CAT BURGLAR BLACK

Writer/Artist: Richard Salacatburglarblack_1cvr
First Second Books

Η K. Westree είχε μια ιδιαίτερα δύσκολη παιδική ηλικία. Μεγάλωσε σε ένα ίδρυμα που στην πραγματικότητα ήταν η έδρα μιας ομάδας κακοποιών που χρησιμοποιούσε ορφανά ως διαρρήκτες. Όταν η συμμορία διαλύθηκε και τα παιδιά στάλθηκαν σε κανονικά ορφανοτροφεία, η K. πίστεψε πως οι κλοπές και οι διαρρήξεις ανήκαν πια στο παρελθόν. Αρκετά χρόνια αργότερα θα λάβει ένα γράμμα από μια θεία της που την προσκαλεί στην Ακαδημία Bellsong.

Πηγαίνοντας, όμως, στην Ακαδημία, η K. θα έρθει αντιμέτωπη με ιδιαίτερα περίεργες καταστάσεις. Οι καθηγητές της Ακαδημίας μοιάζουν να κρύβουν κάποιο μυστικό, η θεία της πάσχει από μια παράξενη αρρώστια, ενώ τα μαθήματα έχουν διακοπεί, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Οι άλλες τρεις κοπέλες που βρίσκονται εκεί δείχνουν να γνωρίζουν κάτι περισσότερο και πολύ σύντομα η διευθύντρια θα αποκαλύψει στις κοπέλες ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που τις χρειάζεται.

CBB_Sala_p59Σίγουρα στο CAT BURGLAR BLACK ο αναγνώστης θα βρει αυτή τη γνώριμη αίσθηση που βρίσκει κανείς σε κάθε comic του Richard Sala. Μια ατμόσφαιρα ταινίας τρόμου με παράξενους χαρακτήρες, τέρατα και όμορφες ηρωίδες. Στην προκειμένη περίπτωση όμως μοιάζει να απευθύνεται περισσότερο σε ένα κοινό όλων των ηλικιών, οπότε η όμορφη πρωταγωνίστρια δεν είναι ιδιαίτερα sexy (τουλάχιστον με τον τρόπο που είναι συνήθως sexy οι πρωταγωνίστριες του Sala, βλέπε Peculia) και μάλλον συμπαθητική (καμία σχέση δηλαδή με την άλλη ηρωίδα του Sala, τη Judy Drood). Αντίστοιχα, το CAT BURGLAR CAT είναι πολύ λιγότερο τρομαχτικό ή/και ενοχλητικό από ότι το πρόσφατο (και εξαιρετικό) DELPHINE .

Επίσης και η πλοκή είναι πολύ πιο straightforward απ’ ότι συνήθως στα comics του Sala, αν και σίγουρα υπάρχουν στοιχεία για τον πιο προσεχτικό αναγνώστη. Πολλά πράγματα αφήνονται στην φαντασία του αναγνώστη και σίγουρα ο Sala δίνει κάτι περισσότερο από μια υπόσχεση συνέχειας στο κλείσμο του comic (συνηθίζει άλλωστε να χρησιμοποιεί ξανά τους χαρακτήρες του σε νέες ιστορίες).

CBB_Sala_p66Το artwork, σε ένα πρώτο ξεφύλλισμα, μου φάνηκε λιγότερο προσεγμένο από ότι στο DELPHINE, όπου (υποθέτω) λόγω του μεγέθους των σελίδων ήταν πιο προσεκτικός στο κάθε panel. Από την άλλη, στο διάβασμα του, το CAT BURGLAR BLACK “λειτουργεί” σπουδαία, ενώ η προσοχή που έχει δώσει ο Sala σε κάθε panel δέιχνει να οδηγούν το ρυθμό της ανάγνωσης. Η καινοτομία του Salα εδώ, όμως, βρίσκεται κυρίως στα χρώματα, όπου έχει κάνει και πολύ καλή δουλειά. Από τη μια, η πρόοδος της τεχνολογίας στη δυνατότητα αναπαραγωγής χρώματος και από την άλλη, η βελτίωση του Sala ως δημιουργού έχουν κάνει το συγκεκριμένο comic να διαφέρει εντελώς από τις προηγούμενες έγχρωμες δουλειές του (συνήθως ολιγοσέλιδα comics που βρίσκονται σε διάφορες ανθολογίες).

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δημιουργική για το Richard Sala. Όχι μόνο ολοκλήρωσε το εξαιρετικό DELPHINE αλλά κυκλοφόρησε ένα ολοκαίνουριο έγχρωμο comic από τη First Second. To CAΤ BURGLAR BLACK μπορεί να έχει έναν πιο all-ages χαρακτήρα από τα υπόλοιπα έργα του, αλλά παραμένει ένα πάρα πολύ καλό comic, απαραίτητο για τους φίλους του Sala, ενώ αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για όποιον θέλει να έρθει σε μια πρώτη (ήπια) επαφή με το έργο ενός σπουδαίου δημιουργού.