PREVIEWS PICKS (DEC 2010): The “Green” Pages

“Πράσινες” σελίδες. Ήτοι μικρές εταιρίες, που κάποιες φορές έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές και όχι τόσο επιφανείς και πολυδιαφημισμένες εκδόσεις, όσο οι “μεγάλοι” αντίπαλοί τους. Μην τις προσπερνάτε. Τουλάχιστον όχι πριν δείτε τις προτάσεις τους!

THE VESHA VALENTINE STORY: A PIN-UP STORY BOOK GN (Amaze Ink/Slave Labor Graphics, pg.210, $12.95)

Ογδόντα οκτώ σελίδες, με τις μισές από αυτές να είναι art και τις άλλες μισές ιστορία, δεν είναι ακριβώς ο ορισμός του comic, αλλά αν έχετε πάθος για τα pin-up girls και δη στην καρτουνίστικη εκδοχή τους (τύπου Jessica Rabbit) τότε αυτή είναι μια κυκλοφορία που αξίζει να προσέξετε! (Το εν λόγω sneak peek θα λύσει τις τυχόν απορίες σας.)

FATHOM: PRIMER #1 (Aspen, pg.224, $1)

Το 1998, ο superstar artist, Michael Turner, δημιούργησε μία από τις πιο επιτυχημένες ηρωίδες της εποχής. Σήμερα, 12 χρόνια μετά, αυτό το τεύχος του $1 αποτελεί το ιδανικό introduction για τον χαρακτήρα και τον κόσμο της, κάνοντας focus στις σημαντικότερες στιγμές της πορείας της και προετοιμάζοντας το κοινό για την κυκλοφορία του FATHOM: Volume 4. Το σενάριο, που πατάει πάνω στις ιστορίες του αδικοχαμένου Turner, επιμελείται ο Scott Lobdell.

PSYCHIATRIC TALES: 11 STORIES ABOUT MENTAL ILLNESS HC (Bloombury, pg. 232, $15.00)

Χωρίς να ξέρω κάτι περισσότερο, ούτε για την ποιότητα του σχεδίου, ούτε για το τελικό αποτέλεσμα, η προσοχή μου στράφηκε στο comic του Βρετανού, Darryl Cunningham, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης θεματολογίας του: 11 ιστορίες-βιώματα του δημιουργού, από την εποχή που εργαζόταν σε ψυχιατρική μονάδα. Κάθε κεφάλαιο, εξερευνά και ένα διαφορετικό θέμα της ψυχικής υγείας, μέσα από τα μάτια τόσο των ασθενών, όσο και των κοντινών τους ανθρώπων. Ολοκληρώνοντας το έργο του με την αντανάκλαση του προβλήματος στη δική του ζωή, το solicitation αυτού του comic υπόσχεται μια συγκινητική και συγκλονιστική ανάλυση της ανθρώπινης ύπαρξης.

UNCLE SCROOGE #400 (Boom! Studios, pg. 248, Regular $3.99, Deluxe $6.99)

Ένα επετειακό τεύχος του Uncle Scrooge, που αναδημοσιεύει κλασσικές ιστορίες, από τους Carls Barks και Don Rosa (μεταξύ άλλων), μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να περνάει. Πόσο μάλλον, όταν κάποιες από αυτές δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην αμερικανική έκδοση του τίτλου. Η regular edition παρουσιάζει μια τέτοια πρωτιά, με ένα εξώφυλλο του Don Rosa και ένα δεύτερο, ολοκαίνουριο εξώφυλλο από τον πασίγνωστο Ολλανδό cartoonist, Daan Jippes. Η deluxe έκδοση, από την άλλη, έρχεται με ένα oil-painting εξώφυλλο του Carl Barks.

GARTH ENNIS’ JENNIFER BLOOD #1 (Dynamite Entertainment, pg.254, $3.99)

H Jennifer Blood δημιουργήθηκε από την πένα του δημοφιλούς συγγραφέα Garth Ennis, και είναι αυτό που λέμε (ή δεν λέμε) “σύζυγος και μητέρα το πρωί, εκτελέστρια το βράδυ”. Αυτός ο θηλυκός εκδικητής των προαστίων, μας συστήνεται σε ένα πρώτο τεύχος 40 σελίδων, που περιλαμβάνει bonus material, όπως sketches και μία συνέντευξη του Ennis. Αν, πάλι, έχετε επιφυλάξεις και παράλληλα αγοράζετε τα τεύχη της σειράς THE BOYS, περιμένετε το #51, όπου θα βρείτε preview του παρόντος τεύχους. Tη σειρά σχεδιάζει ο Adriano Batista, ενώ η εικόνα που βλέπετε δίπλα είναι λεπτομέρεια από το εξώφυλλο του #2, σε σχέδιο Tim Bradstreet.

MID-LIFE (Drawn & Quarterly, pg.269, $19.95)

Οι ξαφνικές αλλαγές στη ζωή μας έχουν, συνήθως, τα φόντα για να εξελιχθούν είτε σε τραγικές ή σε εξαιρετικά κωμικές καταστάσεις. Το graphic novel του Joe Ollman στοχεύει, προφανώς, να αναδείξει μία πιο playful εκδοχή, με την ιστορία ενός 40χρονου, που γίνεται για δεύτερη φορά πατέρας, από την, κατά πολύ νεώτερη, δεύτερη σύζυγό του. Καθώς οι λερωμένες πάνες και τα ξενύχτια απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα όσα έχει κατακτήσει ο πρωταγωνιστής στα λεγόμενα “χρόνια της ωριμότητάς του”, ένα e-mail που κανείς δεν περιμένει και όλοι θα επιθυμούσαν να μη φτάσει ποτέ, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Δείτε εδώ ένα preview του comic, σε pdf.

THE ARCTIC MARAUDER (Fantagraphics, pg.274, $16.99)

Συνεχίζοντας την υπόσχεσή της να συστήσει στο αγγλόφωνο κοινό το δημιουργικό εύρος που χαρακτηρίζει το έργο του Jacques Tardi, η Fantagraphics εκδίδει ένα από τα πρώτα και πιο χαρακτηριστικά graphic novels του σπουδαίου Γάλλου δημιουργού: ένα σατιρικό “retro-sci-fi”, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1972, με σχεδιαστική τεχνική που παραπέμπει στην ξυλογραφία και με στοιχεία από τα έργα του Ιουλίου Βερν. Με περισσότερα από 30 graphic novels στο ενεργητικό του, ο Jacques Tardi θεωρείται, δικαιολογημένα, ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους δημιουργούς comics της γενιάς των 1970s.

STEVE CANYON: THE COMPLETE COMIC BOOK SERIES HC (Hermes Press, pg. 279, $49.99)

Για πρώτη φορά, τα -σχεδόν- πενήντα τελευταία χρόνια, αναδημοσιεύεται συγκεντρωμένη σε μία έκδοση, η comic book εκδοχή της δημιουργίας του Milton Caniff, STEVE CANYON, ενός από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά adventure comic strips που έγιναν ποτέ. Η Hermes Press, εταιρία που ειδικεύεται στην αναδημοσίευση κλασικών comics και strips, παρουσιάζει τα επτά τεύχη του comic, με restored artwork και την υπόσχεση ότι αυτό θα φαίνεται καλύτερο από το original!

BRAT PACK (NEW EDITION), (King Hell, pg.281, 19.95)

Αντιγράφοντας από ένα παλιότερο review μου για το BRAT PACK, τον Οκτώβριο του 2004:

Το BRAT PACK βρίθει κυνισμού και καταστάσεων τις οποίες όλοι μας έχουμε σκεφτεί ότι θα πρέπει να εκτυλίσσονται όταν πέφτει η “αυλαία” του comics code:

Οι ήρωες χάνουν τον ηθικό μανδύα με τον οποίο μας παρουσιάζονται και τους βλέπουμε όπως φοβόμαστε (ή ελπίζουμε, οι πιο χαιρέκακοι) ότι είναι πραγματικά.

Το BRAT PACK είναι, λοιπόν, ένα comic που αντιμετωπίζει δεικτικά τις συμβάσεις και τα κατά συνθήκη ψεύδη των υπερηρωικών comics.

Η παρούσα έκδοση έρχεται με ολοκαίνουριο εξώφυλλο και εισαγωγή από τον Neil Gaiman. Μη χάσετε αυτό το comic, είτε διαβάζετε υπερήρωες, είτε όχι.

SEDUCTION OF THE INNOCENT HC (Kettledrummer/Diabolo Edicione, pg. 281, $15.95)

O τίτλος προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο του Fredric Wertham (γνωστού και ως “ο McCarthy των comics”), εδώ, όμως, τα πράγματα είναι πιο ευχάριστα. Το SEDUCTION OF THE INNOCENT είναι μια συλλογή από pin-ups, που απεικονίζουν όμορφα κορίτσια να διαβάζουν comics. Συμμετέχουν ορισμένοι πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι Jeffrey Brown, Ivan Brunetti, Dylan Horrocks, Danny Hellman, Sam Henderson, Peter Kuper, Johnny Ryan και Richard Sala! Το εξώφυλλο έχει σχεδιάσει ο Seamus Heffernan.