Comics Που Διαβάσαμε (Ή Δεν Διαβάσαμε Και Θα Έπρεπε) Μέσα Στο 2010

Καθώς η χρονιά οδεύει στο τέλος της, είθισται και εμείς εδώ στο Comicdom να κάνουμε “απολογιστικά” posts, ξεχωρίζοντας comics που διαβάσαμε (ή δεν διαβάσαμε και περιμένουν στο λόφο της ντροπής), μέσα στο 2010. Η δική μου δεκάδα, (κατ’ αλφαβητική και όχι αξιολογητική σειρά) έχει ως εξής (και όπως θα δείτε έχει αρκετά κοινά με τις προτάσεις του Άρη Κώτση).

ALEC: THE YEARS HAVE PANTS
Writer/Artist: Eddie Campbell
Top Shelf

Μια χορταστική, συλλογική έκδοση των αυτοβιογραφικών ιστοριών του Eddie Campbell (μπορείτε να διαβάσετε και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο Θωμά Παπαδημητρόπουλο, καθώς και το αναλυτικό review του  Θωμά), που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.

BEASTS OF BURDEN
Writer: Evan Dorkin
Artist: Jill Thompson
Dark Horse

Μαγεία, περιπέτεια, χιούμορ, ζώα που μιλάνε, Evan Dorkin στο σενάριο και η αγαπημένη Jill Thompson στο σχέδιο, συνθέτουν τη συνταγή της επιτυχίας για μια σειρά που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

BODYWORLD
Writer/Artist: Dash Shaw
Pantheon Books

O Dash Shaw θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της νέας γενιάς. Ήδη, σε πολύ νεαρή ηλικία, έχει να μας παρουσιάσει δύο δουλειές που δεν περνούν απαρατήρητες: το BOTTOMLESS BELLYBUTTON και το BODYWORLD. Σε ένα ιδιαίτερο φορμάτ και με ένα επίσης ιδιαίτερο storytelling, η έκδοση αυτή συγκεντρώνει τις ιστορίες που είχαν δημοσιευθεί παλαιότερα online, στο blog του δημιουργού.

LINT: ACME NOVELTY LIBRARY Vol. 20
Writer/Artist: Chris Ware
Drawn and Quarterly

Όσοι δεν το έχετε ήδη, σπεύσατε. Μετά από δύο χρόνια, ο Chris Ware επιστρέφει με νέο τεύχος ACME NOVELTY LIBRARY. Τα λόγια είναι περιττά…

MAKE ME A WOMAN
Writer/Artist: Vanessa Davis
Drawn and Quarterly

Αυτοβιογραφικές ιστορίες σε ένα όμορφο sketchbook που έγινε βιβλίο. Πολλά και διαφορετικά υλικά (μολύβια, μελάνια, νερομπογιές), πολλοί και διαφορετικοί τρόποι αφήγησης, πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Περισσότερο girly κατά τόπους, από όσο θα ήθελα, καταπιάνεται με μια ευρεία γκάμα καθημερινών καταστάσεων και σου αφήνει μια παιχνιδιάρικη αίσθηση ειλικρίνειας. Αν θέλετε να μάθετε και άλλα για αυτό, διαβάστε εδώ την κριτική του Douglas Walk.

MARKET DAY
Writer/Artist: James Sturm
Drawn and Quarterly

O James Sturm, για εμένα, είναι ένα προσωπικό κόλλημα, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κρίνω αντικειμενικά τη δουλειά του. Ευτυχώς, όμως, οι κριτικές που λαμβάνει με δικαιώνουν. Το MARKET DAY αποτελεί ίσως το απόγειο της μέχρι τώρα καριέρας του. Διαβάστε το, απλά.

PLUTO: URASAWA X TEZUKA
Writer/Artist: Naoki Urasawa
Viz Media

Ένας φόρος τιμής στον απόλυτο master των manga, Dr. Osamu Tezuka, από έναν εξαιρετικό δημιουργό που ό,τι και αν έχει κάνει μέχρι τώρα είναι εκπληκτικό. Ο Naoki Urasawa (MONSTER, 20th CENTURY BOYS) διασκευάζει το “The World’s Strongest Robot” (μια από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες του Astro Boy) και δημιουργεί το PLUTO.

SOLOMON’S THIEVES
Writer: Jordan Mechner
Artists: LeUyen Pham & Alex Puvilland
First Second

Εδώ δεν θα πώ πολλά. Θα σας αφήσω να δείτε το video-trailer και να αποφασίσετε μόνοι σας!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=A_G6iAa06T8&feature=player_embedded[/youtube]

WILSON
Writer/Artist: Dan Clowes
Drawn and Quarterly

Κάποιους δημιουργούς τους έχεις τοποθετήσει τόσο ψηλά, που απλά περιμένεις με ανυπομονησία κάθε καινούρια τους δουλειά. Ένας από αυτούς είναι ο Dan Clowes. To WILSON ήταν η έκδοση που περιμέναμε με αγωνία και λαχτάρα μέσα στο 2010, καθώς όχι μόνο ήταν το καινούριο “παιδί” του Clowes, αλλά και γιατί, για πρώτη φορά, θα διαβάζαμε κάτι δικό του ολοκληρωμένο και όχι σε συνέχειες. Και οι προσδοκίες μας δικαιώθηκαν…


X’ ED OUT
Writer/Artist: Charles Burns
Pantheon Books

Και κλείνω με μια ακόμα πολυαναμενόμενη κυκλοφορία της χρονιάς που φεύγει, το X’ ED OUT του Charles Burns. Ο δημιουργός του BLACK HOLE κάνει την επάνοδό του με μια δουλειά που σίγουρα σου ανοίγει την όρεξη για πιο πολλά, με καθαρές επιρροές από τον Herge στο σχέδιο και χωρίς να ξεφεύγει από τον πολυεπίπεδο τρόπο γραφής του.