5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ V.62

Αληθινές και fake φωτογραφίες φέρνουν στο προσκήνιο την επερχόμενη ταινία X-MEN: FIRST CLASS, η DC λέει αντίο στον απαρχαιωμένο comics code, ο John Byrne αναρωτιέται γιατί τα γαλλικά comics δεν έχουν κατακτήσει το αγγλόφωνο κοινό, τα links αντικαθιστούν τους αστερίσκους σε comic της Marvel και τέλος η Archie Comics κυκλοφορεί το πρώτο graphic novel στην Ιστορία της! + ΒΟΝUS FUN STUFF!

  • 1.   ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CAST TOY X-MEN: FIRST CLASS (Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ)

Η ιστορία έχει ως εξής: Η παραπάνω φωτογραφία εμφανίζεται αρχικά στο MSN και πολύ σύντομα την έχουν αναδημοσιεύσει οι πάντες! Στη συνέχεια το MTV, καθώς και κάποιες άλλες ιστοσελίδες, ισχυρίζονται ότι η Fox τους ζήτησε να την κατεβάσουν από την ιστοσελίδα τους, χαρακτηρίζοντάς την “not authorized”. Το Hollywood Reporter ή δεν ειδοποιείται να την κατεβάσει ή επιλέγει να μην το κάνει (αντιστοίχως και το Newsarama; ). Το Comics Alliance τη χαρακτηρίζει “fake” (όμως άλλο “fake” και άλλο “not authorized”). Κι ενώ όλοι προσπαθούν να καταλάβουν από ήρθε αυτή η εικόνα, ο σκηνοθέτης Matthew Vaughn μίλησε στο Slashfilm.com, και εμφανώς εκνευρισμένος με την όλη κατάσταση, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η φωτογραφία δεν είναι αντιπροσωπευτική της ποιότητας της ταινίας, δίνοντας στη δημοσιότητα δύο ακόμη φωτογραφίες που το πιστοποιούν. (δείτε τις συνολικά 5 φωτογραφίες και το teaser poster, εδώ)

Πάντως, μέχρι (ή εάν) να μας ζητήσει κάποιος κι εμάς να κατεβάσουμε την κακή “φωτοσοπιά” για την οποία έγινε όλος αυτός ο χαμός, δείτε από αριστερά προς δεξιά τους Michael Fassbender (Erik “Magneto” Lensherr), Rose Byrne (Dr. Moira MacTaggert), January Jones (Emma “The White Queen” Frost), Jason Flemyng (Azazel), Nicholas Hoult (Hank “The Beast” McCoy), Lucas Till (Alex “Havok” Summers), Zoe Kravitz (Angel Salvadore), Jennifer Lawrence (Mystique) και James McAvoy (Charles “Professor X” Xavier). Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Oliver Platt, Caleb Landry Jones και Kevin Bacon, ενώ ως ημερομηνία εξόδου στις αίθουσες έχει οριστεί η 3η Ιουνίου του 2011.

  • 2.   Ο JOHN BYRNE ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΑ COMICS

Καθώς το φεστιβάλ comics της Angoulême πλησιάζει, η εφημερίδα IRISH TIMES φιλοξενεί ένα άρθρο του βετεράνου δημιουργού John Byrne, ο οποίος αναρωτιέται γιατί εκτός των φωτεινών εξαιρέσεων του ASTERIX και του TINTIN, τα γαλλόφωνα comics δυσκολεύονται τόσο πολύ να βρουν κοινό στις αγγλόφωνες αγορές, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα ότι ίσως φέτος, μεταξύ άλλων και λόγω της ταινίας TINTIN, να είναι η χρονιά που η bande dessinée θα κάνει τη δυναμική της έξοδο στις διεθνείς αγορές. Η άποψη του Byrne σχετικά με το σε τι συνίσταται αυτή η δυσκολία συνοψίζεται στην ακόλουθη φράση (αξίζει παρ’όλα αυτά να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο)

An obvious, albeit facile, answer is that they’re “too French”, cut off from Anglophone readers by a linguistic and cultural divide that prevents them from easily resonating and connecting with them.

  • 3.   ΤΕΛΟΣ Ο COMICS CODE ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ DC

Όπως ανακοίνωσε η DC Comics στα blogs The Source και Graphic Content, οι τίτλοι της δεν πρόκειται πλέον να φέρουν το Comics Code Authority Seal of Approval. Στο κείμενο που συνυπογράφουν οι συν-εκδότες Jim Lee και Dan Didio αναφέρεται ότι από τον Απρίλιο θα ισχύουν τα ακόλουθα:

E – EVERYONE

Appropriate for readers of all ages. May contain cartoon violence and/or some comic mischief.

T – TEEN

Appropriate for readers age 12 and older. May contain mild violence, language and/or suggestive themes.

T+ – TEEN PLUS

Appropriate for readers age 16 and older. May contain moderate violence, mild profanity, graphic imagery and/or suggestive themes.

M – MATURE

Appropriate for readers age 18 and older. May contain intense violence, extensive profanity, nudity, sexual themes and other content suitable only for older readers.

Απομεινάρι μιας άλλης εποχής, η λογοκρισία του Comics Code Authority καθιερώθηκε το 1954 ως απάντηση στην υστερία που είχε προκύψει εκείνα τα χρόνια σχετικά με την υποτιθέμενη “καταστροφική” επίδραση των comics στον ψυχισμό των παιδιών, με “σημαιοφόρο” της σταυροφορίας τον Fredric Wertham και το βιβλίο του, SEDUCTION OF THE INNOCENT. Το 2001, η Marvel εγκατέλειψε το Code Seal of Approval προκειμένου να υιοθετήσει ένα rating system αντίστοιχο με αυτό που ανακοινώνει σήμερα η DC. Με την αποχώρηση της τελευταίας, οι μόνες σημαντικές εκδοτικές που φέρουν πλέον την έγκριση του Comics Code είναι η Archie Comics και η Bongo Comics.

  • 4.   NEOI ΚΑΙΡΟΙ, ΝΕΑ ΗΘΗ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ ΣΤΑ WEB LINKS

SPOILER ALERT: Αν δεν έχετε διαβάσει ακόμη το AMAZING SPIDER-MAN #652, προσπεράστε αυτή την είδηση. Περιέχει spoilers που θα σας αποκαλύψουν πράγματα τα οποία ίσως να μη θέλετε να μάθετε ακόμη.

Κάποτε όταν ο editor ενός comic ήθελε να εξηγήσει ένα γεγονός, παρέπεμπε τους αναγνώστες σε κάποιο προηγούμενο τεύχος της ίδιας ή μιας άλλης σειράς. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Στην τελευταία σελίδα του AMAZING SPIDER-MAN #562, ο αναγνώστης δεν παραπέμπεται μέσω ενός αστερίσκου σε προηγούμενο τεύχος προκειμένου να μάθει πληροφορίες για τον villain Looter, αλλά σε ένα URL και συγκεκριμένα στο wiki του Marvel Universe που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα Marvel.com.

Τη λεπτομέρεια αυτή, πρόσεξε ο Jim Mroczkowski του iFanboy, επισημαίνοντας ότι στα digital comics, τέτοιου είδους πληροφορίες μπορούν να είναι “clickable” μέσα στο ίδιο το comic, οδηγώντας τον αναγνώστη όχι μόνο σε μία σελίδα με πληροφορίες, αλλά ενδεχομένως και σε ένα παλαιότερο τεύχος!

  • 5.   70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ GRAPHIC NOVEL ΑΠΟ ΤΗΝ ARCHIE COMICS

Για πρώτη φορά στην 70ετή Ιστορία της, η Archie Comics θα εκδόσει μέσα στη χρονιά ένα graphic novel, σηματοδοτώντας τη νέα εκδοτική προσέγγιση μιας εταιρίας που βασίστηκε μέχρι σήμερα στις πωλήσεις των newsstands μέσω single-issue comics.

Το νέο graphic novel θα έχει τίτλο ARCHIE BABIES και θα είναι σε σενάριο του Mike Kunkel, ο οποίος είχε γράψει και σχεδιάσει το BILLY BATSON AND THE MAGIC OG SHAZAM! για το DC Kids line. Σχεδιαστής του project είναι ο Art Mawhinney, ο οποίος έχει εργαστεί για τη DC, τη Marvel, και το Nickelodeon. Παρότι η Archie Comics είναι ευρύτερα γνωστή για τις μηνιαίες σειρές της, έχει εκδόσει paperbacks είτε η ίδια, είτε μέσω αδειών σε άλλες εκδοτικές. Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που πρωτογενές υλικό θα εκδοθεί σε μορφή graphic novel.
Το ARCHIE BABIES έχει ανακοινωθεί αρχικά τον περασμένο Ιούλιο στο San Diego Comic-Con ως μηνιαία σειρά, όπως δήλωσε όμως εκπρόσωπος της εταιρίας, θα δοθεί στο άμεσο μέλλον έμφαση στο συγκεκριμένο εκδοτικό κομμάτι, χάρη και στη συνεργασία της Archie με τη Random House.

  • BONUS FUN STUFF

—-The X-Men Family Tree, ή αλλιώς, το μεγάλο κρεβάτι μιας υπερηρωικής σαπουνόπερας.

—- Ο θρυλικός Wally Wood σε μία εξαιρετική φωτογραφία του 1978.

—- Αν το 1985 διαβάζατε ήδη αμερικανικά comics -ή αν έστω συλλέξατε κάποια από αυτά τα επόμενα χρόνια, είναι πολύ πιθανό να πέσατε πάνω στην διαφήμιση που ακολουθεί…

Έτσι, για να μη νομίζετε ότι η ιδέα ενός superhero musical είναι καινούριο φρούτο. (ευτυχώς βέβαια, εκείνη είχε ακυρωθεί…)

—- Όταν είσαι fan του Kanye West και ταυτόχρονα των comics, προσπαθείς να συνδέσεις τα ασύνδετα όπως στίχους του μεν, με εικόνες των δε (και κάποιες φορές έχει πολύ γέλιο!)