5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ V.63

Τέλος εποχής για το άλλοτε παντοδύναμο περιοδικό WIZARD, αποκαλύπτεται το μέλος των Fantastic Four που “μας άφησε χρόνους”, το φεστιβάλ της Angouleme βρίσκεται σε εξέλιξη, έρχονται οι νέοι Thundercats, και τέλος ένα ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στα κίνητρα του Fredric Wertham, του πιο μισητού ανθρώπου στην Ιστορία των αμερικανικών comics.

  • 1.  ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ WIZARD ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Στην αρχή ήταν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύντομα όμως ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τόσο το περιοδικό WIZARD, όσο και το TOYFARE, τερματίζουν απρόσμενα την έκδοσή τους.

Η πρώτη ανακοίνωση δεν ανέφερε τίποτα για τον τερματισμό της έκδοσης, παρά μόνο ότι τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει ένα digital magazine με τίτλο WIZARD WORLD, καθώς και ένα convention tour σε 12 πόλεις, ανάμεσά τους και η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, η Βοστόνη, η Φιλαδέλφεια, το Όστιν και η Νέα Ορλεάνη.

Η επίσημη ανακοίνωση που ακολούθησε, μιλούσε συγκεκριμένα για την ακύρωση των δύο εκδόσεων, καθώς και για τη μεταφορά της θεματολογίας τους στη νέα ιστοσελίδα, σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί η εκδοτική (αν και καθυστερημένα) στις νέες ανάγκες των καιρών και την καλύτερη εκμετάλλευση της δυναμικής του διαδικτύου.

Το WIZARD ξεκίνησε την έκδοσή του τον Ιούλιο του 2001 και, σταδιακά τα επόμενα χρόνια,  η επιρροή του στους fans ξεπέρασε κάθε αντίστοιχο προηγούμενο: το περιοδικό έφτασε σε σημείο να διαμορφώνει τάσεις στα mainstream comics, φτάνοντας ανά περιόδους να πουλάει περισσότερα αντίτυπα και από το εκάστοτε top selling comic, αποτελώντας παράλληλα εφαλτήριο για τις καριέρες δεκάδων καλλιτεχνών που -κυριολεκτικά- οφείλουν τη δημοφιλία τους σε αυτό.

Όσοι κρατούν κριτική στάση απέναντι στο “φαινόμενο” WIZARD, μιλούν για ένα έντυπο που χρησιμοποίησε την τεράστια δύναμή του, λειτουργώντας ως μέσο προβολής της λιγότερο δημιουργικής και ουσιώδους πλευράς της βιομηχανίας των αμερικανικών comics, προβάλλοντας κατ’ ουσία “ό,τι γυάλιζε” και αγνοώντας επιδεικτικά comics που αναγνωρίστηκαν καθολικά στη συνέχεια για την καλλιτεχνική ποιότητα, την αξία και τη διαχρονικότητά τους. Ενδεικτικό των παραπάνω και άκρως εύστοχο (και αιχμηρό), το σχόλιο του Tom Spurgeon στο Comics Reporter:

There was a time when Wizard was such a dominant force that the only reactions to it seemed to be despair, accommodation, or dark humor. That time is long past, and I will not miss it.

Όσοι “ανδρώθηκαν” αναγνωστικά στο χώρο των αμερικανικών comics τη δεκαετία 1990-2000, θα θυμούνται το WIZARD ως ένα φαινόμενο της pop κουλτούρας που δεν ξέφυγε από τη νομοτέλεια της διαδρομής “θεαματική ακμή, παρακμή, αφάνεια”. Όσοι ασχολούμασταν με τα “ψιλά γράμματα” θα θυμόμαστε το WIZARD και για έναν επιπλέον λόγο: τους freelance συνεργάτες που ποτέ δεν αποζημιώθηκαν για την εργασία τους, την ίδια στιγμή που ο ιδιοκτήτης Gareb Shamus, έφερνε κάτω από το brand name της  εταιρίας του ολοένα και περισσότερα comic book conventions.

  • 2.  ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΠΟΙΟ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ FANTASTIC FOUR ΠΕΘΑIΝΕΙ

Ένα άρθρο του Associated Press, περίπου 9 ώρες πριν το FANTASTIC FOUR #587 κυκλοφορήσει στην Ανατολική Ακτή, αποκάλυψε την απάντηση στο ερώτημα ποιος από τους τέσσερις χαρακτήρες θα είναι αυτός που θα αποχαιρετήσει τα εγκόσμια.

Σεβόμενος τόσο τους αναγνώστες που προτιμούν να διαβάσουν πρώτα το comic, αλλά και εκείνους που είναι ανυπόμονοι, η ταυτότητα του χαρακτήρα βρίσκεται στον λευκό κενό χώρο που ακολουθεί. Όσοι θέλετε να μάθετε, αρκεί να μαρκάρετε με το mouse σας το σημείο. Οι υπόλοιποι συνεχίστε με ασφάλεια την ανάγνωση της στήλης.

JOHNNY STORM
(HUMAN TORCH)

Το αν ο συγκεκριμένος χαρακτήρας θα παραμείνει νεκρός, ή αν θα επιστρέψει κατά τη συνήθη πρακτική των υπερηρωικών comics, μένει να αποδειχθεί, αν και η δομή και φύση της συγκεκριμένης ομάδας, μάλλον υπαγορεύει την επικρατέστερη απάντηση.

  • 3. ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ANGOULEME ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Την Πέμπτη που μας πέρασε, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ comics υποδέχθηκε για 38η χρονιά τους επισκέπτες του, κι αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα που το τέρας της οικονομικής κρίσης δεν απειλεί να τινάξει στον αέρα την ιστορική διοργάνωση. Ο Baru είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής για φέτος, και εκτός του ότι παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπική έκθεση, έχει σχεδιάσει την αφίσα της φετινής διοργάνωσης, η οποία -όπως μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι- είναι, οπτικά τουλάχιστον, από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχουν φιλοτεχνηθεί τα τελευταία χρόνια. Όπως αναμεταδίδουν όσοι βρίσκονται εκεί, στα highlights της φετινής διοργάνωσης, συμπεριλαμβάνονται μέχρι στιγμής, οι εκθέσεις Le Monde de Troy και Snoopy & Les Peanuts by Schulz και ένας εντυπωσιακός τοίχος καλυμμένος με originals του Baru. Τη στιγμή που γράφεται αυτή η είδηση, η εκδήλωση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και, στην ειδική σελίδα της διοργάνωσης, ολιγόλεπτα βίντεο μας μεταφέρουν το κλίμα από τα events και τις εκθέσεις.

  • 4.  ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ THUNDERCATS

H Warner Bros. Animation έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη επίσημη εικόνα του THUNDERCATS anime. To revamp της σειράς κινουμένων σχεδίων θα προβληθεί από το Cartoon Network, προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νέα σειρά στοχεύει να κερδίσει ξανά τους παλιούς θεατές, καθώς και να δημιουργήσει αντίστοιχο αντίκτυπο στις νέες γενιές.

Το anime είναι μια συνεργασία της Warner Bros. Animation και του Studio4°C. Όλοι οι αγαπημένοι κεντρικοί χαρακτήρες (Lion-O, Mumm-Ra, Panthro, Cheetara, κλπ) θα επιστρέψουν, ενώ η απεικόνισή τους θα δίνει έμφαση στα γατίσια χαρακτηριστικά τους, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

  • 5. ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΜΙΣΗΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΑ COMICS

Το επόμενο βήμα για τους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ GRANT MORRISON: TALKING WITH GODS, το οποίο θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο φετινό Comicdom Con Athens, έχει τίτλο DIAGRAM FOR DELINQUENTS και είναι αφιερωμένο στον Fredric Wertham, τον άνθρωπο που έκανε τα αδύνατα δυνατά, για να επιβάλει έναν Μεσαίωνα λογοκρισίας στα comics και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε, αφού μόλις πριν μερικές μέρες μπήκε η οριστική ταφόπλακα στον Comics Code Authority. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Wertham ήταν να πείσει την κοινή γνώμη ότι τα comics διαφθείρουν τα παιδιά και τους νέους.

Το ντοκιμαντέρ εξερευνά την προσωπικότητα του Wertham και την δραστηριότητά του ως ψυχιάτρου, ενώ περιλαμβάνει συνεντεύξεις από εκπαιδευτικούς και δημιουργούς. Όπως συμβαίνει με όλες τις ανεξάρτητες προσπάθειες, το ντοκιμαντέρ χρειάζεται χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί. Όσοι συνεισφέρουν θα λάβουν υπογεγραμμένα movie posters, DVDs, Sequart books, και θα δουν το όνομά τους στα credits της ταινίας (ανάλογα βέβαια με το μέγεθος της χορηγίας τους).