THE VERY CLOSED CIRCLE

Τι όμορφα που είναι να ανακαλύπτεις κάτι που απλά σου φτιάχνει τη μέρα! Και ένα τέτοιο “κάτι” έχει γίνει για μένα το blog http://theveryclosedcircle.blogspot.com. Μια παρέα δημιουργών μαζεύτηκαν, έκαναν ένα πολύ κλειστό κύκλο που είναι ταυτόχρονα και πολύ ανοιχτός. Ο λόγος που ο κύκλος είναι κλειστός και έγινε ακόμα πιο κλειστός είναι στο #1 post. Μην πάει ο νους σας στο κακό, δεν είναι ελιτίστικο το θέμα (αλλά κάτι χειρότερο, βλέπε δίπλα!).

Μέσα στον απεριόριστα περιορισμένο χώρο των τεσσάρων panels μια ομάδα 12 δημιουργών φτιάχνουν απίθανες μικρές ιστορίες. Ποιοι είναι; Θα παραθέσω τα ονόματά τους όπως είναι στο blog κάτω από τα απίθανα avatar τους:

Tomek
T.Z.
Tasmar
Harry Lagoussis
Pan/Pan
J Bardakos
Stavroula
Christina
Sofia
Kostis Tz.
Kitrinoagori
Γιώργος Κωνσταντίνου

Το #TVCC, όπως προτιμούν να αποκαλούν το εγχείρημά τους (μαζί με το κάγκελο), είναι μια σειρά από ξεκαρδιστικά strips με θέμα … ό, τι μπορείς να φανταστείς! Την ώρα που επισκέφτηκα το blog ήταν 30 στο σύνολο, το ένα καλύτερο από το άλλο. Μην κάνεις καν τον κόπο να ξεχωρίσεις ποιο είναι το καλύτερο (αλήθεια, το προσπάθησα και είναι μάταιο)! Είναι απίθανα όλα. Και αυτό γιατί ο κάθε ένας από τους δημιουργούς – όλοι λίγο-πολύ γνωστοί στο χώρο – έχει ένα προσωπικό ύφος, μοναδικό. Κοινό σημείο ο σταθερός αριθμός των panels και η απίθανη διάθεση να περάσουν καλά δημιουργώντας. Δεν υπάρχει τίποτα που να δεσμεύει τους δημιουργούς στην πραγματικότητα, καθώς το strip σα φόρμα μοιάζει να περιορίζει αλλά στα κατάλληλα “χέρια” μπορούν να γίνουν θαύματα! Πάντως για τις προθέσεις των δημιουργών δε ξέρουμε τίποτα γιατί το μανιφέστο του κινήματος το ξέχασε ο Tomek στον οδοντίατρο!

Πρόσφατα ο Κώστας Λαμπρόπουλος στη σειρά άρθρων του “Από Tο Φωτοτυπικό Στην Πρέσσα”, όπου μιλούσε για αυτοεκδόσεις, ανέλυσε τις δυνατότητες που δίνει το Διαδίκτυο. Για τους δημιουργούς που στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε δυσκολεύονται να βρουν το δρόμο για το ράφι ακόμα και μέσω … φωτοτυπικού, είναι πράγματι μια λύση το web-publishing. Αυτό φαίνεται να σκέφτηκαν και οι συν-δημιουργοί του #TVCC και έτσι βρήκαν τον τρόπο να επικοινωνήσουν στο κοινό όσα τους εμπνέουν με τον πιο άμεσο και οικονομικό τρόπο. Και προσωπικά, μου αρέσει πολύ αυτή η προσπάθεια!

Μου αρέσει η καλή διάθεση, η υπέροχη αισθητική, το ιδιαίτερο χιούμορ καθώς και η ποικιλία που εξασφαλίζει η εναλλαγή των δημιουργών. Μην το χάσετε (τζάμπα είναι) με τίποτα!

Υ.Γ.: Όποιος κάνει “βόλτα” στο #TVCC ας μου εξηγήσει παρακαλώ το #24 γιατί δε με βοηθάει πολύ το μυαλό μου!

 • Ευχαριστούμε πολύ για το review και απ’ότι θύμαμαι, στο manifesto έλεγε κάτι για συνδυασμό του #TVCC με πρωϊνό καφέ…, τσάϊ…, υποβρύχιο…., Ταμ-Ταμ…, κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
  Οσο για το #24, υπάρχουν 3 tips που ακολουθούμε στο blog:
  1 – Ποτέ δεν αποκαλύπτουμε την …αρχή της ιστορίας.
  2 – Τα strips συνεχίζονται στα comments. Εκεί μπορεί να βρεί κανείς πικάντικες λεπτομέρειες, κρυφά μηνύματα από παράλληλα strips, κομμένες σκήνες κτλ.
  3 – Εχουμε βάλει πολύ καλό μέσο για τα σενάρια μας και η απόκτησή τους μας κοστίζει πανάκριβα (οικονομικά και ψυχικά). Και…
  4 – Ποτέ μα ποτέ δεν αποκαλύπτουμε το μυστικό ότι ο αντίχριστος ήταν ο δολοφόνος.
  Καλή διασκέδαση λοιπόν!

 • Βασιλεία Βαξεβάνη

  Ευχαριστώ και εγώ για την εκπληκτική παρέα!

  Χμ, ενδιαφέροντα τα tips!

 • mafalda

  Σουπερ ιδέα και σούπερ παρέα! Τα στριπάκια σκίζουν!

 • Λοιπόν… Πρώτον μπράβο για την παρουσίαση.Αν δεν μμας το έλεγες αποκλείεται να το έβλεπα.Δεύτερον ,εγώ δεν βρίσκω όλα τα στριπάκια καλά.Μερικά πάσχουν από το κλασικό πρόβλημα που διακατέχει αρκετούς Έλληνες δημιουργούς.Το ότι τα κάνουν για πάρτη τους.Τα καταλαβαίνουν μόνο αυτοί.Δεν λέω ότι αυτό είναι κατ ανάγκην κακό ,όμως όταν προσπαθείς να βγεις προς τα έξω ,να επικοινωνήσεις με το κοινό σου και να προσελκύσεις και νέους αναγνώστες ,όπως λ.χ εγώ (που δεν έχω ιδέα σχετικά με τους περισσότερους συμμετέχοντες) ε τότε μάλλον είσαι πιο προσιτός και προσβάσιμος.Τέλος πάντων για μένα τα περισσότερα στριπάκια είναι τουλάχιστον πολύ καλά (κανα δύο όμως είναι ότι να ναι) ΑΛΛΑ «οι μαλάκες που ανεβαίνουν το λόφο» και το «αν η ποίηση ήταν trendy» είναι κορυφή.Θέλω κι άλλα!

 • Βασιλεία Βαξεβάνη

  Σε ευχαριστώ πολύ. Χαρά μου να σας ενημερώνω!