Top 15 Cthulhu Mythos Comics: 13. FALL OF CTHULHU: APOCALYPSE

Writer: Michael Alan Nelson
Artist: Mateus Santolouco
BOOM! Studios

Μετά από σύντομη παρεμβολή (τα PREVIEWS PICKS της προηγούμενης εβδομάδας), επιστρέφουμε στο αγαπημένο Top 15 του κάθε cultist εκεί έξω. Να σημειώσω, πριν προχωρήσουμε, ότι λόγω ενός βλακώδους λάθους, σε αυτή τη θέση είχα βάλει το FALL OF CTHULHU: GODWAR, ενώ είχα στο μυαλό μου το APOCALYPSE. Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο της saga του FALL OF CTHLUHU, η οποία ξεκίνησε στην ομώνυμη σειρά 14 τευχών της BOOM! (το No. 5 της λίστας).

Όλα όσα έχουν λάβει χώρα στα τρία storylines του FALL OF CTHULHU και στο GODWAR έρχονται και δένουν με την ανάδυση της R’lyeh από τα βάθη του ωκεανού και τη σύγκλιση όλων των βασικών παικτών (θεών, ανθρώπων και άλλων) στα μεγαλιθικά της κτίρια: ο Nyarlathotep, αγγελιοφόρος των Outer Gods, ο Nodens, Elder God και μέγας κυνηγός που θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Crawling Chaos, ο Cthulhu, ο Μέγας Παλαιός που αρχίσει να αφυπνίζεται, η Harlot, Φύλακας των Μυστικών στα Dreamlands, η Masked Mute, οι υποτακτικοί του Nyarlathotep, ο νεκραναστημένος Abdul Alhazred, συγγραφέας του NECRONOMICON, καθώς και οι τρεις θνητοί που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό το κοσμικό δράμα: ο θεότρελος Cy Morgan, η κλέφτρα Lucifer και ο αστυνομικός Raymond Dirk.

Για όποιον θέλει να το διαβάσει, δεν θα πω ποιο ήταν το τελικό σχέδιο του Nyarlathotep, αλλά ας πούμε απλά ότι περιλάμβανε την θυσία του ίδιου του Cthulhu (!) για έναν απώτερο σκοπό. Την ώρα, λοιπόν, που θεοί μάχονται μανιασμένα και οι ακόλουθοί τους γίνονται βορά ακατονόμαστων πλασμάτων, η Lucifer προσπαθεί με τη βοήθεια του Raymond Dirk να πάρει το NECRONOMICON από τον Alhazred και να σταματήσει το τέλος του κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή ο Cy Morgan μπαίνει στην Αυλή του Azathoth και η Harlot παίζει το τελευταίο της χαρτί.

Ως καταληκτικό κεφάλαιο του FALL OF CTHULHU, είναι καλογραμμένο και βγάζει απόλυτο νόημα με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί στα προηγούμενα storylines. Το σχέδιο είναι εξαιρετικό και μεγάλη ανακούφιση από την τρομακτικά κακή ποιότητα του GODWAR. Το βασικό πρόβλημά του ως Mythos comic είναι ότι παραβαίνει ένα βασικό κομμάτι του lovecraftian canon, το οποίο είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να διαχειριστεί καν τον τρόμο που προκαλούν οι υπηρέτες αυτών των θεών, πόσο μάλλον η παρουσία των ίδιων των θεών σε συμπαγή μορφή, να κάνουν battle royal στη R’lyeh, καθώς οι φρικιαστικές τους στρατιές συγκρούονται με φόντο μια πύλη στο βασίλειο του Azathoth.

Ο Cy Morgan είναι τρελός, αλλά διαχειρίσιμα τρελός, ενώ η Lucifer και ο Raymond Dirk εμφανίζουν μόνο ένα modicum τρόμου, με τον δεύτερο να καθαρίζει έναν Greater Servitor με χαρακτηριστική άνεση και ψυχραιμία. Δεδομένου του τι είναι αυτά που βλέπουν, θα έπρεπε να είχαν πέσει κατατονικοί στο έδαφος και το μυαλό τους να έχει πάει διακοπές σε άλλη διάσταση. Αντ’ αυτού χαίρουν status χαρακτήρων μάλλον action horror παρά mind-shattering supernatural horror. Αυτό όμως που κυρίως ρίχνει το FALL OF CTHULHU: APOCALYPSE σε αυτή τη θέση, είναι το γεγονός ότι τόσο ο Raymond, όσο και η Lucifer, έχουν ένα valid semblance of a happy ending, πράγμα ανήκουστο δεδομένων των συνθηκών.