twitter facebook rss comicdom press comicdom con athens comicdom awards

Featured Reviews Columns Webcomics Comments

Η επιστροφή του COMICS JOURNAL
comment Comment Written by on December 1st, 2010 – 16:42

Το COMICS JOURNAL αποτελεί μάλλον το σημαντικότερο και πλέον πολυβραβευμένο περιοδικό που ασχολήθηκε σοβαρά με τα comics. Στις σελίδες του έχει φιλοξενήσει συνεντεύξεις ενός τεράστιου πλήθους δημιουργών (από τον Alan Moore και τον Will Eisner ως τον Lewis Trondheim και τον Milo Manara), καθώς και reviews, αλλά και κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα που έχουν γραφτεί για comics. Είναι ίσως από τα πρώτα περιοδικά όπου τα comics αντιμετωπίστηκαν με ένα σοβαρό τρόπο ως Τέχνη και αποτέλεσε πεδίο γόνιμης κριτικής. Κάποια άρθρα του μάλιστα (όπως το Top 100 των comics όλων των εποχών) αποτέλεσαν αφορμή για μεγάλους κύκλους συζητήσεων.

Με το πέρασμα των χρόνων, το κλασικό format του περιοδικού άλλαξε. Έτσι, σιγά-σιγά άρχισε να αλλάζει μορφή και να γίνεται όλο και πιο πλούσιο στην ύλη του μέχρι που το 2007 κατέληξε να μοιάζει περισσότερο με βιβλίο που επιθυμούσε να μοιάζει (τουλάχιστον εξωτερικά) με κάποιο φιλολογικό journal. Το τελευταίο αυτό format δεν επέζησε για πάρα πολύ, αφού το τεύχος 300 είναι το τελευταίο που κυκλοφόρησε. Την εποχή εκείνη, μάλιστα, ο Gary Groth είχε μιλήσει για τους λόγους των αλλαγών και για τα μελλοντικά του σχέδια (όπως μας είχε ενημερώσει τότε και ο Ηλίας στα 5 “όχι και τόσο πρόσφατα πλέον” ΝΕΑ του )

Πριν ένα χρόνο περίπου το  COMICS JOURNAL απέκτησε (κυρίως) ηλεκτρονική υπόσταση και μεταμορφώθηκε σε ένα blog, όπου έχει αναρτηθεί μια πληθώρα συνεντεύξεων αλλά και απόψεων από κάποιους από τους πιο ενδιαφέροντες online αρθρογράφους (ή, για να ευλογήσουμε τα γένια μας, από όσους από τους πιο ενδιαφέροντες αρθρογράφους δεν είναι συντάκτες του Comicdom.gr)

Ξεφυλλίζοντας τον ολόφρεσκο εκατοντασέλιδο κατάλογο της Fantagraphics με τίτλο CENTURY (όπου αναφέρονται οι περισσότεροι από τους τίτλους της που είναι διαθέσιμοι) είδα με ιδιαίτερη χαρά να περιλαμβάνεται και το νέο (το 301) του COMICS JOURNAL που αλλάζει για μια ακόμα φορά format.

Το νέο, λοιπόν, COMICS JOURNAL θα αριθμεί 640 σελίδες και θα κοστίζει 30 δολάρια. Θα κυκλοφορεί σε ετήσια βάση και σύμφωνα με το κείμενο του καταλόγου θα περιλαμβάνει μια μεγάλη συνέντευξη που πήρε ο Gary Groth από τον τεράστιο Robert Crumb, μια συζήτηση ανάμεσα σε δυο από τους πιο αστείους δημιουργούς comics, τον Al Jaffee (MAD) και τον Michael Kupperman (TALES DESIGNED TO THRIZZLE), τον Joe Sacco να μιλά  για το FOOTNOTES IN GAZA και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα κείμενα, αλλά και sketchbook του Jim Woodring, του Stephen Dixon και του Tim Hensley, ολόκληρη τη σειρά comics GERALD MCBOING BOING,  ξεχασμένα comic strips και πολλά ακόμα καλούδια που φτάνουν για να με κάνουν να μη βλέπω την ώρα για να το δω από κοντά. Δύσκολοι καιροί, βέβαια, για έξοδα και πολυτελείς εκδόσεις, το συγκεκριμένο όμως πακέτο μου μοιάζει ακαταμάχητο…

Bonus: Ένα video για όσους αναρωτήθηκαν τι είναι ο GERALD MCBOING BOING.

About The Author:

O Αριστείδης Κώτσης γεννήθηκε το 1977 κάπου στην Αθήνα. Αγαπάει πολύ τα comics, διαβάζει όποτε και όπου του δοθεί η δυνατότητα και προσεύχεται καθημερινά στον Alan Moore. Ασχολείται κυρίως με τα ανεξάρτητα αμερικανικα, αλλά προσπαθεί να κρατάει επαφή και με την ευρωπαϊκή σκηνή αλλά και τα ελληνικά comics, λοξοκοιτώντας ελαφρώς και προς τα manga. Προσπαθεί να ανακαλύπτει συνεχώς νέους δημιουργούς και να διαβάζει όσο το δυνατόν διαφορετικά μεταξύ τους comics. Μπήκε στην ομάδα του Comicdom λίγο μετά το πρώτο Comicdom Con και είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό. Πιστεύει ακράδαντα πως η γνώση είναι δύναμη και για αυτό αναρωτιέται για ποιο λόγο επέτρεψε να γνωρίζετε τόσα πολλά πράγματα για αυτόν.

post a comment

advertisments Project Periapsis Jemma Books and Comics Comic Strip