5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ V.57

Η επιστροφή του Batman βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων, η πατρότητα του όρου graphic novel τίθεται υπό αμφισβήτηση, ο Asterios Polyp κατακτά τα γαλλικά βραβεία, το comic strip BRENDA STARR τελειώνει 70 χρόνια μετά, και ο Mark Waid αποχωρεί από τη Boom! Studios. BONUS FUN STUFF: Το πρώτο trailer της ταινίας THOR, τα χειρότερα comics related δώρα, εικόνες από τη νέα ταινία Spider-Man, και ένα ντοκιμαντέρ για τον Superman, από το πολύ μακρινό 1981!

  • 1. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ BATMAN, ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Πρώτο σε πωλήσεις το BATMAN: THE RETURN, για τρίτη φορά όμως τη χρονιά που διανύουμε, ο top-selling τίτλος δεν κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 100.000 αντιτύπων, σύμφωνα με τις πωλήσεις που ανακοίνωσε η Diamond. Με τιμή $4.99, πουλήθηκαν 99.500 αντίτυπα, έναντι των 144.000 που είχε πούλησε ο top selling τίτλος (BLACKEST NIGHT #5) ακριβώς έναν χρόνο πριν.

Στην κορυφή της λίστας των graphic novels και trade paperbacks συναντάμε το WALKING DEAD V13: TOO FAR GONE από την Image Comics, με πωλήσεις που δεν υπερβαίνουν τα 20.000 αντίτυπα.

  • 2. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο JACK KATZ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο WILL EISNER, “ΠΑΤΕΡΑΣ” ΤΟΥ ΟΡΟΥ GRAPHΙC NOVEL;

Αν και η έμπνευση, καθώς και η διάδοση του όρου graphic novel έχει χρεωθεί στον θρυλικό δημιουργό Will Eisner, μία πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Dr. Andy Kunka στο Ohio State University, αποδεικνύει ότι τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά σε σχέση με ότι πιστεύαμε ως τώρα. Ερευνώντας την αλληλογραφία του Eisner, ο Kunka πρόσεξε ένα γράμμα του 1974, όπου ο δημιουργός Jack Katz ζητάει από τον Eisner, να του δώσει feedback για το comic του, THE FIRST KINGDOM, γράφοντας:

Here is the first book of a series of 24 books which it will take to complete the epic. … What I am starting is a graphic novel in which every incident is illustrated.

Το γράμμα αυτό αποδεικνύει ότι τέσσερα χρόνια πριν ο Eisner χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τον όρο graphic novel για να περιγράψει το A CONTRACT WITH GOD, κάποιος άλλος τον έχει εμπνευστεί. Το αν ο Eisner συνειδητά τον χρησιμοποίησε γνωρίζοντας ότι τον είχε ακούσει από κάποιον άλλο, ή αν έμεινε στο υποσυνείδητό του και τον ανέσυρε χωρίς να θυμάται την “πατρότητά” του, αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ.

  • 3. Ο ASTERIOS POLYP ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Πριν από δύο εβδομάδες, είχα αναφερθεί από αυτήν εδώ τη στήλη στο γεγονός ότι η Ένωση Γάλλων Κριτικών και Δημοσιογράφων Comics (Association des Critiques et Journaliste de la Bande Dessinée) ανακοίνωσε τα πέντε comics που συναγωνίζονταν για το μεγάλο βραβείο. Νικητής τελικά αναδείχθηκε το ASTERIOS POLYP του David Mazzucchelli, το ένα από τα δύο μεταφρασμένα comics που φιλοξενούσε η πεντάδα των φιναλίστ. Το comic εξέδωσε στα γαλλικά η Casterman. Το άλλο μεταφρασμένο comic ήταν το GAZA 1956: EN MARGE DE L’HISTOIRE του Joe Sacco, από τις εκδόσεις Futuropolis, ενώ την πεντάδα συμπλήρωναν τα CHATEAU DE SABLE των Frederik Peeters και Pierre Oscar Lévy (Atrabile), LA MORT DE STALINE Volume One: AGONIE των Thierry Robin και Fabien Nury (Dargaud) και PAGE NOIRE – Ralph Meyer, Frank Giroud και Denis Lapière (Futuropolis).

  • 4. ΑΝΤΙΟ BRENDA STARR, 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

H Tribune Media Services ανακοίνωσε την ακύρωση του 70χρονου comic strip BRENDA STARR, μια απόφαση που υπερίσχυσε της εναλλακτικής να βρεθούν αντικαταστάτες της (επί 25 χρόνια συγγραφέως της σειράς) Mary Schmich και της σχεδιάστριας June Brigman, που αποφάσισαν να τερματίσουν το μακροχρόνιο run τους, με την αυλαία να πέφτει στις 2 Ιανουαρίου.

Η δημιουργία της Dale Messick (1906-2005), έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη CHICAGO TRIBUNE τον Ιούνιο του 1940 και με τα χρόνια ο χαρακτήρας διέγραψε μια μεγάλη πορεία και στα comics, τον κινηματογράφο και το merchandise.  Η Messick αποσύρθηκε το 1980, και έκτοτε τη δημιουργία του comic αναλάμβαναν μόνο γυναίκες δημιουργοί.

Ευτυχώς, η ανακοίνωση αυτή σημαίνει μόνο το τέλος των νέων ιστοριών και όχι της ίδιας της δημιουργίας. Η  Tribune Media Services σε συνεργασία με τη Hermes Press, θα κυκλοφορήσουν τον Ιούνιο, το πρώτο μιας σειράς hardcovers, με τίτλο BRENDA STARR, REPORTER BY DALE MESSICK: THE COLLECTED DAILY AND SUNDAY NEWSPAPER STRIP.

  • 5. Ο MARK WAID ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ BOOM! STUDIOS (ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΝΤΕΛΩΣ)

Tρία χρόνια πριν, η είδηση ήταν ο επιτυχημένος συγγραφέας Mark Waid αναλάμβανε Editor-In-Chief της BOOM! Studios. Από τη θέση αυτή ο Waid έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα: Όχι μόνο με δικούς του τίτλους (ΙRREDEEMABLE και INCORRUPTIBLE), αλλά και με το νέο imprint BOOM KIDS!, όπου σε συνεργασία με την Pixar, κυκλοφόρησαν σειρές όπως οι THE INCREDIBLES, CARS και THE MUPPET SHOW. To καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Waid προήχθει σε Chief Creative Officer της BOOM! Studios, και σήμερα πέντε μήνες μετά την τελευταία αυτή ανακοίνωση, o συγγραφέας αποφάσισε να αφήσει τη BOOM! για να επιστρέψει στα comics ως freelancer, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κόβει τους δεσμούς του με την εταιρία αφού θα συνεχίσει να γράφει τους τίτλους του. Σε συνέντευξή του στο CBR ο Waid μιλάει εκτενώς για αυτή του την απόφαση, η οποία μπορεί και να συνοψιστεί στην παρακάτω “επίσημη” δήλωση:

As for the “why” of it, bluntly, now that we’ve set up a strong editorial stable at BOOM! headed by the exemplary EIC Matt Gagnon, I’m more valuable to the company as a writer and creator than as an executive.

  • BONUS FUN STUFF

—- Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο trailer της ταινίας THOR! (και δεν φαίνεται καθόλου, μα καθόλου κακο!)

—- Αν μισείτε κάποιον αρκετά ώστε να του πετάξετε κατάμουτρα ότι είναι κακόγουστος, το Comics Alliance συγκέντρωσε τα χειρότερα (πραγματικά όμως ορισμένα από τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ) comics-related δώρα που υπάρχουν εκεί έξω. Από αυτά επέλεξα να σας δείξω ένα από τα πιο άσχημα πράγματα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου!

7-Piece Batman Forever Russian Nesting Dolls

—- Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες από την επερχόμενη ταινία Spider-Man, με την ηθοποιό Emma Stone στο ρόλο της Gwen Stacy. Η σκηνή είναι από μία κηδεία, η οποία (προφανώς και) είναι του πατέρα της Captain Stacy.


—- Αρκεί να βρεθεί ένας να ανεβάσει κάτι παλιό, δυσεύρετο και ξεχασμένο στο internet και σε χρόνο dt, όλοι μαθαίνουν γι αυτό, Το 1981, το BBC πρόβαλε ένα ντοκιμαντέρ για τον Superman με τίτλο SUPERMAN – THE COMIC STRIP HERO στο οποίο μιλούσαν οι δημιουργοί του χαρακτήρα, Jerry Siegel και Joe Shuster, ο Will Eisner, ο Christopher Reeve, και η Margot Kidder.  Απολαύστε το, σε πέντε μέρη.