PREVIEWS PICKS (DEC 2010): Manga

Κατά τα φαινόμενα, την οικονομική μιζέρια της Ελλάδας μιμείται η εκδοτική μιζέρια της Αμερικής, τουλάχιστον στα manga. (Αν και, γενικότερα, ο κατάλογος του Δεκεμβρίου έμοιαζε να έχει κάνει τη δίαιτα των αστροναυτών και το ξεφύλλισμά του τέλειωσε με μία famously embarrassing φράση για τους απανταχού άντρες: “τί, αυτό ήταν όλο;”)

Θυμάμαι που κάποτε τα PREVIEWS PICKS ήταν μεγάλος μπελάς και πονοκέφαλος, ακόμη και στα manga/anime: “Τί να βάλω, τί να αφήσω; Ρε, μήπως το παράκανα;” Nevermore! Πλέον, από τη μία οι επιλογές είναι τόσο λίγες και από την άλλη, ο Λαμπρόπουλος έχει πάρει και γράφει τα merchandise μόνος του, οπότε πάνε και οι φιγούρες. That said, πάμε να δούμε τι κάναμε scrounge:

WANDERING SON BOOK 1 HC (Fantagraphics, p. 275, $19.99)

Ναι, είναι γνωστό ότι οι Ιάπωνες έχουν μια γενικότερη σύγχυση με το φύλο, γεγονός το οποίο εμφανίζεται με διάφορους (από κωμικούς, μέχρι άκρα αηδιαστικούς) τρόπους στα manga τους. Εν προκειμένω, έχουμε μια ιστορία που επιχειρεί μια λεπτή, σοβαρή προσέγγιση στο θέμα του sexual orientation, ειδικά όταν αυτό εμφανίζεται προεφηβικά, καθότι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται στην 5η Δημοτικού. Ο Shuichi και η Yoshino είναι δύο, κατά τα άλλα, απόλυτα φυσιολογικά παιδιά (δημοφιλή, από ισορροπημένες οικογένειες που τα αγαπάνε πολύ κ.λπ.), αλλά μοιράζονται ένα ιδιόμορφο μυστικό: ο ένας θέλει να είναι κορίτσι και η άλλη αγόρι. Το manga εξιστορεί την από κοινού αναζήτησή του πραγματικού εαυτού τους. Δεν είναι καθόλου τυχαία η διευκρίνηση της οικογενειακής και κοινωνικής τους κατάστασης στο solicitation, καθότι προσπαθεί να καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για μια ιστορία που εξετάζει μια κατάσταση βιολογικά και όχι από κοινωνική σκοπά.

GUNSLINGER GIRL OMNIBUS VOL. 1 TPB (Seven Seas Entertainment, p. 295, $15.99)

Η (σχεδόν σπαρακτική) ιστορία ορφανών κοριτσιών που επιβιώνουν φρικτών εγκλημάτων και τραυμάτων, με τη βοήθεια της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, για να γίνουν οι πιο διαβόητοι εκτελεστές στην Ιταλία. Η Henrietta είναι η πιο καινούργια από τις Guslinger Girls και παλεύει μεταξύ θανάσιμων αποστολών και των θαμμένων αναμνήσεων από τη σφαγή της οικογένειάς της. Η παρούσα έκδοση συλλέγει τους τρεις πρώτους τόμους με νέα μετάφραση.

PAVANE FOR A DEAD GIRL VOL. 1 (OF 5) TPB (Tokyopop, p. 300, $10.99)

Ο Koge Donbo (PITA-TEN) μας παραδίδει αυτή την ιστορία για τον Sagami, έναν ιδιοφυή νεαρό βιολονίστα ο οποίος κάνει μια ζοφερή συμφωνία να κάνει 12 κορίτσια να τον ερωτευτούν, προκειμένου να κλέψει από τις καρδιές τους (quite literally, σκοτώνοντάς τες) τα “Δάκρυα της Μαρίας”. Το τίμημα, αν αποτύχει: θάνατος. (Μπορείτε να διαβάσετε online ένα μέρος εδώ). Semi-relevant trivia: “pavane” είναι ένας αναγεννησιακός χορός και κομμάτι για πιάνο.

NURA: RISE OF THE YOKAI CLAN VOL. 1 (of 13) TPB (VIZ, p. 310, $12.99)

Πριν πω οτιδήποτε άλλο, δοκιμάστε αυτό ως περιγραφή: INU YASHA χωρίς το πολύ χιούμορ και ελαφρώς… από την ανάποδη. Αν αυτό δεν σας λέει κάτι, ο Nura είναι youkai κατά 1/4 και ο επόμενος διάδοχος της φατρίας του. Αρχικά, δεν έχει καμία διάθεση να υποκύψει στη δαιμονική του πλευρά, πράγμα το οποίο αλλάζει και έπειτα ξεκινά η αναζήτηση για τους 100 δαίμονες που θα ενωθούν υπό το νέο του λάβαρο, τον Φόβο.

Ε, αυτά είναι! Αν θέλετε, ρίχνετε και μια ματιά στο DVD section (p. 406-408) για τις συλλογές των VAMPIRE KNIGHT, GUNGRAVE και 11 EYES, but I wouldn’t hold my breath.