MOUSE GUARD: LEGENDS OF THE GUARD #1 (of 4)

Writers: David Petersen, Jeremy Bastian, Ted Naifeh, Alex Sheikman
Artists: All of the above plus Scott Keating
Cover: David Petersen

Archaia

Ξέρω ότι δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο, αλλά μόλις μου ήρθε στο ταχυδρομείο, so bear with me. Η συγκεκριμένη σειρά, το τρίτο installment του MOUSE GUARD, είναι ουσιαστικά μια ανθολογία ιστοριών από δημιουργούς που επέλεξε ο ίδιος ο Petersen και τις οποίες, για μια ακόμη φορά, παρουσιάζει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο.

Στην πόλη του Barkstone, στην ταβέρνα “June’s Alley”, πόντικες κάθε λογής απολαμβάνουν την μπύρα ή το υδρόμελί τους, δοκιμάζοντας την υπομονή της ταβερνιάρισσας με τους αυξανόμενους επί πιστώσει λογαριασμούς τους. Όπως κάθε σοφός κάπελας, όμως (σε fantasy setting ή και όχι), η June χειρίζεται με μαεστρία αμφότερα τα παροιμιώδη “μαστίγιο και καρότο”. Έτσι προτείνει έναν διαγωνισμό: του θαμώνα που θα αφηγηθεί την καλύτερη ιστορία θα του σβηστούν τα χρέη, ενώ οι χαμένοι θα πρέπει να τα αποπληρώσουν σε μια εβδομάδα, υπό την απειλή της τοπικής φρουράς. Υπάρχουν μόνο τρεις κανόνες: όχι σκέτες αλήθειες, όχι σκέτες επινοήσεις και φυσικά, πρωτοτυπία.

Αρχικά λοιπόν, ένας τροφαντός διοπτροφόρος πόντικας αφηγείται την ιστορία του Faulknir και του Silfano, δύο ποντικών βασσάλων ενός αετού και μιας αλεπούς αντίστοιχα. Όταν αναγκάστηκαν να έρθουν αντιμέτωποι για λογαριασμό των αφεντάδων τους, αντί να χύσει αδελφός του αίμα αδελφού, τα λόγια της σοφής Feruin τούς οδήγησαν να φορέσουν τους μανδύες των πρώτων Guardmice. Αυτή και μόνο η ιστορία (του Jeremy Bastian), από άποψη αφήγησης και σχεδίου είχε ήδη αποσβέσει το κόστος του comic, αλλά έχει κι άλλο.

Στη συνέχεια, ένας Guardmouse θαμώνας αφηγείται πώς έτυχε αυτός και μια νυχτερίδα να βρεθούν ο ένας στην ανάγκη του άλλου και τί του δίδαξε η εμπειρία. Η ιστορία του Ted Naifeh είναι η πιο αδύναμη του τεύχους, δίχως ωστόσο να είναι κακή.

Τέλος, ο ερειστικός Kole (δια χειρός Alex Sheikman και Scott Keating) θα αφηγηθεί την ιστορία του Βασιλιά Oleg του Σοφού, για τον οποίο ένας γέροντας προφήτεψε ότι “το άτι του θα ήταν ο χαμός του”. Μια αρχαιοελληνικού τύπου προφητεία, σε αρθουριανή εκτέλεση, με πρωταγωνιστές ποντίκια.

Ο διαγωνισμός των θαμώνων προφανώς συνεχίζεται στα επόμενα τεύχη, αλλά το πρώτο τεύχος δεν είναι τίποτε λιγότερο από άρτιο και προτείνεται σε κάθε λάτρη του epic fantasy και των παραμυθιών. Βεβαίως, αν δεν είστε “τευχάκηδες”, μπορείτε να βρείτε online και το HC, είτε από την Archaia, είτε από την Titan Books.

Αν, ωστόσο, ακούτε το MOUSE GUARD για πρώτη φορά, μπορείτε να πάτε εδώ και εδώ για να διαφωτιστείτε περαιτέρω. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο.