DUNGEONS & DRAGONS #1

Writer: John Rogers
Artist: Andrea Di Vito
IDW

Πιάστε τα 20πλευρά σας, ξεσκονίστε τα PHB σας και μισήστε τους DM σας. Με λίγα λόγια, ετοιμαστείτε για DUNGEONS & DRAGONS! Ξέρω, ξέρω, guilty pleasure και είμαι μεγάλο κορίτσι κ.λπ. κ.λπ., αλλά πώς να αντισταθώ σε ένα comic που θα φέρει μνήμες από ατελείωτες ώρες (ακόμη και ολόκληρες μέρες) γύρω από ένα τραπέζι με junk food, μερικά χαρτιά και ζάρια; Γιατί, πιστέψτε με, το DUNGEONS & DRAGONS της IDW βγάζει αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα. Έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει αρκετή δράση, χαρακτήρες που μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί από gamers και “εκείνο το χιούμορ”. Αχ! Εκείνο το χιούμορ που κάνουν οι χαρακτήρες σε ένα campaign, απλά γιατί δε φοβούνται τίποτα, γιατί απλά είναι νούμερα σε ένα χαρτί και μέρος της φαντασίας μας.

Η ιστορία είναι πολύ κλασική, η συνταγή πετυχημένη. Μια ομάδα, οι Fell’s Five, βρίσκονται σε ένα ταβερνείο από τα χιλιάδες στα campaigns. Αρχηγός τους, ο Adric Fell, πολεμιστής (7ου level, για όσους ενδιαφέρεστε) που έχει την αρχηγία γιατί απλά κατεβάζει γρήγορα σχέδια ακόμη και αν δεν είναι και τα καλύτερα. Στο πλευρό του, ένα cast από αναμενόμενα μέλη ενός party σε τέτοια fantasy games: ένα dwarf (o Khal), ένα elf (ο μυστηριώδης Varis), ένα tiefling (έτσι για να κάνει τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα) και η Bree, η hafling thief της παρέας. Οι Fell’s Five είναι μισθοφόροι και, όπως συμβαίνει συνήθως, μπλέκουν σε μια περίεργη υπόθεση που θα τους φέρει αντιμέτωπους με μια μεγάλη περιπέτεια!

Ο John Rogers είναι φανατικός παίκτης RPG. Και αυτό το λέω όχι μόνο γιατί το παραδέχεται (ο Khal είναι χαρακτήρας του) στη συνέντευξη που έδωσε στο Newsarama, αλλά και επειδή φαίνεται. Αγαπά το παιχνίδι και ξέρει από μέσα πώς είναι να ευχαριστιέσαι την περιπέτεια και το χαρακτήρα σου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κάνει την απόπειρα να μεταφέρει fantasy λογοτεχνία σε comic (που, κάποιες φορές, καταλήγει σε αποτυχία), αλλά προσπαθεί να μεταφέρει την εμπειρία του παιχνιδιού. Και αυτό, χωρίς να κάνει τα αστεία πολύ εσωτερικά, αλλά βάζοντας στο παιχνίδι και τους άσχετους με RPG αναγνώστες.

Πολύ καλό και το σχέδιο του Andrea Di Vito (ANNIHILATION) που έχει και αυτό κάτι το παιχνιδιάρικο και ελαφρύ, αλλά όμορφο. Δεν κάνει και την υπέρβαση στην τέχνη, αλλά είναι καλό. Οι αναλογίες είναι όπως πρέπει και οι σκηνές μάχης είναι χορταστικές, με κίνηση.

Ας μη γελιόμαστε το DUNGEONS & DRAGONS δε φέρνει τα πάνω κάτω στην 9η Τέχνη και δε το βλέπω να πιάνει θέση στο “TOP 100 OF THE 10s” του Comicdom. Από την άλλη, αυτό ακριβώς είναι που μου αρέσει σε αυτό. Δε προσπαθεί να το παίξει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι και αυτό είναι ειλικρινές και αξιοπρεπές. Και διασκεδαστικό; Είπα ότι είναι διασκεδαστικό; Και αν δεν σας πείθω εγώ, αφήνω τον ίδιο το συγγραφέα να σας το πουλήσει:

Do you like swordfights?  Of course you do!  Do you like Monsters?  Of course you do! How about scraggly heroes putting a right kicking to evil?  And then there’s the magic and giant ancient forests and crystal ghost cities and shapeshifting murderers and people who travel the world in search of interesting trouble! No nine-panel pages of talky-talk, no continuity porn sending you to Wikipedia.  Just a pulp adventure of humor, bloodshed and treasure!   It’s an adventure a month!    Are you not entertained?!