5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ V.56

To CBR γιορτάζει τα γενέθλια του Ultimate Spider-Man, το manga ONE PIECE συνεχίζει να πουλάει αστρονομικά νούμερα, ο βετεράνος John D’Agostino φεύγει στα 81 του χρόνια, η Fantagraphics πρόκειται να εκδόσει σε collected edition το BARNABY (ένα από τα καλύτερα comic-strips του 20ου αιώνα) και η σειρά RAVEN έρχεται στο CW.

BONUS FUN STUFF: Τα 10 καλύτερα εξώφυλλα του θρυλικού περιοδικού MAD,  τα comics related musicals που προηγήθηκαν εκείνου του Spider-Man, οι ήρωες της Marvel όπως θα ήταν αν τους εξέδιδε η DC στα 1970s, ένα χορταστικό preview του 75 YEARS OF DC COMICS: THE ART OF MODERN MYTHMAKING, artwork του Jim Steranko και… η πιο απρόβλεπτη JLA που είδατε ποτέ!

  • 1. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CBR ΣΤΟΝ ULTIMATE SPIDER-MAN

Διπλή επέτειος για τη σειρά ULTIMATE COMICS SPIDER-MAN, καθώς όχι μόνο γιορτάζει τη συμπλήρωση 150 τευχών, αλλά και 10 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στις λίστες των ευπώλητων comics. Τιμώντας αυτή την επέτειο, το CBR News παρουσιάζει ένα άρθρο σε τέσσερα μέρη με τίτλο THE ULTIMATE SPIDER-MAN DECADE. Στο πρώτο μέρος, ο συγγραφέας Brian Michael Bendis μιλάει για τη σειρά, τα πλέον αξιομνημόνευτα story arcs καθώς και για τη συνεργασία του με τον σχεδιαστή Mark Bagley που διήρκησε για 111 τεύχη. Στο δεύτερο μέρος, ο Bendis μιλάει για την αντικατάσταση του Bagley από τον Stuart Immonen, για το τέλος του πρώτου volume της σειράς και το πρόσφατο relaunch, καθώς και για το #150 στο οποίο και ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την ιστορία “Death of Spider-Man” που γράφουν από κοινού ο Bendis με τον Mark Millar. Στο τρίτο μέρος, το λόγο παίρνει ο Mark Bagley, ο οποίος σχεδίασε το comic από το 2000 έως και το 2007, αναμφίβολα διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη δημοφιλία του. Το τέταρτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη, μόλις όμως αυτό γίνει, θα σας ενημερώσω στα comments αυτού του post.

  • 2. 32,34 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ MANGA, ΟΝΕ PIECE

Όπως είχα γράψει ακριβώς έναν χρόνο πριν, την εβδομάδα 7-13 Δεκεμβρίου του 2009, είχε καταγραφεί ένα μοναδικό  φαινόμενο: Όλα τα volumes (56 τον αριθμό) του πειρατικού manga ONE PIECE του Eiichiro Oda, βρέθηκαν ταυτόχρονα στη λίστα με τα 200 πρώτα σε πωλήσεις manga! Καθώς αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει εντατικά ο απανταχού απολογισμός του 2010, το πειρατικό manga συνεχίσει να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του σε επίπεδο πωλήσεων: 32,34 εκατομμύρια αντίτυπα πουλήθηκαν τη χρονιά που φεύγει, κάτι παραπάνω από δύο φορές μεγαλύτερες πωλήσεις σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα δε με την Oricon Communications (ιαπωνική εταιρία που μετράει τις τάσεις της αγοράς), τα πέντε τελευταία volumes του ONE PIECE, πούλησαν συνολικά 12.5 εκατομμύρια αντίτυπα!

  • 3. JOHN D’ AGOSTINO R.I.P.

Στις 29 Νοέμβρη, έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια, ο σχεδιαστής, letterer και colorist, John D’Agostino. Ο D’Agostino ξεκίνησε την καριέρα του ως colorist για την Timely Comics και υπήρξε επικεφαλής του coloring department για αρκετά χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, εργάστηκε για εκδοτικές όπως η Story Comics και η Master Publications, και ως freelancer στην Charlton Comics, για την οποία δούλεψε σε διαφορετικά είδη, από funny animal και romance μέχρι humor comics. Υπήρξε letterer των τριών πρώτων τευχών της -μετέπειτα θρυλικής- σειράς AMAZING SPIDER-MAN. Από τα μέσα των 1960s, και παράλληλα με τη freelance παρουσία του στη Marvel, εργάστηκε στη Gold Key και την Archie, χτίζοντας σταδιακά τη φήμη του ιδιαίτερα ικανού inker, που μπορούσε να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στο μελάνωμα, ανεξάρτητα από το σχεδιαστικό ύφος του καλλιτέχνη ή το είδος του comic. Τη δεκαετία του 1980, ήταν από το βετεράνους που προσέλαβε η Marvel για το παιδικό imprint Star Comics. Με το κλείσιμο του τελευταίου, το 1985, ο D’Agostino βρέθηκε αποκλειστικά στην Archie Comics, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος.

  • 4. BARNABY: H FANTAGRAPHICS ΣΥΛΛΕΓΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ COMIC-STRIP

Σύμφωνα με το Comics Reporter, η Fantagraphics πρόκειται να εκδόσει σε collected edition το strip του Crockett Johnson, BARNABY, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα comic-strips του 20ού αιώνα. Το BARNABY ξεκίνησε το 1942 στην αριστερών αντιλήψεων εφημερίδα PM και έφτασε κάποια στιγμή να είναι syndicated σε 64 εφημερίδες. Η υπόθεση του strip αφορούσε τον πεντάχρονο Barnaby Baxter και το “πνεύμα” του παππού του, Jackeen J. O’Malley. Η συγγραφέας και ποιήτρια Dorothy Parker είχε πει για το BARNABY: “Πιστεύω ότι ο Barnaby και η παρέα του είναι οι πιο σημαντικές προσθήκες που έχουν υπάρξει στις αμερικανικές τέχνες και τα γράμματα, ένας Θεός ξέρει εδώ και πόσα χρόνια”. Το πρώτο volume θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2012, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της βιογραφίας του δημιουργού του strip, Crockett Johnson.

  • 5. H RAVEN ΤΩΝ TEEN TITANS ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ SMALLVILLE

Με μια επιλογή outsider, το CW Network έρχεται να αντικαταστήσει τη σειρά SMALLVILLE που διανύει φέτος τη δέκατη και τελευταία σεζόν της. Σύμφωνα με το VARIETY, το κανάλι έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία σειράς βασισμένης στην υπερηρωίδα, μέλος των Teen Titans, Raven.

H ηρωίδα αποτελεί δημιουργία των Marv Wolfman και George Perez, είναι μισή άνθρωπος και μισή δαίμονας, και οι δυνάμεις της μπορούν να περιγραφούν ως μία empath με την επιπλέον ικανότητα της τηλεμεταφοράς. Η διαρκής μάχη της με τη σκοτεινή της πλευρά και τον δαίμονα πατέρα της, Trigon, ήταν ένα από τα σεναριακά ευρήματα που κατέστησαν τη σειρά NEW TEEN TITANS, μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες της DC τη δεκαετία του 1980.

Η τηλεοπτική εκδοχή της Raven, θα διαφέρει λογικά σε μεγάλο βαθμό από εκείνη του comic. Το VARIETY περιγράφει τη Raven ως κάποια που “χρησιμοποιεί τις ικανότητές της για να πολεμήσει το έγκλημα, προσπαθώντας παράλληλα να ελέγξει τις σκοτεινές πλευρές της”. Παραγωγός και συγγραφέας της σειράς θα είναι ο Diego Gutierrez (V, BUFFY THE VAMPIRE SLAYER).

Ήδη από το 2002, το CW αναζητούσε μία παρόμοια σειρά να αντικαταστήσει ή να τρέχει παράλληλα με το SMALLVILLE. Εκείνη τη χρονιά, η σειρά BIRDS OF PREY διήρκησε μόνο για τέσσερις μήνες, ενώ ο πιλότος της σειράς AQUAMAN (προοριζόταν για spin-off της σειράς SMALLVILLE) δεν βγήκε ποτέ στον αέρα. Ακόμη πιο γρήγορα, είχαν εγκαταλειφθεί και τα σχέδια για τη σειρά THE GRAYSONS, που θα επικεντρώνονταν στην παιδική ηλικία του Dick Grayson, πριν εκείνος φορέσει τη στολή του Robin.

  • BONUS FUN STUFF

—- Ο Chris Sims του Comics Alliance, παρουσιάζει τα 10 καλύτερα εξώφυλλα του θρυλικού περιοδικού MAD (according to him). Δεν ξέρω αν είναι όντως τα καλύτερα, αλλά σίγουρα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα.

 

—- Κι ενώ τα στοιχήματα για το αν το musical του Spider-Man θα είναι ένα επικό φιάσκο ή μια επιτυχημένη υπερπαραγωγή, είναι (σχεδόν) μοιρασμένα, ο Seth Robison από το Newsarama, μας υπενθυμίζει ότι ανάλογα εγχειρήματα έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Εκεί θυμήθηκα και κάτι που η μνήμη μου είχε απωθήσει (για τους προφανείς λόγους): Το 2002 είχε ακυρωθεί ένα project με τίτλο Batman: The Musical. Θα ήταν musical που θα ανέβαινε στο Broadway, και θα το έστηνε ο Tim Burton, με τη μουσική εμπλοκή του Jim Steinman (βλέπε Bonnie Tyler και Meat Loaf). Άκου να δεις τώρα!

—- Πριν από αρκετές μέρες, ο καλλιτέχνης Kerry Callen φαντάστηκε πως θα ήταν οι ήρωες της Marvel, αν τους εξέδιδε η DC τη δεκαετία του 1960. Αυτή τη φορά, τα σατιρικά του εξώφυλλα αφορούν στα 1970s.

—H Taschen έδωσε στο CBR αποκλειστικό preview της oversized πολυτελούς έκδοσης των 720 σελίδων, 75 YEARS OF DC COMICS: THE ART OF MODERN MYTHMAKING, μία ρετροσπεκτίβα της εταιρίας, την οποία έγραψε ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος και εκδότης της DC, Paul Levitz. Από τα πιο χορταστικά και ενδιαφέροντα previews που είδα αυτές τις μέρες.

—- Πάντα είναι συναρπαστικό να βλέπεις artwork του θεού Jim Steranko σε gallery. Αυτή τη φορά, έργα του εθεάθησαν στο blog Golden Age Comic Book Stories.

—- Σας χαιρετώ γι αυτή την εβδομάδα, με ένα σχέδιο της Annie Wu που με “κόλλησε”: το re-imagining της Justice League ως punk-rock μπάντα!