Medicom RAH – 12” Daiconfilm’s Return of Ultraman

Αφού τελείωσε το αφιέρωμά μου στην αυτοέκδοση, θα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι κάπως πιο ανάλαφρο αυτή την εβδομάδα.  Προσπαθώντας να αποφασίσω τι θα ήταν αυτό και κοιτώντας παράλληλα το τι έχω γράψει μέχρι τώρα, συνειδητοποίησα ότι έχω πάρα πολύ καιρό να κάνω κάποιο review. Είχα μπει λοιπόν σε review mode, έψαχνα τα ράφια μου, αλλά και τις στοίβες στο πάτωμα, για να βρω κάτι που δεν είχα διαβάσει και θα ήθελα να μοιραστώ την αναγνωστική μου εμπειρία μαζί σας. Αυτά συνέβαιναν μέχρι να εμφανιστεί στο inbox μου ένα μυστηριώδες email με τίτλο “Βάζω στοίχημα ότι αυτό δεν το έχεις δει!“. Η εμπειρία μου μέχρι τώρα λέει ότι οποιοδήποτε email έχει τέτοιον τίτλο, δεν μπορεί παρά να είναι μεγάλη μπαρούφα κι έτσι, γεμάτος αυτοπεποίθηση, έστειλε ο εγκέφαλός μου εντολή στο δάχτυλό μου να πατήσει το αριστερό πλήκτρο του mouse.

Το μόνο κείμενο του email ήταν ένα link για ένα fan site του NEON GENESIS EVANGELION. Δεδομένου του ότι υπάρχουν αμέτρητα fan sites αφιερωμένα στο EVANGELION, στα οποία μπορείς να διαβάσεις οτιδήποτε μπορεί να φανταστείς κι επειδή, ομολογουμένως, έχω περάσει κι εγώ πολλές ώρες σε διάφορα από αυτά, ακολούθησα το link με μια κάποια υπεροψία, προετοιμασμένος να απαντήσω στον αποστολέα ότι δεν μου λέει κάτι που δεν ξέρω. Όπως όμως λέει ο σοφός λαός, αγαπητέ αναγνώστη, ρόμπα γίναμε. Το συγκεκριμένο fan site, είναι το Eva Monkey, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα, ενώ το link οδηγούσε σε ένα post για μια φιγούρα του Hideaki Anno! Με τις διαστάσεις που έχει το franchise του NEON GENESIS EVANGELION, το merchandise που υπάρχει εκεί έξω είναι ατελείωτο και περιλαμβάνει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Εδώ όμως έχουμε μια φιγούρα που δεν έχει καμία σχέση με το EVANGELION, άμεση σχέση δηλαδή, αλλά με τον δημιουργό του και αφορά σε μια από τις λιγότερο γνωστές δουλειές του.

Ας γυρίσουμε τις σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας, αρκετά χρόνια πίσω. Όπως μπορεί να γνωρίζετε, ο Hideaki Anno είναι ένας εκ των ιδρυτών του studio GAINAX, το οποίο, εκτός φυσικά από το NEON GENESIS EVANGELION, είναι υπεύθυνο για πολλά πασίγνωστα anime, όπως το KARE KANO, το MAHOROMATIC, το GURREN LAGANN και πολλά ακόμα. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζετε, όμως, είναι ότι το studio GAINAX ιδρύθηκε όταν ο Anno και η παρέα του ήταν ακόμα φοιτητές, μόνο που τότε λεγόταν DAICON FILM. Το Daicon αναφέρεται σε ένα ετήσιο ιαπωνικό φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας, το Nihon SF Takai, όπως επίσημα ονομάζεται. Η DAICON FILM, λοιπόν, ιδρύθηκε προκειμένου να φτιάξει το animation για την τελετή έναρξης του 20ού συνεδρίου ή Daicon III, όπως ήταν η ανεπίσημη ονομασία του*. Αυτό έγινε το 1981. Δυο χρόνια αργότερα, στο Daicon IV, η DAICON FILM θα έφτιαχνε πάλι το animation για την τελετή έναρξης, μόνο που αυτή τη φορά θα έμενε στην ιστορία, καθώς θεωρήθηκε ορόσημο στην otaku culture.

Η ιστορία, όμως, άσχετα αν πολλοί δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό, έχει καταγράψει και άλλες δουλειές της DAICON FILM, δουλειές που δεν είχαν σχέση με animation, αλλά με live action ταινίες. Στον ελεύθερό της χρόνο, η παρέα αυτή των φοιτητών γυρνούσε μικρού μήκους ταινίες, παρωδίες γνωστών ταινιών επιστημονικής φαντασίας, μία από τις οποίες ήταν και το THE RETURN OF ULTRAMAN, το οποίο σατίριζε την ομώνυμη ταινία.

Η Medicom Toy όμως (μπορεί κάποιος να μου πει γιατί οι Ιάπωνες επιμένουν να μην βάζουν “S” στο τέλος των λέξεων;), δεν είναι από αυτούς που αφήνουν τέτοια πράγματα να περάσουν απαρατήρητα. Έτσι τον Φεβρουάριο του 2006 κυκλοφόρησε μια άκρως συλλεκτική και σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων φιγούρα του Hideaki Anno, όπως αυτός εμφανιζόταν, στον ρόλο του Ultraman φυσικά, στην ταινία THE RETURN OF ULTRAMAN  της DAICON FILM. Η φιγούρα αυτή ήταν στη σειρά RAH (Real Action Heroes), η deluxe σειρά της Medicom αν θέλετε, είχε ύψος περί τα 25cm (12 ίντσες) καθώς και ρούχα από ύφασμα. Όπως όλες οι φιγούρες της σειράς, διέθετε εξαιρετική λεπτομέρεια και πολλές αρθρώσεις, ώστε να είναι highly posable.

Όπως μπορεί να φαντάζεστε, η συγκεκριμένη φιγούρα εξαντλήθηκε πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει, ενώ τα χρήματα που θα κληθεί να δώσει κανείς για να την αποκτήσει είναι παραπάνω από αρκετά. Για παράδειγμα, στο eBay Αμερικής θα την βρείτε από 200 δολάρια, ενώ στο αγγλικό από 130 λίρες περίπου, σε κάθε περίπτωση όμως τα χρήματά σας θα πάνε σε κάποιον προνοητικό Κινέζο. Η άλλη σας επιλογή είναι, εάν τα Ιαπωνικά σας είναι τέτοια που να σας επιτρέπουν να διαβάζετε Ιαπωνικά sites, να την αναζητήσετε στην (εκεί) εγχώρια αγορά. Ευτυχώς για εσάς, υπάρχει πάντα και το ηλεκτρονικό κατάστημα του Mandarake, στα αγγλικά παρακαλώ, στο οποίο βρέθηκε η εν λόγω φιγούρα προς 12.000 Yen (περίπου 110 ευρώ), αλλά είναι ανοιγμένη η συσκευασία της.

Αν είστε συλλέκτες, θα σας πρότεινα να βιαστείτε γιατί όσο περνάει ο καιρός θα μειώνονται οι πιθανότητές σας να την αποκτήσετε.

*Μπορεί το επίσημο όνομα του συνεδρίου να είναι Nihon SF Takai, αλλά περισσότερο γνωστά είναι τα παρατσούκλια του, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με την πόλη στην οποία διοργανώνεται. Αυτά που γίνονται στην Osaka ονομάζονται Daicon.