Cartoon Polymats

Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση άνοιξε τις πόρτες της την Παρασκευή που μας πέρασε, αλλά δυστυχώς και πάλι για εμάς εδώ, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.  Το Sheila C. Johnson Design Center (ένας πραγματικά ιδιαίτερος χώρος, που φροντίζει να παρουσιάζει ενδιαφέροντα πράγματα), φιλοξενεί, για δυόμιση μήνες περίπου (4 Φεβρουαρίου με 15 Απριλίου), την έκθεση με τίτλο “Cartoon Polymaths”.

Όπως μαρτυρά και ο ίδιος ο τίτλος της, η έκθεση αυτή στόχο έχει να υπογραμμίσει την έντονη επίδραση των comics σε άλλες μορφές τέχνης και design, από το animation και την παιδική εικονογράφηση (είδη αρκετά συγγενή με τα comics), μέχρι το θέατρο μαριονέτας και το product design.

Κάνοντας ένα κολάζ από σελίδες εφημερίδων, comics, μαριονέτες, αφίσες, ταπετσαρίες, παιχνίδια, ταινίες animation, διαδραστικά Μέσα και πολλούς ακόμη διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, ο επιμελητής της έκθεσης Bil Kartalopoulos επιχειρεί να αναδείξει τις σχέσεις, τις συνάψεις και τις αλληλεπιδράσεις της 9ης Τέχνης σε άλλες σχεδιαστικές, εικαστικές και παραστατικές μορφές έκφρασης.

Έργα του πρωτοπόρου animator, Winsor McCay, του συνεργάτη του NEW YORKER, Saul Steinberg, ή του Ισπανού designer, Mariscal, μεταξύ άλλων, συνδιαλέγονται μεταξύ τους και δείχνουν, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Radhika Subramaniam, Διευθύντρια και Επιμελήτρια του Sheila C. Johnson Design Center, “πώς το μάτι και το χέρι ενός cartoonist μπορεί πολύ εύκολα να μετοικίσει σε πολλαπλά Μέσα και format, αναδεικνύοντας έτσι την συνεχή κινητικότητά τους στο χώρο της Τέχνης και του design”.