται από την δυνατότητα τους να συμβιώσουν και να αντεπεξέλθουν σε δυσμενείς συνθήκες. Το τι συμβαίνει κατά την διάρκεια της δοκιμασίας καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος τους πρώτου τόμου του TWIN SPICA.

Πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν παραδείγματα τόσο της παγκόσμιας λογοτεχνίας όσο και των comics που χρησιμοποιούν ως συγγραφικό όχημα μια ομάδα εφήβων περιορισμένων σε ένα χώρο (που συχνά είναι ο κάθε φύσης, σχολικός) με, μερική ή ολική, απουσία ενηλίκων και σε συνθήκες φυσικής και ψυχολογικής πίεσης, ως μεγεθυντικό φακό για τα άγχη και την συναισθηματική φόρτιση της ηλικίας αλλά και ως παραμορφωτικό καθρέφτη της κοινωνίας των ενηλίκων. Το TWIN SPICA προσθέτει το δικό του λιθαράκι σε αυτό, χωρίς να αναμασάει κλισέ, και κρατώντας ισορροπίες συναισθήματος, δράματος, χιούμορ και μυστηρίου σε πολύ καλά επίπεδα, κάνοντας παράλληλα ανοίγματα προς τον μαγικό ρεαλισμό χωρίς όμως καμία παραφωνία και ακροβατώντας μεταξύ μελαγχολίας και ελπίδας. Δεν γνωρίζω ακόμα ποια θα είναι η κατεύθυνση της πλοκής στην περαιτέρω εξέλιξη της και αν θα παραμείνει στον προαναφερθέντα κοινωνικό προβληματισμό, αλλά ο πρώτος τόμος μου άφησε θετικότατες εντυπώσεις.

Επίσης, η έκδοση συμπληρώνεται από τρία ανεξάρτητα και αυτοτελή short stories που αφορούν το παρελθόν της Asumi που έχουν έναν ελαφρύ μεταφυσικό τόνο και πραγματεύονται κυρίως την σχέση της ηρωίδας με την μητέρα της και τον θάνατο αυτής. Σε αυτά, παρουσιάζεται εκτενέστερα και ο φίλος της ηρωίδας, ο μυστηριώδης Mr. Lion, ένας άνθρωπος που φοράει μια μάσκα που καλύπτει όλο το κεφάλι του η οποία έχει την μορφή λεοντοκεφαλής που όμως δεν ξεκαθαρίζεται αν πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο, φάντασμα ή απόκειμα της φαντασίας της Asumi ως άλλος Hobbes.

Στα υπέρ του TWIN SPICA προσμετρώ και το σχέδιο, που έχει αρκετά περισσότερη λεπτομέρεια από αυτήν που μας έχουν συνηθίσει τα manga και δίνει ιδιαίτερη προσοχή την εκφραστικότητα των ηρώων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν διακριτές ευρωπαϊκές επιρροές. Η μεγαλύτερη επιτυχία του TWIN SPICA είναι, θεωρώ, ότι κατορθώνει να λειτουργήσει ιδανικά ως all ages τίτλος όπως το προγενέστερό του, αριστουργηματικό και επίσης με μια νεαρή κοπέλα ως πρωταγωνίστρια, NAUSICAÄ OF THE VALLEY OF THE WIND, συνδυάζοντας την γρήγορη δράση που αποζητά ο νεαρότερος αναγνώστης αλλά και τον πολυεπίδο προβληματισμό που ικανοποιεί τον ενήλικα, χωρίς να του λείπει και το εκπαιδευτικό στοιχείο όσον αφορά πληροφορίες αστρονομίας και φυσικής, όπως για παράδειγμα το αγαπημένο αυτό άστρο της Asumi, η Spica του τίτλου (της οποίας, όπως με πληροφορεί η Wikipedia, το ελληνικό όνομα είναι Στάχυς) που μαθαίνουμε από το manga ότι είναι το φωτεινότερο άστρο του αστερισμού της Παρθένου και ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο αστέρια που περιστρέφονται στην ίδια ομόκεντρη τροχιά, και απλά κοιτώντας από την γη μοιάζουν με ένα.

Πριν αρχίσετε να πετάτε ντομάτες για την ύβρη μου, προφανώς δεν υπονοώ ότι το TWIN SPICA είναι ισάξιο του NAUSICAÄ. Άλλωστε, έχοντας διαβάσει μόνο τον πρώτο τόμο δεν θα μπορούσα να κάνω μια τέτοιου είδους αξιολόγηση. Θεωρώ όμως, πως οι μεταφρασμένοι τίτλοι manga που κατορθώνουν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά σε ένα τόσο ευρύ ηλιακό φάσμα, χωρίς να υποπέφτουν σε υπεραπλουστεύσεις ή φαρσικά αστεία είναι εξαιρετικά λίγοι.

Μπορείτε να το κρίνετε και μόνοι σας διαβάζοντας εδώ, ένα preview.